slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Ερώτηση Κεφαλογιάννη για την ενίσχυση των υποδομών υγείας των νησιών του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης επικεφαλής της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας με ερώτησή του ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την ενίσχυση των υποδομών υγείας, περίθαλψης καθώς και της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης στα νησιά του Αιγαίου, λόγω του προσφυγικού προβλήματος.
Αναλυτικά η ερώτηση:

Η αύξηση των προσφυγικών ροών προς την Ελλάδα κατά το 2015 ήταν πρωτόγνωρη. Υπήρξαν μήνες όπως ο προηγούμενος Αύγουστος κατά τον οποίο οι αφίξεις προσφύγων αυξήθηκαν κατά 1690% σε σχέση με το 2014.
Οι πολίτες, οι τοπικές αρχές, το Λιμενικό, η Αστυνομία
των νησιών του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου καθώς και οι εθελοντές καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες χιλιάδων εξαθλιωμένων ανθρώπων.
Ιδιαίτερο βάρος έχουν δεχθεί και τα τοπικά νοσοκομεία τα οποία προσπαθούν να ανταπεξέλθουν κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Οι ελλείψεις είναι μεγάλες τόσο σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό όσο και σε αναλώσιμα είδη και σε υποδομές.
Αν και πρόσφατα εξασφαλίσθηκαν περίπου 3,2 εκ ευρώ από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων (ISF) για την πρόσληψη εποχιακού προσωπικού, το ποσό αυτό είναι πολύ μικρό σε σχέση με τις προκύπτουσες ανάγκες.
Η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού προγράμματος χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς κρίσης στα νησιά του Βόρειου και Νότιου Αιγαίου κρίνεται επιτακτικά απαραίτητη.
Με το πρόγραμμα αυτό θα δοθεί η δυνατότητα:
Πρόσληψης ειδικού επιστημονικού προσωπικού, ιατρών και νοσηλευτών.
Προμήθειας αναλωσίμων υλικών για τα πρωτοβάθμια κέντρα υγείας.
Πρόσληψης έκτακτου προσωπικού στις υπηρεσίες των Δήμων και της Περιφέρειας.
Αποκατάστασης της εικόνας των νησιών ώστε να μην πληγεί η κύρια οικονομική δραστηριότητα των κατοίκων, ο Τουρισμός.
Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
-πως σκοπεύει να ενισχύσει την Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση των νησιών του Νοτίου και Βορείου Αιγαίου;
-θα υπάρξει περαιτέρω οικονομική ενίσχυση για την κάλυψη των έκτακτων ιατρικών και νοσηλευτικών αναγκών των προαναφερόμενων περιοχών;

Δεν υπάρχουν σχόλια: