slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Γιάννης Γιάννης Βρούτσης: «Το ηλεκτρονικό δίχτυ έλυνε δίκαια το πρόβλημα των ασφαλιστικών εισφορών»

Της Άντζελας Πεΐτση
Μπορεί ο πονοκέφαλος της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να μεγαλώνει όλο και περισσότερο ώρα με την ώρα από τη άκαμπτη και «δίκαιη» όπως τονίζουν, στάση των αγροτών, ωστόσο όπως προκύπτει το θέμα των Ασφαλιστικών Εισφορών, είχε ήδη μπει σε στέρεα θεμέλια με το νόμο 4254/2014 που αφορούσε στη «Βάση Συμψηφισμού Ασφαλιστικών Εισφορών».
Στο «ηλεκτρονικό δίχτυ» του Υπουργείου Εργασίας το 2014, υπήρχε η δυνατότητα της παρακολούθησης των στοιχείων ώστε σε...πραγματικό χρόνο να δίνεται η δυνατότητα διασταύρωση τους και να ελέγχεται αν ο δικαιούχος επιστροφής φόρου εισοδήματος, μισθωτών υπηρεσιών, ΦΠΑ και άλλων μορφών ή οποιασδήποτε μορφής κρατικής ή ευρωπαϊκής επιχορήγησης, οφείλει ταυτόχρονα και στα ασφαλιστικά ταμεία. Στην περίπτωση εκείνη των δικαιούχων της επιστροφής φόρου, που όμως είχαν οφειλές στους ασφαλιστικούς τους φορείς και κατά συνέπεια θα έμπαιναν στη διαδικασία του συμψηφισμού, η λίστα θα πήγαινε στις αρμόδιες ΔΥΟ. Εκεί μέσω τραπεζικού του τραπεζικού λογαριασμού του δικαιούχου, θα γινόταν όλες οι σχετικές συναλλαγές και το θέμα της σχέσης οφειλών με επιστροφή φόρου θα έληγε. Μάλιστα, εδώ πρέπει να υπενθυμίσουμε πως στην πλειοψηφία τους φυσικά πρόσωπα, επιχειρηματίες, επαγγελματίες και αγρότες ζητούσαν επιτακτικά το συμψηφισμό χρεών με την επιστροφή φόρων που δικαιούνταν, ώστε να καλύψουν τις ταμειακές του υποχρεώσεις. Σύμφωνα με την σχετική ΚΥΑ, η «Βάση Συμψηφισμού Ασφαλιστικών Εισφορών», έδινε λύση στην εμπλοκή που παρατηρούνταν στον συμψηφισμό χρεών προς τα ταμεία με τις επιστροφές φόρου εισοδήματος ή ΦΠΑ.

Τον «ηλεκτρονική δίχτυ» Βρούτση, όπως το είχαν χαρακτηρίσει την περίοδο εκείνη αποτελούσε πράγματι μία πολύ ευφυή καινοτομία ιδιαίτερα όμως δύσκολη γιατί η δημιουργία, υλοποίηση και εφαρμογή της, χρειάστηκε επτά μήνες. Δημιουργήθηκε μία ενιαία ηλεκτρονική βάση στοιχείων ανάμεσα μέσα σ΄ ένα τρίγωνο των Υπουργείων Εργασίας, Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης. Συγκεκριμένα δεν θα έπαιρνε καθένας οποιαδήποτε επιστροφή από το Υπουργείο Οικονομικών εάν είχε οποιαδήποτε οφειλή στα ασφαλιστικά ταμεία. Ο συμψηφισμός φαινόταν αυτόματα και για πρώτη φορά τα ασφαλιστικά ταμεία έβγαιναν ωφελημένα. Ειδικά όμως για το ζήτημα των αγροτών με εκτεταμένη τη μειωμένη εισπραξιμότητας ασφαλιστικών εισφορών δημιουργούσε για πρώτη φορά τη δυνατότητα άντλησης των οφειλών στην πηγή. Εάν η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνέχιζε τη λειτουργία και εφαρμογή του 2015, έτσι όπως το παρέλαβε από τον πρώην Υπουργό Εργασίας και εμπνευστή της καινοτομίας Γιάννη Βρούτση, ο οποίος ταυτόχρονα τους ενημέρωσε και αναλυτικά το ταμείο του ΟΓΑ θα έπαιρνε μια βαθιά οικονομική και ταμειακή ανάσα κάθε χρόνο.

Συγκεκριμένα το Υπουργείο Εργασίας το 2014, είχε εκτιμήσει πως θα έμπαινε «τέλος» στη ταλαιπωρία των φορολογουμένων που μάταια περίμεναν τις επιστροφές φόρου εισοδήματος ενώ αναμενόταν να υπάρξει είσπραξη τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ κυρίως από τα Ταμεία των ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ.

Ωστόσο, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ αγνόησε τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση με αποτέλεσμα να προβλέπει σήμερα νέες εξοντωτικές αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών, όπως τονίζουν καθημερινά οι ίδιοι. Μάλιστα, την ίδια στιγμή, ερωτηματικό αναπάντητο παραμένει το γιατί η Κυβέρνηση προχωράει στην κατάργηση του ΟΓΑ.

Για το θέμα επικοινώνησε το zougla.gr με τον πρώην Υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, ο οποίος δήλωσε αποκλειστικά: «Ο ΣΥΡΙΖΑ ακύρωσε κάθε μορφή μεταρρύθμισης που κληρονόμησε που σε συνδυασμό με τον οικονομικό εκτροχιασμό που δημιούργησε οδήγησε στις αχρείαστες μειώσεις συντάξεων και στις εξοντωτικές αυξήσεις εισφορών. Το παράδειγμα του νόμου που αναφέρεστε και αφορά στο «ηλεκτρονικό δίχτυ», είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό ακύρωσης μεταρρύθμισης που οδήγησε στην απώλεια σημαντικών πόρων. Έτσι ενώ θα παρακρατούνταν οι εισφορές από αυτούς που μόνον όφειλαν κάτι απόλυτα δίκαιο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επέλεξε να επιβάλλει τις αυξημένες εισφορές, πλήττοντας ανεξαρτήτως όλους. Μέτρο αμφιβόλου αποτελέσματος ως την προς την εισπραξημότητας του».

Δεν υπάρχουν σχόλια: