slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Συνέντευξη Τύπου του αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενή Τομέα Φιλήμονα Ζαννετίδη στη Σύρο



Σε ενημέρωση για μια σειρά θεμάτων που άπτονται των αρμοδιοτήτων του ως αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενή Τομέα προχώρησε σήμερα ο Φιλήμονας Ζαννετίδης, με συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Σύρο.

Όπως φάνηκε από τα όσα είπε ο κ. Ζαννετίδης, η περιφερειακή αρχή έχει δώσει σημαντικό βάρος στην ενίσχυση του πρωτογενή τομέα του Νοτίου Αιγαίου, σε συνεργασία και με τους ΟΤΑ α’ βαθμού, ώστε να επιτευχθεί το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα.

«Υπάρχει καλή συνεργασία με τους δήμους, η οποία είναι προαπαιτούμενο και βασική προϋπόθεση για να πετυχαίνουν οι δράσεις» είπε χαρακτηριστικά ο αντιπεριφερειάρχης, επισημαίνοντας ότι για το 2016 η Περιφέρεια θα δώσει προτεραιότητα στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού, της υγείας-πρόνοιας και του πρωτογενή τομέα.



Ψηλά στην ατζέντα τα τοπικά προϊόντα

Η προβολή, η προώθηση, αλλά και η προστασία των τοπικών προϊόντων των νησιών μας, τα οποία χαρακτηρίζονται από μια ιδιαίτερη ποιότητα που τα κάνει να ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα, βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του κ. Ζαννετίδη και της περιφερειακής αρχής.

Για τον λόγο αυτό, έκανε γνωστό πως χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Επιμελητήριο Κυκλάδων, με θέμα τη συμμετοχή της Περιφέρειας σε εκθέσεις προβολής και προώθησης των τοπικών προϊόντων. Μία ακόμη σημαντική απόφαση που πάρθηκε είναι και αυτή της προστασίας τους - μέσω στοχευμένων ενεργειών και ελέγχων - από διάφορους επιτήδειους, οι οποίοι δεν διστάζουν να «βαφτίζουν» και να «πλασάρουν» για τοπικά, προϊόντα που δεν έχουν καμία σχέση με τα όσα παράγονται στα νησιά.



Δρομολογείται η λειτουργία σφαγείων

Ένα ακόμη θέμα το οποίο απασχολεί την περιφερειακή αρχή είναι και η πορεία εκσυγχρονισμού και αδειοδότησης των σφαγείων, ώστε να εναρμονίζονται με την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία.

Ο κ. Ζαννετίδης ανακοίνωσε ότι υπογράφτηκε η άδειας ίδρυσης σφαγείου στην Άνδρο, ενώ ερωτηθείς από τοnaxostimes.gr για το σφαγείο της Νάξου επεσήμανε ότι ξεπεράστηκαν τα προβλήματα που υπήρχαν και πλέον λειτουργεί νόμιμα και με τη σφραγίδα του υπουργείου Ανάπτυξης.

Συμπλήρωσε δε, ότι οι διαδικασίες προχωρούν και για τα σφαγεία άλλων νησιών, όπως π.χ. της Κέας, της Κύθνου και της Αμοργού.



Κοντά στους αλιείς

Με αφορμή και την ημερίδα που έγινε πρόσφατα στη Σύρο για τους αλιείς όλων των Κυκλάδων, ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα διαπίστωσε έλλειμμα ενημέρωσης και οργάνωσης των αλιέων, αλλά και την ύπαρξη μηχανισμών που κινούνται εις βάρος τους.

«Η Περιφέρεια θεωρεί την αλιεία πυλώνα ανάπτυξης. Έχουν μείνει μονάχοι οι αλιείς και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα καθημερινά. Κρίναμε ότι πρέπει να τους προστατέψουμε» δήλωσε ο κ. Ζαννετίδης και πρόσθεσε ότι θα υπάρξουν ενέργειες και για την ενίσχυση των αλιευτικών αποθεμάτων.



Κόκκινος - ΦΠΑ

Αναφερόμενος στην υπόθεση του κ. Κόκκινου, ο κ. Ζαννετίδης (που είναι επίσης και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας) υποστήριξε ότι ο αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου επέδειξε παραβατική συμπεριφορά. «Ορκιστήκαμε να υπηρετήσουμε την αλήθεια και τον λαό και αυτό θα κάνουμε» τόνισε ο κ. Ζαννετίδης, επαναλαμβάνοντας ότι ο περιφερειάρχης κ. Χατζημάρκος «έχει θέσει υψηλά τον πήχη της διαφάνειας».

Για την προσφυγή της Περιφέρειας στο ΣτΕ σχετικά με την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «θα έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα», ενώ για την οργάνωση του γραφείου της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου στις Βρυξέλλες, σημείωσε ότι θα συμβάλλει στην καλύτερη αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ σε όλους τους τομείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: