Ο Ν. Συρμαλένιος δήλωσε ότι τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις που είχε παρουσιάσει ομάδα βουλευτών όταν πέρυσι πραγματοποίησαν σειρά συναντήσεων με τους αρμόδιους υπουργούς, ζητώντας για να μην υπάρξει αύξηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά. Ειδικότερα, οι μελέτες των επιμελητηρίων και των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, μιλούσαν για 50 έως 150 εκατ. όφελος που θα μπορούσε το Ελληνικό Δημόσιο να έχει από το εν λόγω μέτρο. Ο Ν. Συρμαλένιος τόνισε ότι θα ήταν ενδιαφέρον εάν το Υπουργείο Οικονομικών είχε τη δυνατότητα να εκτιμήσει το α΄ τρίμηνο που επιβλήθηκε στα έξι νησιά ο αυξημένος ΦΠΑ, για να δει εάν υπήρξαν αποτελέσματα, ενώ καλό θα ήτα να ξέρουμε και ποια αποτελέσματα υπήρξαν στην αύξηση της εισπραξιμότητας με τους 32.000 ελέγχους την καλοκαιρινή περίοδο στη νησιωτική χώρα, που ήταν αυξημένες σε σχέση με το 2014.
Ο Ν. Συρμαλένιος ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Στο στοιχείο του απολογισμού για τον ΦΠΑ είναι πραγματικά σημαντικό για να ξέρουμε αν τελικά υπήρξε όφελος ή απλώς δημιουργήσαμε μια πολύ αρνητική επίπτωση στην καθημερινότητα των ανθρώπων στα νησιά. Διότι πρέπει να ξέρετε ότι στα νησιά δεν υπάρχουν μόνο οι επιχειρηματίες των πεντάστερων ξενοδοχείων στη Σαντορίνη και στη Μύκονο. Είναι και ο δημόσιος υπάλληλος, ο οποίος, για να πληρώσει σπίτι το καλοκαίρι που τον πετάνε έξω οι ιδιοκτήτες, πρέπει να πληρώνει 600 ευρώ το μήνα ενοίκιο για να βρει σπίτι. Είναι δραματική η κατάσταση και αυτός άνθρωπος, λοιπόν, ο οποίος δεν ανήκει στην ελίτ του νησιού, όπως και άλλοι άνθρωποι μικρού και μεσαίου εισοδήματος, πλήττονται το ίδιο από την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά.
Ένα άλλο στοιχείο που ήθελα να πω είναι κατά πόσον τα αυξημένα έσοδα που ευτυχώς υπάρχουν από τον Οκτώβριο και μετά – και νομίζω ότι θα συνεχίσουν να υπάρχουν με βάση και την πολιτική του Υπουργείου Οικονομικών – θα προλάβουν να φέρουν τέτοια αποτελέσματα, τα οποία δεν είναι προϋπολογισμένα ούτε και στον Προϋπολογισμό του 2016. Δηλαδή, τα επιπλέον έσοδα που μπορούμε να έχουμε είτε από το χτύπημα της φοροδιαφυγής στις λίστες, είτε από το λαθρεμπόριο καυσίμων, τσιγάρων, κ.λπ., ευτυχώς δεν είναι στον προϋπολογισμό του 2016, που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξουν πολύ πιο αυξημένα έσοδα, αποτιμώμενα σε κάποια δισ.ευρώ. Άρα θα υπάρξει τον Απρίλιο ή το Μάιο μια δυνατότητα να ξανασυζητήσουμε αν πρέπει να συνεχιστεί η αύξηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα υπόλοιπα νησιά πριν επιβάλουμε τις αυξήσεις. Μήπως πρέπει τότε να το δούμε; Επίσης, είχαμε κάνει κάποιες προτάσεις για τα αντισταθμιστικά οφέλη που θα μπορούσαν να δοθούν στους μόνιμους κατοίκους των νησιών. Φαντάζομαι ότι, αν επιβληθεί τουλάχιστον στο δεύτερο γύρο των νησιών ο αυξημένος Φ.Π.Α, ταυτόχρονα να καταθέσουμε και τα αντισταθμίσματα, έτσι ώστε τουλάχιστον να υπάρξει μια σχετική ελάφρυνση στους μόνιμους κατοίκους».
Ο Ν. Συρμαλένιος ζήτησε από τον Υπουργό Οικονομικών να εξετάσει την επαναφορά κινήτρων στα νησιά με λιγότερους από 3.100 κατοίκους, όπως φοροαπαλλαγές στο φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, καθώς και φορολογικά κίνητρα για τις μικρές επιχειρήσεις, έτσι ώστε να μπορούν να ενισχυθούν οι κάτοικοι αυτοί. Επίσης, μαζί με άλλους νησιώτες βουλευτές πρότεινε να απαλλαγούν πλήρως από τον ΕΝΦΙΑ οι κάτοικοι των νησιών που έχουν κάτω από 500 κατοίκους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου