slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

«Ο κρατικός μηχανισμός είναι ενιαίος και ενιαία μισθοδοτούμενος»


Διαμαρτυρία του Συλλόγου Υπαλλήλων ΠΕ Κυκλάδων για την μεταφορά της μισθοδοσίας των υπαλλήλων των Περιφερειών από τον κρατικό προϋπολιγισμό σ' αυτόν των Περιφερειών
Συνάδελφοι,


Όπως ήδη γνωρίζετε η μισθοδοσία των Περιφερειών μετά από τον συνεχή αγώνα μας συνεχίστηκε να καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, έως τώρα μετά από διαδοχικές παρατάσεις.

Η τελευταία παράταση λήγει στο τέλος του 2015. Η σημερινή κυβέρνηση, αντίθετα από τις δεσμεύσεις του προηγούμενου υπουργού εσωτερικών κ. Ν. Βούτση, ότι θα συνεχιστεί η καταβολή της μισθοδοσίας μας από τον κρατικό προϋπολογισμού και συνεχίζοντας μνημονιακές πολιτικές με το 3ο μνημόνιο στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας (διάλυση κοινωνικού κράτους, αποδόμηση ασφαλιστικού συστήματος, μειώσεις σε συντάξεις – μισθούς, φορολεηλασία, κλπ) δεν είναι διατεθειμένη όπως φαίνεται να το τηρήσει.

Ο νέος Υπουργός Εσωτερικών εμμένει στην όπως την αναφέρει «επιλογή του κράτους» και
«απαίτηση του Καλλικράτη», ότι δηλαδή η καταβολή της μισθοδοσίας μας πρέπει να
πραγματοποιείται από τα τακτικά έσοδα των Περιφερειών, μέσω των Κεντρικών
Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) και με ευθύνη των ίδιων των Περιφερειών και όχι από τον
κρατικό προϋπολογισμό.

Η σημερινή κυβέρνηση, επικαλείται τον «Καλλικράτη» και ξεχνώντας προεκλογικές δεσμεύσεις και εξαγγελίες, αρνείται να συνεχίσει την καταβολή της μισθοδοσίας μας από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Συνάδελφοι

Στην αντίστοιχη περίπτωση των Δήμων, τα έσοδα τους έχουν περιοριστεί σε τέτοιο βαθμό, τόσο τα έσοδά μέσω των ΚΑΠ όσο και τα ίδια έσοδά, με αποτέλεσμα, πολλές φορές, όχι μόνο να έχει κινδυνέψει η καταβολή της μισθοδοσίας τους, αλλά και να καθυστερεί για μήνες.

Έτσι και στην περίπτωση των περιφερειών θα φτάσουμε να έχουμε συρρίκνωση των ΚΑΠ (στους Δήμους έχουν συρρικνωθεί πάνω από 60%), αλλά και με τη συνεχή εκχώρηση αρμοδιοτήτων μας στους ιδιώτες, που όλοι έχουμε διαπιστώσει ότι συμβαίνει στις ίδιες τις Υπηρεσίες μας, να στερείται συνεχώς πόρους το δημόσιο, πόρους που ανήκουν σε όλους μας, με τα προαναφερθέντα αποτελέσματα.

Σε αυτή την περίπτωση οι Περιφερειάρχες είναι πιθανό να υποχρεωθούν είτε να εφαρμόσουν επιπλέον φοροεισπρακτικές πολιτικές, αλλοιώνοντας το δημόσιο χαρακτήρα των παροχών προς τους ήδη υψηλά φορολογούμενους πολίτες, είτε να μην πληρώνουν έγκαιρα το προσωπικό τους, είτε τέλος να προχωρήσουν σε απολύσεις προσωπικού με την ανάλογη προφανώς τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου.

Εξάλλου και ο αρμόδιος Υπουργός Εσωτερικών ανάφερε ότι δεν είμαστε κρατικοί υπάλληλοι, αλλά υπάλληλοι των Περιφερειών, ανοίγοντας τον δρόμο για πιθανές απολύσεις, με σκοπό ένα μικρότερο και πιο «ευέλικτο» κράτος.

Οποιοσδήποτε διαχωρισμός των δημοσίων υπαλλήλων σε υπαλλήλους δύο ταχυτήτων, με απώτερο σκοπό, τη δημιουργία ενός πλήρως διαχειρίσιμου κρατικού μηχανισμού και παράλληλα η παραχώρηση αρμοδιοτήτων στους ιδιώτες δεν είναι αποδεκτά από εμάς.

Διεκδικούμε να συνεχιστεί η καταβολή της μισθοδοσίας μας από τον Κρατικό Προϋπολογισμό όχι με παρατάσεις, αλλά με άμεση νομοθετική ρύθμιση. Ο κρατικός μηχανισμός είναι ενιαίος και ενιαία μισθοδοτούμενος και χρηματοδοτούμενος, χωρίς εξαιρέσεις.

Καλούμε τους συναδέλφους σε συνεχή επαγρύπνηση και αγωνιστική στάση για να διεκδικήσουμε το αυτονόητο που μας ανήκει.

Ζητάμε από την Περιφερειακή Αρχή και τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβούλιου να τεθεί το θέμα σε έκτακτο Περιφερειακό Συμβούλιο πριν την κατάθεση προς έγκριση του Προϋπολογισμού της Περιφέρειας με δεδομένο τον κίνδυνο λειτουργίας της Περιφέρειας προκειμένου να ληφθεί σχετική απόφαση που θα ληφθεί υπ’ όψη στην κατάθεση του Προϋπολογισμού της Περιφέρειας για το 2016 .

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Οδυσσέας Ευθυμίου Θανάσης Δρόσος

Δεν υπάρχουν σχόλια: