slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Επαναλειτουργεί το Δημοτικό Σφαγείο Νάξου


Δημοτικό Σφαγείο Χώρας Νάξου. Στη περιοχή του Ξηρόκαμπου, μία ανάσα από την υπό κατάργηση χωματερή (ΧΑΔΑ). Η πυρκαγιά του καλοκαιριού είχε οδηγήσει σε αναστολή λειτουργίας των σφαγείων όμως η προσπάθεια που έγινε τόσο από τον Αντιπεριφερειάρχη Αθλητισμού και Επάρχου Νάξου Γιάννη Μαργαρίτη όσο και από τον Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Πολιτικής Πρωτογενή Τομέα Φιλήμονα Ζαννετίδη έφερε αποτέλεσμα. Κι έτσι όπως ενημερωθήκαμε από το Επαρχείο Νάξου «Λειτουργεί ξανά το Δημοτικό Σφαγείο Νάξου»….


Μάλιστα όπως σημειώνεται και στο σχετικό δελτίο Τύπου «Με την υπ’ αρ. πρωτ. 3204/114198/26-10-2015 απόφαση του ΥΠΑΑΤ επαναχορηγήθηκε ο κωδικός στην σφαγειοτεχνική εγκατάσταση «Δημοτικό Σφαγείο Χώρας Νάξου». Μετά από εντατικές προσπάθειες του Αντιπεριφερειάρχη Αθλητισμού και Επάρχου Νάξου Γιάννη Μαργαρίτη και του Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Πολιτικής Πρωτογενή Τομέα Φιλήμονα Ζαννετίδη δόθηκε ο κωδικός αριθμός κτηνιατρικής έγκρισης για παραγωγή και εμπορία κρεάτων στην Ενιαία Αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και για εξαγωγές προς τρίτες χώρες.

Το Δημοτικό Σφαγείο Χώρας Νάξου ήταν μέσα στα θέματα που συζήτησε ο Φιλήμονας Ζαννετίδης στη συνάντηση που είχε τον Οκτώβριο με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελο Αποστόλου, ο οποίος έδωσε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να επισπεύσουν τη διαδικασία απόδοσης του κωδικού. Όλο το διάστημα που ήταν κλειστό το Δημοτικό Σφαγείο της Χώρας της ανάγκες κάλυπτε το Σφαγείο Φιλωτίου».

Απογραφή

Να σημειώσουμε παράλληλα ότι συνεχίζεται η απογραφή των αιγών και προβάτων από την 1η Νοεμβρίου για τους κτηνοτρόφους σύμφωνα με την ενημέρωση του Τμήματος Κτηνιατρικής Νάξου. Και όπως σημειώνεται «οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να καταγράψουν την απογραφή στα Μητρώα τους, τα οποία θα προσκομίσουν το αργότερο μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου στο Τμήμα Κτηνιατρικής ΠΕ Νάξου. Τα μητρώα θα πρέπει να είναι συμπληρωμένα σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί και με μεγάλη προσοχή. Κατά την απογραφή, αλλά και καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, οι κάτοχοι των ανωτέρω ζώων, θα μπορούν να παραγγέλνουν ενώτια (τύπου 1 για τα μεγάλα ζώα, τύπου 2 για τα μικρά ζώα που πάνε για σφαγή).

Σύμφωνα με το Τμήμα Κτηνιατρικής Νάξου, στα σφαγεία δεν θα γίνεται δεκτό κανένα ζώο (αιγοπρόβατα, βοοειδή, χοιρινά) χωρίς ενώτια και χωρίς τα συνοδευτικά του έγγραφα (διαβατήριο, υπεύθυνη δήλωση παραγωγού, άδεια διακίνησης) για την έκδοση των οποίων απαιτείται η παρουσία των ίδιων των κτηνοτρόφων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: