slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΕΤΗΣΙΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΣΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΕΞΙ

Του  Μ. Πρωτοπαπαδάκη
Το ετήσιο μνημόσυνο στην μνήμη των Έξι, που εκτελέσθηκαν άδικα το 1922, θα τελεσθεί την Κυριακή 15 Νοεμβρίου, επέτειο της εκτέλεσης, στον Ιερό Ναό της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού Χολαργού (οδός Αναστάσεως). Θα επακολουθήσει Τρισάγιο στον τόπο της Εκτέλεσης, που
βρίσκεται παραπλεύρως του Ναού. 

Η τέλεση του μνημοσύνου θυμίζει πόσο ολέθριες μπορεί να είναι οι συνέπειες ενός διχασμού του έθνους, οποτεδήποτε και αν αυτός συμβεί. Στην προκείμενη περίπτωση αξίζει να προσέξουμε την έκκληση που διατύπωσε ο Ελευθέριος Βενιζέλος στη Βουλή (17/12/1929) για εξάλειψη, όπως είπε, «της διαίρεσης του λαού που προκλήθηκε στις αρχές του αιώνα μας». 

Ακόμη, αξίζει να προσέξουμε ότι ο Βενιζέλος αποκάλυψε – εμμέσως πλην σαφώς - στην Βουλή (31/4/1932) , ότι η άδικη εκτέλεση των Έξι προκλήθηκε από ξένες δυνάμεις, οι οποίες επιθυμούσαν την εξαφάνιση των πολιτικών ηγετών, επειδή ασκούσαν πατριωτική πολιτική. Είχαν, πχ, θέσει το θέμα της προσάρτησης της Βορείου Ηπείρου στην Ελλάδα. Aκόμη, χάρις στην Διχοτόμηση του Χαρτονομίσματος είχαν διασώσει την Οικονομία, χωρίς να υποχρεωθεί η χώρα να ζητήσει δάνειο από το εξωτερικό. 

Τα πράγματα δείχνουν, ότι οι παραπάνω δυνάμεις χρησιμοποίησαν τις πολιτικές αντιθέσεις του λαού ως έναυσμα, για να οξυνθεί το μίσος του διχασμού, ώστε να προκληθεί τελικά η υπόψη εκτέλεση με την γνωστή πρόφαση, ότι αυτή ήταν συνέπεια της ήττας του στρατού μας στην Μικρά Ασία. 

Ελπίζουμε να εμβαθύνει στο άμεσο μέλλον η Ιστορική έρευνα στο θέμα της επέμβασης αυτής των ξένων Δυνάμεων, για να πληροφορηθούμε ποιές ήταν οι Δυνάμεις αυτές και ποιά ήταν τα κίνητρά τους. 

Ας είναι αιωνία η μνήμη των Έξι και όλων των θυμάτων της τραγικής έκβασης της Μικρασιατικής Εκστρατείας. 

9/11/2015 Μ. Πρωτοπαπαδάκης 


Δεν υπάρχουν σχόλια: