Μάριος Βελέντζας, Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα, Άντζελα Πεΐτση
Η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του επόμενου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας σταμάτησε πριν καν αρχίσει λόγω... σοβαρών τεχνικών προβλημάτων στο ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας, βυθίζοντας ακόμα περισσότερο στην εσωστρέφεια το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. λέον, στον αέρα βρίσκεται η ημερομηνία των εκλογών, ενώ πληθαίνουν οι φωνές για ορισμό μεταβατικού προέδρου που θα ολοκληρώσει τη διαδικασία βάσει του υπάρχοντος καταστατικού.
Την παραίτηση του προέδρου της ΚΕΦΕ Ανδρέα Παπαμιμίκου ζητούν υποψήφιοι για το προεδρικό χρίσμα, στελέχη και βουλευτές της Νέας ΔημοκρατίαςΣε μια επεισοδιακή συνεδρίαση, η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ) αποφάσισε την αναβολή των εσωκομματικών εκλογών. «Με βάση τις διαβεβαιώσεις της νομικής υπηρεσίας του κόμματος, η εταιρεία που είχε αναλάβει το τεχνικό μέρος της διεξαγωγής των εκλογών για την ανάδειξη νέου Προέδρου στη Νέα Δημοκρατία δεν τήρησε τις συμβατικές υποχρεώσεις της. Ως εκ τούτου, καθίσταται αδύνατη τεχνικά η διεξαγωγή της διαδικασίας των εκλογών για σήμερα, η οποία και αναβάλλεται» επισημαίνεται σε ανακοίνωση της ΚΕΦΕ.
Η αναβολή των εκλογών και -κυρίως το... αλαλούμ που δημιουργήθηκε με το λογισμικό των υπολογιστών στα εκλογικά τμήματα- προκάλεσε καταιγισμό πυρών προς το πρόσωπο του προέδρου της ΚΕΦΕ Ανδρέα Παπαμιμίκου από στελέχη και βουλευτές του κόμματος, που τον κατηγορούν για το -όπως το αποκαλούν- εκλογικό... φιάσκο. Βασίλης Κικίλιας (φιάσκο από τα λίγα, ανικανότητα), Νικήτας Κακλαμάνης (ο Ανδ. Παπαμιμίκος πρέπει να παραιτηθεί) και Γιώργος Κουμουτσάκος (προστατεύστε την παράταξη) ζήτησαν παραιτήσεις και διασφάλιση της ενότητας στη Νέα Δημοκρατία. Την ίδια στιγμή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Γιάννης Βρούτσης απηύθυνε έκκληση για ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Οι αντιδράσεις των υποψηφίων
Τον εκνευρισμό του για την αποτυχία της εσωκομματικής διαδικασίας να αναδείξει τον επόμενο αρχηγό του κόμματος και την απόφαση της ΚΕΦΕ για αναβολή των εκλογών εξέφρασε σε φίλους και υποστηρικτές του οΕυ. Μεϊμαράκης. Από τα Χανιά όπου βρέθηκε για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, ήρθε και αυτός αντιμέτωπος με τα τεχνικά προβλήματα του ηλεκτρονικού συστήματος.
Ο εκπρόσωπός του κ. Μεϊμαράκη, Θοδωρής Αμπατζόγλου, ξεκαθάρισε πως αυτό που προέχει είναι η ενότητα της Νέας Δημοκρατίας, επισημαίνοντας ότι «υπάρχει καταστατικό» που οδηγεί «συντεταγμένα το κόμμα στην επόμενη ημέρα», κάτι που σημαίνει ότι «τα αρμόδια όργανα θα συνεδριάσουν για να πάρουν αποφάσεις για τη μετέπειτα πορεία».
Σε δηλώσεις του έξω από εκλογικό κέντρο του Περιστερίου ο Άδωνις Γεωργιάδης ζήτησε την παραίτηση του κ. Παπαμιμίκου, καλώντας τον μεταβατικό πρόεδρο της ΝΔ Ευάγγελο Μεϊμαράκη να δώσει εξηγήσεις για τα όσα κωμικοτραγικά εκτυλίχτηκαν από το πρωί. Με νεότερη ανακοίνωσή του ξεκαθάρισε πως «δεν θα διαλύσει κανείς τη Νέα Δημοκρατία» και απηύθυνε έκκληση να βρεθεί λύση το συντομότερο δυνατό.
Από τη μεριά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε επίσης την παραίτηση του κ. Παπαμιμίκου, γνωστοποιώντας ότι τηλεφώνησε στη Μαριέττα Γιαννάκου και της ζήτησε να γίνει μεταβατική πρόεδρος του κόμματος προκειμένου να οδηγήσει το κόμμα σε εσωκομματικές εκλογές.
Την παραίτηση του Ευ. Μεϊμαράκη και τον ορισμό μεταβατικού προέδρου ζήτησε στις πρώτες του δηλώσεις ο Απόστολος Τζιτζικώστας, στον απόηχο της αναβολής των εσωκομματικών εκλογών στη Νέα Δημοκρατία λόγω σοβαρών τεχνικών προβλημάτων. Μιλώντας έξω από τα γραφεία του στη Θεσσαλονίκη, πρότεινε συνάντηση των τεσσάρων υποψηφίων στα κεντρικά του κόμματος στη Λεωφ. Συγγρού, στις 19.00 το απόγευμα, προκειμένου να καθοριστούν «τα επόμενα βήματα» και να σταλεί ένα «ξεκάθαρο μήνυμα ενότητας».
Το... επίμαχο λογισμικό
Η αδυναμία σύνδεσης στην κεντρική βάση δεδομένων των υπολογιστών, που βρίσκονται σε πολλά εκλογικά τμήματα ανά την ελληνική επικράτεια, τίναξε στον αέρα τον προγραμματισμό των σημερινών εκλογών, προκαλώντας έντονο προβληματισμό και αμηχανία στα επιτελεία των τεσσάρων υποψηφίων για το προεδρικό χρίσμα.
Παράλληλα, πυροδότησε ένα γαϊτανάκι ευθυνών για τα όσα κωμικοτραγικά συνέβησαν.
Αναβλήθηκε η εσωκομματική εκλογική διαδικασία λόγω τεχνικών προβλημάτωνΑπό την πρώτη στιγμή ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης έθεσε το ζήτημα αναβολής της διαδικασίας, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα μπορούσε ακόμα και να αποσύρει την υποψηφιότητά του για το προεδρικό χρίσμα. Από τη μεριά τους οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Αποστόλης Τζιτζικώστας και Άδωνις Γεωργιάδης ζήτησαν να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνέχισης της διαδικασίας μέσω χειρόγραφης καταγραφής των ψήφων. Ωστόσο, η νομική υπηρεσία έθεσε το ζήτημα της διαβλητότητας του αποτελέσματος και το κατά πόσο αυτό διαφυλάσσεται.
Στην απόφασή της η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή έλαβε υπ' όψιν της και το γεγονός ότι πολλοί ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας στήθηκαν από νωρίς στα εκλογικά κέντρα για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα -χωρίς να τα καταφέρουν- αποχώρησαν απογοητευμένοι και ήταν πολύ δύσκολο να επιστρέψουν.
Τεχνικά προβλήματα
Από τις 07.00 το πρωί παρατηρήθηκαν σημαντικές καθυστερήσεις σε διάφορες περιοχές της Αττικής λόγω τεχνικών προβλημάτων στο on line σύστημα ψηφοφορίας.
Πολλοί υπολογιστές σε εκλογικά κέντρα δεν είχαν εγκατεστημένο το λογισμικό για τη σύνδεσή τους με την κεντρική βάση δεδομένων
Ειδικότερα, σε αρκετούς υπολογιστές δεν είχε εγκατασταθεί το ειδικό λογισμικό, ενώ αρκετοί από τους χειριστές δεν διέθεταν την κατάλληλη τεχνογνωσία για το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Αποτέλεσμα ήταν οι ψηφοφόροι να μην μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και να σχηματιστούν μεγάλες ουρές και ταλαιπωρία. Η διαχειρίστρια εταιρεία διαβεβαίωνε ότι η κατάσταση θα εξομαλυνόταν μέχρι τις 08.30, κάτι όμως το οποίο δεν έγινε.
Τα προβλήματα αυτά προκάλεσαν αναβρασμό στα επιτελεία των τεσσάρων υποψηφίων, τα οποία εξέφρασαν φόβους ακόμα και για κατάρρευση του ηλεκτρονικού συστήματος της ψηφοφορίας -εξέλιξη που θα έπληττε το κύρος της διαδικασίας, θέτοντας υπό αμφισβήτηση το εκλογικό αποτέλεσμα. Σε μια προσπάθεια να υπάρξει λύση, σε ορισμένα εκλογικά κέντρα ξεκίνησε... χειρόγραφα η διαδικασία (Αγρίνιο), ωστόσο η νομική υπηρεσία του κόμματος τονίζει ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό και οι ψήφοι θα ακυρωθούν.
Τα tweets Μητσοτάκη και Γεωργιάδη για τα... τεχνικά προβλήματα
Για προβλήματα στην εκλογική διαδικασία έκανε λόγο, μέσω μηνύματός του στο Twitter, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καλώντας τον κόσμο να μην πάει να ψηφίσει πριν από τις 09.00 το πρωί.
Στο ίδιο μήκος κύματος και το tweet του Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος ανέφερε ότι υπάρχουν προβλήματα στο σύστημα.
Μεταμεσονύχτια σύσκεψη για τα προβλήματα
Έχοντας λάβει γνώση για τα τεχνικά προβλήματα, εκπρόσωποι των τεσσάρων υποψηφίων έδωσαν το παρών σε συνεδρίαση της ΚΕΦΕ, η οποία ξεκίνησε το βράδυ του Σαββάτου και κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής.
Στόχος ήταν η εύρεση λύσης στο τεχνικό πρόβλημα της εγκατάστασης και λειτουργίας του ειδικού λογισμικού στους φορητούς υπολογιστές που θα χρησιμοποιηθούν στην ψηφοφορία. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ήρθαν στην επιφάνεια και άλλες... αδυναμίες, όπως η έλλειψη φορτιστών για τους υπολογιστές, ενώ δεν έλειψαν και απόψεις για την ικανότητα των χειριστών σε όλα τα εκλογικά τμήματα της χώρας (ειδικά σε ορεινές περιοχές) να ανταποκριθούν στο έργο της ταυτοποίησης και καταγραφής των ψηφοφόρων.
Οι κάλπες
Οι 1.290 κάλπες στα 883 εκλογικά κέντρα ανά τη χώρα και 44 στο εξωτερικό ήταν προγραμματισμένο να ανοίξουν στις 07.00 το πρωί και να παραμείνουν ανοικτές μέχρι τη δύση του Ηλίου.
Ο βαθμός συμμετοχής των πολιτών στην ψηφοφορία για την ανάδειξη του προέδρου της ΝΔ αλλά και το αν θα διευρυνόταν το εκλογικό σώμα από μη μέλη του κόμματος θα έκρινε σε μεγάλο βαθμό και το αποτέλεσμα των εκλογών (εφόσον αυτές διεξάγονταν τελικά). Στην προηγούμενη εκλογή προέδρου, τον Νοέμβρη του 2009, είχαν προσέλθει -σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η ΝΔ- πάνω από 700.000 πολίτες (781.396 για την ακρίβεια). Τωρινός στόχος είναι οι 100.000 ψηφοφόροι.
Ο νικητής
Νικητής από τον α' γύρο είναι όποιος υποψήφιος συγκεντρώσει το 50%+1 ψήφο. Αν δεν επιτευχθεί η απόλυτη πλειοψηφία, οι δύο πρώτοι μονομαχούν εκ νέου μετά από μια εβδομάδα, οπότε θα εκλεγεί εκείνος που θα συγκεντρώσει μεγαλύτερο ποσοστό.
Υπενθυμίζεται ότι για να ψηφίσει κάποιος στις εκλογές πρέπει:
- Να έχει δελτίο αστυνομικής ταυτότητας η διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης.
- Να υπογράψει δήλωση με την οποία θα αποδέχεται τις ιδεολογικές, καταστατικές και προγραμματικές αρχές της ΝΔ.
- Να προσέλθει σε όποιο εκλογικό τμήμα επιθυμεί ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής του.
Τα στοιχήματα που έχει μπροστά του ο νέος πρόεδρος
Οι εσωκομματικές εκλογές θα κρίνουν το μέλλον της ιστορικής παράταξης, σε μια κρίσιμη συγκυρία για τον τόπο. Ο ένατος πρόεδρος από την ίδρυση της ΝΔ θα έχει να αντιμετωπίσει:
- Την εκλογική κυριαρχία του ΣΥΡΙΖΑ με ορίζοντα τετραετίας.
- Την προσωπική πολιτική κυριαρχία του Αλέξη Τσίπρα.
- Να αναδείξει το κόμμα και να το θέσει σε τροχιά διεκδίκησης της εξουσίας μετά τη δεύτερη εκλογική ήττα μέσα σε λίγους μήνες.
- Να αρθρώσει πειστικό πολιτικό λόγο που να εμπιστευτούν οι πολίτες ότι η ΝΔ μπορεί να αποτελεί εκ νέου εναλλακτική λύση διακυβέρνησης.
- Να ισορροπήσει τη στάση του κόμματος στις ψηφοφορίες της Βουλής με τα μέτρα που απαιτούν οι δανειστές και την αντοχή των πολιτών.
- Να διαχειριστεί τους ηττημένους αντιπάλους του την «επόμενη ημέρα» της ανάδειξης του νέου προέδρου.
- Να είναι σε θέση να διαχειριστεί ενδεχόμενο συμμετοχής της ΝΔ σε σχήμα συγκυβέρνησης ή οικουμενικής κυβέρνησης.
Δείτε τις τελευταίες δηλώσεις των υποψηφίων:
Τζιτζικώστας: «Η ΝΔ δεν μπορεί να δώσει συναίνεση σε μια κυβέρνηση επικίνδυνη»
Μήνυμα Μεϊμαράκη προς τους νεοδημοκράτες ενόψει των αυριανών εκλογών
Άδωνις Γεωργιάδης: Εάν είμαι αρχηγός της ΝΔ δεν θα συγκυβερνήσω με τον ΣΥΡΙΖΑ
Κυρ. Μητσοτάκης: «Κανένα περιθώριο συνεννόησης με αυτήν την κυβέρνηση»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου