slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

«Τζογάρει» στο ΚΙΝΟ, σε αγρότες και στα λεφτά στο στρώμα η κυβέρνηση, για να βρει ισοδύναμα



«Τζογάρει» στο ΚΙΝΟ, σε αγρότες και στα λεφτά στο στρώμα η κυβέρνηση, για να βρει ισοδύναμα. Στο «μάτι» του οικονομικού επτελείου μπαίνει η μεγάλη διάδοση του ΚΙΝΟ, στο οποίο παίζονται 4,5 εκατ. στήλες το χρόνο και «τζιράρονται» περί τα 2,2 δς. ευρώ. Με αύξηση 5 λεπτών ανά στήλη, το σενάριο που εξετάζει η κυβέρνηση αποδίδει πάνω από 200 εκατ. ευρώ, που θα έκλειναν σε μεγάλο βαθμό την «τρύπα» του ΦΠΑ στην.... εκπαίδευση.

Εκτός από το «ΚΙΝΟ», ανάμεσα στα 11 ισοδύναμα που εξετάζει η κυβέρνηση είναι να αυξηθεί ο ΦΠΑ σε διάφορες κατηγορίες κρεάτων από το 13% στο 23% ή σε κάποια «ελιτίστικα» επεξεργασμένα προϊόντα. Τα είδη κρεάτων που παίζουν ως «φαβορί» για την αύξηση του ΦΠΑ είναι αυτά από βουβάλι, ελάφι, αγριογούρουνο, μοσχάρι και φυσικά αυτά που προέρχονται από κυνήγι.

Το βόειο κρέας μπαίνει και βγαίνει από αυτή τη «λίστα»,κάτι που θα έπληττε ίσως και τις «γέφυρες» που κτίζει με τη Γαλλία, αφού από εκεί εισάγει πάνω από το 75% των βόειων κρεάτων που καταναλώνει. Αυτό δεν θα το ενέκρινε αν το άκουγε φυσικά ούτε ο Γάλλος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, που έρχεται σήμερα στην Αθήνα για τα θέματα αυτά.

Ελπίδες τρέφει η κυβέρνηση και σε έσοδα από τη νομιμοποίηση του «μαύρου» χρήματος, για το οποίο ετοιμάζει νομοσχέδιο και, σύμφωνα με πλγροφορίες, θα στηρίζεται σε εκείνο που ετοίμαζε ο κύριος Γιάνης Βαρουφάκης, με ένα ποσοστό 15%-20% επί των αδήλωτων καταθέσεων.

Την ίδια στιγμή πάντως, βάζει στο μικροσκόπιο και τα εισοδήματα των αγροτών. Το υπουργείο Οικονομικών ζήτησε να πάρει πλήρη στοιχεία για το θέμα από τις υπηρεσίες και τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι από τα έσοδα 4,8 δισ. των αγροτών, τα φορολογικά έσοδα είναι της τάξεως των 180 εκατ. ευρώ και 9 στους 10 από τους 532.000 αγρότες μένουν εντελώς αφορολόγητοι ή πληρώνουν κάτω από 30 ευρώ το χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: