slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Αρχίσαμε συνεργασία ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ονειρεύεται ο Ευριπίδης Στυλιανίδης


Καραμανλής, Βαρουφάκης, Μαρξ και Μέσι έκλεψαν την παράσταση σε συζήτηση για το μέλλον της κεντροδεξιάς!
ο βράδυ της Τετάρτης, στον 7 όροφο του κτιρίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών
στο κέντρο της Αθήνας όπου πραγματοποιούνταν το διπλό debate του «Φόρουμ 2020» χρειάστηκε να περάσουν περισσότερες από τρεις ώρες συζήτησης με αρκετές ιδεολογικές και ιστορικές αναφορές μεταξύ των στελεχών της ΝΔ, όταν ο Ευριπίδης Στυλιανίδης με την απάντησή του στο ερώτημα ποια θα πρέπει να είναι στάση της ΝΔ απέναντι στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, ιντριγκάρισε και σχεδόν δίχασε το ακροατήριο.
«Αν το καλό της Ελλάδας απαιτεί να συνεργαστώ, θα συνεργαστώ με το ΣΥΡΙΖΑ» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα μπορούσε να συμβεί μια τέτοια εξέλιξη καταλήγοντας ότι «η κεντροδεξιά κέρδιζε πάντα όταν είχε ανοιχτές αγκαλιές».


Οι αναφορές αυτές αποτελούσαν εν μέρει απάντηση και στην άποψη του Μάκη Βορίδη ότι χρειάζεται σκληρή και μαχητική αντιπολίτευση προς την κυβέρνηση, επιμένοντας πως η ΝΔ πρέπει να «πόλεμο πολιτιστικό» και «πόλεμο ιδεών» με την Αριστερά, λέγοντας παράλληλα ότι «Ο Μέσι της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής να γίνει πρόεδρος της ΝΔ δεν υπάρχει μέλλον για την παράταξη αν δεν αναλάβουμε αλλά αναβάλλουμε τη μάχη των ιδεών».

Κατά τη διάρκεια αυτής της ενότητας της συζήτησης παρενέβη ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης ο οποίος κάνοντας μια ιστορική αναδρομή στην προσφορά των ηγετών της ΝΔ σημείωσε με νόημα απευθυνόμενος εκ δεξιών του στο πάνελ όπου καθόταν ο πρώην υπουργός Υγείας και σημείωσε: «Στα θετικά του Κωνσταντίνου Καραμανλή θα πρόσθετα κύριε Βορίδη και τη νομιμοποίηση του ΚΚΕ».

Από την πλευρά του ο Κωστής Χατζηδάκης συμμερίστηκε την άποψη ότι «ήμασταν φοβικοί στη μάχη των ιδεών» τονίζοντας ωστόσο ότι παραμένει «οπαδός του συγκεκριμένου» και γι’ αυτό απαιτείται «να προσδιορίσουμε ποιες είναι οι ιδέες της ΝΔ».

Το θέμα της ιδεολογίας της ΝΔ και πως αυτό μεταφράζεται σε πολιτικό πρόγραμμα στις παρούσες συνθήκες προκάλεσε θερμές αντιπαραθέσεις. Μια εξ’ αυτών ήταν ανάμεσα στον βουλευτή Γιώργο Κουμουτσάκο και στον πρώην υπουργό της ΝΔ Ανδρέα Ανδριανόπουλο, με τον πρώτο να κάνει λόγο για «εργαλειοθήκη» όπου σε κάθε περίσταση διαλέγεις τα κατάλληλα εργαλεία και τον δεύτερο να εγκαλεί την κεντροδεξιά σε Ελλάδα και Ευρώπη για την υπερφορολόγηση της αστικής τάξης και να λέει σε μια αποστροφή του λόγου του ότι «ο Βαρουφάκης είναι καλύτερος από τον Κρούγκμαν».

Σε άλλη φάση της συζήτησης παρενέβη και ο βουλευτής Κώστας Τζαβάρας ο οποίος διαφώνησε με τον όρο «ιδεολογική ηγεμονία της αριστεράς» επειδή τον χρησιμοποίησε ο Μαρξ και ο Αλτουσέρ και αναρωτήθηκε «ποιες είναι όμως οι πολιτικές ιδέες της ΝΔ ή της δεξιάς;».

Πάντως η ιδεολογική αντιπαράθεση του κ. Κουμουτσάκου με τον κ. Ανδριανόπουλο επεκτάθηκαν και στα θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του μεταναστευτικού με τον βουλευτή της ΝΔ να λέει σχολιάζοντας τις ιδιαίτερα επικριτικές αναφορές του Ανδρέα Ανδριανόπουλου για τη «γραφειοκρατία των Βρυξελλών» και τον κίνδυνο «εξάπλωσης του Ισλάμ» ότι «είναι σαν να ακούω τον Φάρατζ».

Τα ξίφη τους διασταύρωσαν και ο πανεπιστημιακός Θανάσης Διαμαντόπουλος με τον πρώην πρόεδρο της βουλής Δημήτρη Σιούφα με τον πρώτο να επικρίνει την πενταετία Καραμανλή 2004-2009 για «σπατάλες», «διορισμούς», απώλεια της ευκαιρίας της συνταγματικής αναθεώρησης για το ασυμβίβαστο των βουλευτών και διόγκωση του δημόσιου χρέους. «Δεν είναι αληθές ότι δανειστήκαμε άμετρα» είπε ο κ. Σιούφας ενώ για τους διορισμούς τόνισε ότι «δεν έγιναν υπερβολές» με τον κ. Διαμαντόπουλο να ανταπαντά ότι ο τότε υπουργός Εσωτερικών και σημερινός πρόεδρος της Δημοκρατίας «ερμήνευσε διασταλτικά το Σύνταγμα» σε σχέση με τους συμβασιούχους του δημοσίου.

Σε ότι αφορά αυτό καθ’ αυτό το μέλλον της κεντροδεξιάς, η Ντόρα Μπακογιάννη εκτίμησε ότι «αν η ΝΔ δεν αλλάξει δομή και τρόπο λειτουργίας, όποιον αρχηγό και αν εκλέξουμε θα έχουμε κάνει μια τρύπα στο νερό».
Περισσότερα: ΣΥ.ΡΙΖ.Α. , Νέα Δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια: