slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Ασφαλιστικό: Ο Κατρούγκαλος ελπίζει - ΠΑΡΑΚΑΛΕΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΑ - ότι οι δανειστές θα δεχτούν ισοδύναμα που κατάργησαν οι ίδιοι



Το υπουργείο Εργασίας αναζητά τρόπους για να μετριαστούν οι αντιδράσεις από την επερχόμενη περικοπή στις συντάξεις. Ποιες οι επικρατέστερες προτάσεις μέχρι τώρα
Τρόπους να μετριαστούν οι αντιδράσεις από την επερχόμενη περικοπή στις συντάξεις εξετάζει το
υπουργείο Εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό, οι προτάσεις που έχουν προκριθεί έως τώρα και χρειάζεται να λάβουν και την έγκριση των θεσμών περιλαμβάνουν είτε αύξηση εισφορών για τους εργοδότες, είτε αξιοποίηση των αποκρατικοποιήσεων ή της φορολογίας, προς όφελος των Ασφαλιστικών Ταμείων.
Πρόκειται για προτάσεις που αντιμετωπίζουν κάποιες άμεσα και κάποιες άλλες σε βάθος χρόνου το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία.


Άλλωστε, η βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας, που θα αποφέρει αυξημένα έσοδα για την Κοινωνική Ασφάλιση, από μόνη της δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το άμεσο πρόβλημα των Ταμείων, καθώς απαιτεί χρόνο για να αποφέρει αποτελέσματα.

Εξάλλου στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζεται και η καλύτερη αξιοποίηση των υπηρεσιών του ΙΚΑ και του υπουργείου Εργασίας, δημιουργώντας ένα νέο μοντέλο ελέγχων, με στόχο να βελτιωθούν τα έσοδα, μέσω στοχευμένου εντοπισμού των «κατ' επάγγελμα» μπαταχτσήδων του συστήματος. Όμως κάτι τέτοιο επίσης χρειάζεται χρόνο, άρα απαιτούνται πιο δραστικά μέτρα για να αντιμετωπιστεί άμεσα αυτή η εξαιρετικά δυσχερής κατάσταση.

Έτσι, σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr προωθούνται προτάσεις που εμπεριέχουν την στενότερη σύνδεση της φορολογίας, για να χρηματοδοτούνται τα ελλείμματα των Ταμείων. Επίσης, σχεδιάζεται τα όποια έσοδα προκύπτουν από τις αποκρατικοποιήσεις που θα γίνονται στο εξής, ένα μέρος τους, να μεταφέρεται προς όφελος των Ασφαλιστικών Ταμείων. Παράλληλα, όμως υπάρχει και η πρόταση για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών.

Διαπιστώθηκε ότι οι απώλειες κατά το τρέχον έτος, πρώτη χρονιά που εφαρμόστηκαν οι μειωμένες εργοδοτικές εισφορές, θα ανέλθουν στα επίπεδα του 1 δισεκ ευρώ. Απώλειες που δεν καλύφθηκαν από τυχόν μείωση της ανεργίας και αύξηση της απασχόλησης, καθώς σε μια χρονιά που «στιγματίστηκε» από την επιβολή των capital controls, κάτι τέτοιο θα ήταν δύσκολο να συμβεί. Βέβαια, για να επανέλθουν οι εισφορές στα επίπεδα του 2014 ή πολύ περισσότερο σε εκείνα του 2012, δηλαδή να αυξηθούν κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, θα πρέπει να συναινέσουν οι εμπνευστές των μειώσεων, δηλαδή οι ίδιοι οι θεσμοί. Έργο εξαιρετικά δύσκολο, αν αναλογιστεί κανείς ότι μόλις πριν από μερικούς μήνες, το καλοκαίρι, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για το νέο μνημόνιο, ένα αντίστοιχο μέτρο είχε απορριφθεί ως υφεσιακό.

Η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας όμως θεωρούν ότι τώρα οι συνθήκες έχουν αλλάξει προς το χειρότερο, άρα είναι πιθανό οι θεσμοί να επανεξετάσουν και εκείνοι την στάση τους, στο συγκεκριμένο θέμα.



Σε διαφορετική περίπτωση θα αυξηθούν οι πιθανότητες για περικοπές στις συντάξεις στα επίπεδα των 800 ευρώ. Περικοπές που έτσι και αλλιώς δεν θα αποφευχθούν, απλώς η κυβέρνηση για λόγους πολιτικού κόστους, θα ήθελε αυτές να περιοριστούν στα όρια των 1.000 ευρώ και άνω.http://news247.gr/eidiseis/oikonomia/asfalistiko-o-katrougkalos-elpizei-oti-oi-daneistes-tha-dextoun-isodunama-poy-katarghsan-oi-idioi.3740677.html?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter&utm_campaign=news247gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: