Ειδικά για την σημερινή κυβέρνηση η διαδικασία αυτή έχει μία λίγο διαφορετική σημασία.
Οι προγραμματικές δηλώσεις λειτουργούν και σαν κολυμβήθρα του Σιλωάμ που δίνουν την ευκαιρία του συμμαζέματος της απέραντης προεκλογικής υποσχεσιολογίας και επιτρέπουν την κατά το δυνατόν προσέγγιση της πραγματικότητας με... ένα θολό και δυσνόητο τρόπο.
Παρόλα αυτά ορισμένες όμως εξαγγελίες είναι πραγματικά εκτός τόπου και χρόνου.
Ίσως γιατί η σημερινή κυβέρνηση κληρονόμησε «ΚΑΜΕΝΗ ΓΗ».
Διότι πραγματικά η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κληροδότησε στην κυβέρνηση ΝΕΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πραγματικά «ΚΑΜΕΝΗ ΓΗ».
Σίγουρα ο πιο αρμόδιος για να πιστοποιήσει κάτι τέτοιο είναι ο νυν και πρώην υπουργός οικονομικών ο οποίος στην εισηγητική έκθεση για το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2016 λέει:
*Η κατάσταση της οικονομίας σήμερα είναι χειρότερη από αυτήν του Ιανουαρίου του 2014.
*Για τη ραγδαία αυτή επιδείνωση της Ελληνικής Οικονομίας ευθύνεται η διαπραγμάτευση Βαρουφάκη.
*Το δεύτερο εξάμηνο του 2015 θα έχουμε περαιτέρω χειροτέρευση της Ελληνικής Οικονομίας.
Μετά από αυτά, σταχυολογώντας κάποιες από τις θέσεις του κ. Τσίπρα κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων μπορούμε να σχολιάσουμε κάποιες κραυγαλέα ψεύτικες δεσμεύσεις ή εξαγγελίες.
- Εξαγγελία: Αποκατάσταση της οικονομικής σταθερότητας και επιστροφή στην ανάπτυξη.
Σχόλιο: Την ίδια ημέρα ο κ. Τσακαλώτος προεξοφλεί ύφεση και το 2016. Δηλαδή το 2017, αν όλα πάνε καλά θα βρεθούμε εκεί που ήμασταν το 2014.
- Εξαγγελία: Πάταξη της διαφθοράς.
Σχόλιο: Κατά τον υπουργό κ. Αλεξιάδη το πρώτο εξάμηνο του 2015 έγιναν αναλογικά λιγότεροι έλεγχοι για τη λίστα Λαγκάρντ. Οι περισσότεροι δε, είχαν δρομολογηθεί από το 2014.
- Εξαγγελία: Έχουμε εντολή να ξεκινήσουμε πορεία μεταρρυθμίσεων.
Σχόλιο: Με τον νόμο Κατρούγκαλου επανήλθαν στο δημόσιο εκατοντάδες επίορκοι, καταχραστές και δωρολήπτες και με τον νόμο Παρασκευόπουλου αποφυλακίσθηκε κάθε είδους εγκληματίας.
- Εξαγγελία: Ο δικός μας στόχος είναι ένα νέο παραγωγικό μοντέλο.
Σχόλιο: Με αύξηση της φορολογίας στις επιχειρήσεις, τον τουρισμό και τον αγροτικό τομέα καθώς και την προκαταβολή φόρου 100% για την επόμενη χρονιά και οι ελάχιστες υπάρχουσες παραγωγικές δυνάμεις έχουν κάθε λόγο να αναζητήσουν το μέλλον τους εκτός Ελλάδος.
- Εξαγγελία: Πρέπει να διασφαλιστεί ένα ισχυρό τραπεζικό σύστημα.
Σχόλιο: Μια προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τις επιλογές της οδήγησε σε bank run, έκλεισε τις τράπεζες και αναγκάσθηκε να πάει σε ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών ύψους 25 δις ευρώ.
- Εξαγγελία: Ειδικός φορέας προσέλκυσης επενδύσεων και ίδρυση νέας δημόσιας αναπτυξιακής τράπεζας.
Σχόλιο: Για την νέα τράπεζα κάποιος πρέπει να βάλει τα κεφάλαια. Ο ειδικός φορέας προσέλκυσης επενδύσεων μαρτυρά την νοοτροπία των κυβερνώντων.
Καταρχάς προαναγγέλλουν περαιτέρω μεγέθυνση του κράτους με πρόσχημα τις επενδύσεις.
Επιπλέον εξακολουθούν να θεωρούν ότι οι επενδύσεις προσελκύονται με κρατικίστικους χειρισμούς.
Αδυνατούν να κατανοήσουν ότι κανείς ξένος ή εγχώριος επενδυτής δεν θα πλησιάσει τη χώρα εφόσον δεν ανακτηθεί η χαμένη εμπιστοσύνη για την Ελλάδα.
Η εμπιστοσύνη κερδίζεται σε βάθος χρόνου με συνέπεια, σοβαρότητα και βεβαίως αποποινικοποίηση της επιχειρηματικότητας.
Η εμπιστοσύνη όμως καταστρέφεται σε ελάχιστο χρόνο από πρόσωπα σαν τον Βαρουφάκη και ιδεοληψίες σαν αυτές των κυβερνώντων.
Σε έξι μήνες η κυβέρνηση κατάφερε να καταβαραθρώσει τόσο των δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών όσο και την ανταγωνιστικότητα της χώρας.
Για να επανέλθουν οι επενδύσεις χρειάζεται:
*Υγιές και σταθερό χρηματοπιστωτικό σύστημα
*Σταθερό και ανταγωνιστικό φορολογικό πλαίσιο
*Δικαιοσύνη που να λειτουργεί
*Πάταξη της γραφειοκρατίας
*Εποικοδομητικό συνδικαλισμό
*Πολιτική σταθερότητα
*Αποτελεσματική δημόσια διοίκηση
Όταν η κυβέρνηση διά του κυρίου Σκουρλέτη κλείνει προεκλογικά την μεγαλύτερη επένδυση των τελευταίων ετών για να «πουλήσει» αριστεροσύνη στο κομματικό ακροατήριο προεκλογικά και παρά την καταδίκη αυτής της απόφασης από το Συμβούλιο της Επικρατείας, ο κύριος Σκουρλέτης επιβραβεύεται με νέα κυβερνητική θέση, είναι πρόδηλο ότι δεν θα υπάρχει καμία εμπιστοσύνη από την επιχειρηματική κοινότητα.
Όσοι πιστεύουν ότι οι επενδυτές θα προσέλθουν διότι ο πρωθυπουργός είναι συμπαθής στον Ομπάμα ή τον Πούτιν πλανώνται οικτρά.
Πολύ φοβάμαι ότι αυτή η έλλειψη εμπιστοσύνης θα καταγραφεί σύντομα κατά τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών κατά την οποία θα κληθούν παλαιότεροι μέτοχοι να διατηρήσουν τις θέσεις τους.
Το απεύχομαι αλλά δυστυχώς ο κίνδυνος να βρεθούμε και πάλι μπροστά σε «ΚΑΜΕΝΗ ΓΗ» είναι υπαρκτός.
Γιώργος Βακόνδιος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου