slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ: Ανατροπές -σοκ στις 100 δόσεις, καίνε τους αγρότες, βγάζουν λάδι το Μέγαρο Μουσικής


Τέλος στο φθηνό αγροτικό πετρέλαιο βάζει το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε πριν από λίγο στη Βουλή καθώς καταργεί τη φοροαπαλλαγή στο πετρέλαιο DIESEL που είχαν οι αγρότες. Την ίδια ώρα, δίνει νέα παράταση στο Μέγαρο Μουσικής για τα χρέη που έχει από καταθέσεις εγγυήσεων του Δημοσίου, αυξάνει τους φόρους στους μικρούς παραγωγούς μπύρας και φέρνει αλλαγές στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις, ενώ δεν αγγίζει το θέμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση.

Αναλυτικά:

Αγροτικό πετρέλαιο

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στους αγρότες από τα 66 ευρώ στα 200 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, με το μέτρο να ισχύει αναδρομικά από την 1-10-2015 έως 30-09-2016. Θα ακολουθήσει και δεύτερη αύξηση του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο στα 330 ευρώ από την 1η Οκτωβρίου 2016. Προβλέπονται έσοδα 13 εκατ. ευρώ το 2016, 66 εκατ. το 2017 και 105 εκατ. από το 2018 και μετά.

Ρύθμιση 100 δόσεων

Στη ρύθμιση των 100 δόσεων, έχει ενσωματωθεί περιουσιακό κριτήριο. Προβλέπει ότι όποιος χρωστάει λιγότερα από 5000 ευρώ, για να διατηρήσει το μηδενικό επιτόκιο, πρέπει, πέραν του εισοδηματικού κριτήριου, να πληροί και το περιουσιακό κριτήριο που ορίζει ότι η αξία των ακινήτων δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ. Η συγκεκριμένη διάταξη αναδιατυπώθηκε έτσι ώστε ο έλεγχος να γίνει με βάση τις αξίες που προκύπτουν για τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ. Με το που θα ψηφιστεί ο νόμος, η ΓΓΔΕ θα «τρέξει» τον έλεγχο και για όσους προκύψει ότι έχουν ακίνητα άνω των 150.000 ευρώ, θα τους φορτώσει επιτόκιο 5% ακόμη και αν πληρούν το εισοδηματικό κριτήριο.

Φόρος στις μικρές ζυθοποιίες

Οι μικρές ζυθοποιίες, πλήρωναν μέχρι σήμερα το 50% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που επιβαλλόταν στην μπύρα, εφόσον η παραγωγή τους δεν ξεπερνούσε τα 200.000 εκατόλιτρα ετησίως. Ο συντελεστής του 50% θα παραμείνει σταθερός μόνο για τις μικρές ζυθοποίες που θα παράγουν μέχρι 15.000 εκατόλιτρα. Για όλες τις υπόλοιπες ο συντελεστής θα διαμορφωθεί από το 2016 από 55% έως 75% κάτι που σημαίνει ότι και η φορολογική επιβάρυνση θα αυξηθεί κατά 50%.

Μέγαρο Μουσικής

Παρατείνεται έως τις 31 Ιανουαρίου 2016 η απαλλαγή του Μεγάρου Μουσικής από την υποχρέωση προσκόμισης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας με όλες τις συνέπειες της ρύθμισης αυτής (αναστολή συμψηφισμών και μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης εναντίον του Μεγάρου για οφειλές του, μη υπολογισμός τόκων και προστίμων για χρέη από καταπτώσεις εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου κτλ), ενώ παρατείνεται μέχρι την ίδια ημερομηνία και η θητεία του ΔΣ. Η προηγούμενη παράταση έληξε στις 31 Αυγούστου 2015.



Ακόμα:
- Μεγάλο μέρος τουνομοσχεδίου, καλύπτεται από διατάξεις που αφορούν στην ενεργειακή απόδοση των κτηρίων ενώ, με σχετική ρύθμιση, ανοίγει ο δρόμος για την ενσωμάτωση των ηλεκτρονικών μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας ακόμη και σε οικιακούς καταναλωτές.

- Με άλλη διάταξη μεταφέρονται 4020 υποθέσεις, από τις 3500 που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο, από το ΣΔΟΕ στην αρμοδιότητα της ΓΓΔΕ. Πρόκειται για υποθέσεις με μεγάλο φορολογικό ενδιαφέρον οι οποίες είχαν απασχολήσει το προηγούμενο διάστημα. Παράλληλα, ανοίγουν 500 οργανικές θέσεις στη γενική γραμματεία, οι οποίες «κόβονται» από το ΣΔΟΕ.

Το νομοσχέδιο εισάγεται με την διαδικασία του επείγοντος αύριο στην επιτροπή Οικονομικών με στόχο να ψηφιστεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Τα προαπαιτούμενα αλλά και το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πρέπει να ψηφιστούν άμεσα ώστε να υπάρξει θετική εισήγηση του EWG στο Εurogroup της 9ης Οκτωβρίου για την καταβολή της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

ΑΡΟΝ – ΑΡΟΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ: Κατατέθηκαν τα νομοσχέδια – Το Σάββατο ψηφίζουν για τις τράπεζες – Την ερχόμενη εβδομάδα τα προαπαιτούμενα

Δεν υπάρχουν σχόλια: