slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Reuters: Ο Μειμαράκης είναι πλέον πιο δημοφιλής από τον Τσίπρα


Την αναπάντεχα ισχυρή προεκλογική παρουσία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και το κλείσιμο της δημοσκοπικής διαφοράς της ΝΔ σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει σε δημοσίευμά του το Reuters.

Ο 61χρονος βετεράνος πολιτικός και πρώην πρόεδρος της Βουλής έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ από τότε που ανέλαβε ως “υπηρεσιακός” επικεφαλής της ΝΔ τον Ιούλιο και αρχικά δεν εθεωρείτο απειλή για τον Τσίπρα.

Ομως οι δημοσκόποι υπογραμμίζουν ότι το στιλ του τον έχει καταστήσει ασφαλέστερο “στοίχημα” για τους Ελληνες που επιθυμούν επιστροφή στη σταθερότητα μετά από χρόνια οικονομικής κρίσης.
Σε περιόδους κρίσης, οι ψηφοφόροι προτιμούν μια πατρική φιγούρα”, σημειώνει ο Θωμάς Γεράκης, επικεφαλής της εταιρίας δημοσκοπήσεων Marc, προσθέτοντας ότι οι ψηφοφόροι θεωρούν ότι ο Μεϊμαράκης είναι πιο “στιβαρός” από τον Τσίπρα.
Σε μια δημοσκόπηση την προηγούμενη εβδομάδα, ο Μεϊμαράκης κατέλαβε την πρώτη θέση στην κόντρα για τον “πιο δημοφιλή ηγέτη” με 44,3% έναντι 41,9% για τον Τσίπρα – σε μια σημαντική ανατροπή για τον αριστερό ηγέτη που καταλάμβανε ποσοστά άνω του 70% το καλοκαίρι. Επίσης, στο ερώτημα του ποιος θα ήταν καταλληλότερος για πρωθυπουργός, τα ποσοστά του Μεϊμαράκη έχουν αυξηθεί κατά 2,1% μονάδες το Σεπτέμβριο έναντι πτώσης κατά 3,3% για τον Τσίπρα.
“Οι εκλογές φαινόταν σαν βόλτα στο πάρκο για τον Τσίπρα – λόγω της χαώδους διαφοράς. Ομως τώρα βλέπουμε ότι όποιος υποτιμήσει τον άλλον, ενδέχεται να το πληρώσει”, σχολίασε ο Γεράκης.
Η… γραβάτα
Σε αντίθεση με τον Αλέξη Τσίπρα, που ως γνωστόν αρνείται να φορέσει γραβάτα, ο Μεϊμαράκης φορά σε επίσημα γεγονότα και συνεντεύξεις, αλλά όχι σε όλες τις περιστάσεις.
“Οταν ο Μεϊμαράκης κάνει δημόσια εμφάνιση χωρίς γραβάτα, φαίνεται αυθεντικό. Ντύνεται όπως οι περισσότεροι άντρες όταν πηγαίνουν στην ταβέρνα το καλοκαίρι. Δεν βλέπεις άντρες με γραβάτες εκεί”, σχολιάζει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και αναλυτής Θεόδωρος Κουλουμπής.
“To στιλ του είναι λιγότερο σκηνοθετημένο, περισσότερο αυθόρμητο, λιγότερο προμελετημένο και πιο πιθανό να είναι πιστευτό”, συνεχίζει.
Τα οικονομικά
Ομως, σημειώνει το δημοσίευμα του Reuters, το μεγαλύτερο πλεονέκτημά του φαίνεται να είναι ότι αποτελεί πιο σταθερή φωνή σε οικονομικά ζητήματα.
Ερωτηθείς σε συνέντευξή του τη Δευτέρα εάν θα επαναδιαπραγματευτεί το μνημόνιο, είπε ότι “το μέλλον της χώρας είναι στην Ευρώπη” και ότι θα προχωρήσει με τις ιδιωτικοποιήσεις και άλλα δημοσιονομικά μέτρα για να περιορίσει την ύφεση που προβλέπεται το 2016.
Επίσης, έχει πει ότι είναι ανοιχτός σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ για να βοηθήσει τη χώρα να υπερβεί τη μεγαλύτερη μεταπολεμική της κρίση. Ο Τσίπρας, αντιθέτως, έχει αποκλείσει μια τέτοια συνεργασία, αν και η πλειοψηφία των Ελλήνων ζητά κυβέρνηση συνασπισμού, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.
“Ο Μεϊμαράκης κερδίζει με τις αναφορές του περί συνεργασίας”, λέει ο Κουλουμπής. “Ελαβε νωρίτερα το μήνυμα και αυτό θα τον βοηθήσει. Ο Τσίπρας επιμένει να βασίζεται μόνο στον εαυτό του και ενδέχεται να πληρώσει το τίμημα”.
Το γεγονός ότι αποτελεί ιδρυτικό μέλος της νεολαίας της Νέας Δημοκρατίας το 1974 και ότι είναι βουλευτής για πάνω από 20 χρόνια έχει επιτρέψει στον Τσίπρα να τον κατηγορήσει ότι είναι “προσωποποίηση του παλαιοκομματικού συστήματος”.
Ωστόσο, σε πολλούς ψηφοφόρους δίνει την εντύπωση ενός νέου προσώπου, λένε οι δημοσκόποι.
“Δεν ήταν ένας άνθρωπος που προκαλεί καυγάδες και δεν έχει εχθρούς. Δίνει την εντύπωση ότι είναι ένα νέο πρόσωπο, τουλάχιστον ως αρχηγός κόμματος”, λέει ο Γεράκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: