slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗ “REAL NEWS”


Καταλύτης για ισχυρή κυβέρνηση το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ

Εμείς μιλάμε για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνεργασίας όλων των φιλοευρωπαϊκών πολιτικών δυνάμεων, που θα δεσμευθούν από κοινού να υλοποιήσουν άμεσα ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, μεγάλων μεταρρυθμίσεων και αλλαγών, ώστε να υπάρξει ανάταξη της οικονομίας και της παραγωγικής βάσης, και να ανακτηθεί η διεθνής αξιοπιστία της χώρας.Αυτό στη βάση ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης με καθορισμένους στόχους και χρονοδιαγράμματα...


Ακολουθεί όλη η συνέντευξη:




1. Μιλάτε για την ανάγκη μίας ευρείας συνεργασίας την επομένη των εκλογών, με τη συμμετοχή στην κυβέρνηση τόσο του πρώτου όσο και του δεύτερου κόμματος. Γιατί; Θα είναι λειτουργικό ένα τέτοιο σχήμα;
Εμείς μιλάμε για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνεργασίας όλων των φιλοευρωπαϊκών πολιτικών δυνάμεων, που θα δεσμευθούν από κοινού να υλοποιήσουν άμεσα ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, μεγάλων μεταρρυθμίσεων και αλλαγών, ώστε να υπάρξει ανάταξη της οικονομίας και της παραγωγικής βάσης, και να ανακτηθεί η διεθνής αξιοπιστία της χώρας. Αυτό στη βάση ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης με καθορισμένους στόχους και χρονοδιαγράμματα. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να μπορέσει η χώρα να βγει από την εξαιρετικά δύσκολη σημερινή κατάσταση και να απαλλαγεί οριστικά από τον κίνδυνο ενός Grexit. Αυτό το κυβερνητικό ευρείας λαϊκής και κοινοβουλευτικής στήριξης σχήμα και λειτουργικό θα είναι και θα μακροημερεύσει αφού βασίζεται σε προγραμματική συμφωνία και στην ειλικρινή θέληση όλων να το στηρίξουν. Και έτσι πρέπει να γίνει για το καλό της χώρας.
2. Σε περίπτωση οικουμενικής ή κυβέρνησης εθνικής ενότητας, δεν φοβάστε ότι θα είναι η Χρυσή Αυγή αξιωματική αντιπολίτευση;
Στην πολυετή καλλιέργεια του κλίματος αντιμνημονιακής ιστορίας βρήκε πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθεί η Χρυσή Αυγή.
Tα παραμύθια τέλειωσαν και η πολιτική ζωή επανέρχεται στην σκληρή πραγματικότητα. O ελληνικός λαός καταλαβαίνει, πως στο τεχνητό δίλημμα μνημονιακοί – αντιμνημονιακοί που κατέρρευσε φτιάχτηκαν πολιτικές καριέρες προσώπων και κομμάτων . Πιστεύω ότι σε αυτές τις εκλογές οι πολίτες θα βάλουν τη Χρυσή Αυγή στη θέση της, στο περιθώριο της πολιτικής ζωής.
Αν όλες οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις συνεργασθούν και δράσουν αναλόγως δεν θα υπάρχει πλέον ζωτικός πολιτικός χώρος για λαϊκισμούς και τυχοδιωκτισμούς ούτε για νεοφασιστικά πολιτικά μορφώματα.
3. Σε περίπτωση μεγάλου συνασπισμού, γιατί τα δύο πρώτα κόμματα να θέλουν κι άλλους εταίρους;
Το ζητούμενο και η υποχρέωση προς τη χώρα είναι μια σταθερή και αποτελεσματική κυβέρνηση των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. Η πρότασή μας για συμμετοχή όλων αυτών των κομμάτων υπαγορεύεται από την εκτίμησή μας πως όσο μεγαλύτερο είναι το εύρος της συμμετοχής τόσο το καλύτερο για τον τόπο. Όπως επίσης και από το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ- Δημοκρατική Συμπαράταξη μπορεί να αποτελέσει παράγοντα ισορροπίας. Ανάμεσα στις ιδεοληπτικές αγκυλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την επιχειρηματικότητα και τον παλαιάς κοπής κρατισμό του και από την άλλη μεριά την νεοφιλελεύθερη εχθρότητα της ΝΔ για το κοινωνικό κράτος και κάθε τι το κρατικό. Το ΠΑΣΟ μπορεί να λειτουργήσει πραγματικά ως καταλύτης για τη συνεργασία και να βάλει την προοδευτική σφραγίδα σε ένα νέο κυβερνητικό πρόγραμμα και σχέδιο.
Εμείς δεν καιγόμαστε να είμαστε στην κυβέρνηση, μπορούμε μια χαρά να ασκούμε και τον ρόλο μιας υπεύθυνης, προγραμματικής, αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πιστεύουμε όμως ότι κανείς δεν πρέπει σε αυτή την κρίσιμη για τη χώρα περίοδο να αποδράσει από τις ευθύνες του.
4. Δεν είναι λίγοι όσοι λένε ότι ειδικά το ΠΑΣΟΚ πάσχει από κυβερνητισμό…
Δεν πάσχουμε από κανένα σύνδρομο κυβερνητισμού. Ο ελληνικός λαός με την ψήφο του επιβάλει ή απορρίπτει τις συνεργασίες. Το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2009 αναδείχθηκε πρώτο κόμμα με 44% και ανέλαβε μόνο του την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς κρίσης, η οποία ήρθε ως αποτέλεσμα του δημοσιονομικού εκτροχιασμού, της περιόδου 2004-2009 από τις κυβερνήσεις της ΝΔ. Το 2012 μετά από δύο συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις και μετά την άρνηση συμμετοχής από τον ΣΥΡΙΖΑ, για να μην οδηγηθούμε σε τρίτες εκλογές, μπήκαμε σε κυβέρνηση συνεργασίας με ΝΔ και ΔΗΜΑΡ. Όλα αυτά τα χρόνια αναλάβαμε πλήρως τις ευθύνες μας, δεν λαϊκίσαμε, δεν «λακίσαμε», δεν δραπετεύσαμε. Πληρώσαμε ακριβό τίμημα, αλλά η χώρα με μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού κρατήθηκε όρθια.
Αυτό που μας διακατέχει πάντα είναι το αίσθημα εθνικής ευθύνης.
5. Το ΠΑΣΟΚ θα μετέχει σε μία κυβερνητική συνεργασία χωρίς τη συμμετοχή του δεύτερου κόμματος, όποιος και αν έρθει πρώτος;
Έχω πει σε όλους τους τόνους και θα συνεχίσω να επιμένω, πως πρέπει να υπάρξει νέα κυβέρνηση ευρείας συμμετοχής όλων όσων ήδη σας έχω περιγράψει. Πρώτον και σημαντικότερο γιατί μόνο έτσι μπορούν να αντιμετωπιστούν σήμερα τα πραγματικά τεράστια ζητήματα που θα έχουμε μπροστά μας την επομένη των εκλογών. Δεύτερον γιατί σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, είναι αυτό που στην πλειοψηφία τους οι πολίτες απαιτούν. Και τρίτον επειδή δεν πρόκειται να υπάρξει αυτοδυναμία, το πρώτο κόμμα μόνο με το bonus των πενήντα εδρών (50) αποκτά προνομιακή θέση έναντι άλλων κομμάτων. Χωρίς αυτό το παράλογο bonus, η συζήτηση περί πρώτου και δεύτερου δεν θα γινόταν. Με τα εκλογικά ποσοστά τους θα ήταν τα κόμματα υποχρεωμένα να συνεργαστούν. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη να είστε βέβαιοι ότι ως τρίτη δύναμη θα λειτουργήσει ως καταλύτης για ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση τετραετίας.
6. Στη βάση ποιας προγραμματικής συμφωνίας θα συνεργαζόσασταν με άλλα κόμματα την επαύριο των εκλογών;
Το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη δημοσιοποιήσει από κοινού με τη ΔΗΜΑΡ το προγραμματικό πλαίσιο που έχουμε συμφωνήσει για την συμπόρευσή μας και την κάθοδο στις εκλογές ως Δημοκρατική Συμπαράταξη. Τις επόμενες ημέρες, πριν από τις εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου, θα δώσουμε στη δημοσιότητα τις προγραμματικές μας προτάσεις για μια κυβέρνηση συνεργασίας. Στη βάση αυτών των προτάσεων θα προσέλθουμε στον αναγκαίο μετεκλογικό διάλογο με τα κόμματα.
7. Και με πρωθυπουργό ποιον, τον επικεφαλής του πρώτου κόμματος;
Ασφαλώς θα συνεκτιμηθούν οι μετεκλογικοί συσχετισμοί των πολιτικών δυνάμεων.
Είμαι βέβαιη ότι στο πλαίσιο ενός διαλόγου με καλή θέληση και ειλικρινή πρόθεση συνεργασίας και εφόσον υπάρξει συμφωνία, επί του προγράμματος, του σχεδίου και των συγκεκριμένων στόχων, θα λυθεί και αυτό το κρίσιμο θέμα.
8. Ποιος είναι ο εκλογικός σας στόχος κυρία Γεννηματά;
Καλούμε τον λαό να μας δώσει δύναμη, την τρίτη δύναμη. Αυτό θα μας επιτρέψει να λειτουργήσουμε ως ο καταλύτης θετικών μετεκλογικών πολιτικών εξελίξεων .
9. Έχετε ζητήσει αλλαγή του εκλογικού νόμου. Να περιμένουμε ότι θα αποτελέσει προτεραιότητα της επόμενης κυβέρνησης εφόσον μετάσχετε σε αυτήν;
Το ΠΑΣΟΚ μιλάει από το 2012 για την ανάγκη δημιουργίας κυβέρνησης εθνικής ενότητας και για αλλαγή του εκλογικού νόμου. Δυστυχώς τότε δεν μας άκουγε κανείς. Το ζήτησα επανειλημμένα και τους τελευταίους μήνες πριν την προκήρυξη των εκλογών. Ο κ. Τσίπρας το αρνήθηκε, η ΝΔ δεν το υποστήριξε. Σήμερα βέβαια στην πράξη οι ανάγκες και τα προτάγματα της ελληνικής κοινωνίας έχουν καταργήσει στην πράξη το bonus των 50 εδρών, γιατί αυτό που ζητάει κάθε ελληνική οικογένεια είναι να νιώθει ασφάλεια, να νιώσει σταθερότητα και απαιτεί κυβερνήσεις συνεργασίας.
10. Έχετε ασκήσει δριμεία κριτική στον τέως πρωθυπουργό. Δεν έκανε τίποτα καλό στο επτάμηνο ο Αλέξης Τσίπρας; Αρκεί τόσο διάστημα για να καταστρέψει τη χώρα;
Εμείς ασκήσαμε και ασκούμε έντονη, πλην όμως πολιτική κριτική. Δεν ακολούθησα και δεν θα ακολουθήσω την , προσβλητική και συκοφαντική τακτική. Η δική μας κριτική βασίζεται στα πεπραγμένα του, που δυστυχώς υπήρξαν οδυνηρά και παρ’ολίγον τραγικά στο παραπέντε για τη χώρα, την οικονομία και την κοινωνία. Λίγος ο χρόνος της διακυβέρνησης του, μεγάλη όμως η ζημία.
11. Και στον κ. Μεϊμαράκη, γιατί αρνείστε το δικαίωμά του να αυτοπροσδιορίζεται ως μεταρρυθμιστής; Δεν έχει δοκιμαστεί ο ίδιος …
Ο κ. Μειμαράκης δεν βρέθηκε χθες στη ΝΔ, είναι ιστορικό της στέλεχος.
Ο καθένας έχει το δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζεται βεβαίως όπως θέλει. Στην πολιτική όμως δεν είσαι ό,τι δηλώσεις αν οι πράξεις και τα έργα σου δεν το δείχνουν. Δεν σημαίνει επίσης ότι αυτό μπορεί να γίνει πιστευτό, όταν μάλιστα είναι σημαία ευκαιρίας σε προεκλογική περίοδο. Η πολιτική ταυτότητα του καθενός πιστοποιείται με τη στάση και τη δράση του διαχρονικά. Και η αλήθεια είναι ότι η ΝΔ εναντιώθηκε ή υπονόμευσε όλες τις μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα με το ΠΑΣΟΚ μετά την μεταπολίτευση. Και τώρα η ΝΔ παρουσιάζει μεταρρυθμιστικό προσωπείο που κρύβει το αληθινό σκληρό πρόσωπό της. Παραμένει στην πράξη συντηρητική παράταξη.
12. ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ μαζί. Αρκεί αυτό για την ανασυγκρότηση της Δημοκρατικής Παράταξης που ευαγγελίζεται το κόμμα σας; Ποιες οι επόμενες κινήσεις σας στο θέμα αυτό;
Η συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ και άλλες Κινήσεις και προσωπικότητες από τον χώρο της κεντροαριστεράς είναι το πρώτο πολύ σημαντικό βήμα.
Στόχος μας είναι η διαμόρφωση ενός Τρίτου εναλλακτικού προοδευτικού σχηματισμού στην πολιτική ζωή. Ένα Ρεύμα, με αναφορές στο Δημοκρατικό Σοσιαλισμό, την Κεντροαριστερά, την Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία. Ένας ισχυρός πολιτικός φορέας στο χώρο μεταξύ της συντηρητικής ΝΔ και της ιδεοληπτικής αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ. Η προσπάθεια μας αυτή θα συνεχιστεί με την ίδια δυναμική που ήδη εμφανίζει και υπό καλύτερους όρους μετά τις εκλογές.
13. Ο Αλέξης Τσίπρας σας καλεί να απαλλαγείτε από ‘βαρίδια’ στο κόμμα σας, όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Ανδρέας Λοβέρδος. Τι απαντάτε;
Αρνούμαι να συμμετέχω σε τέτοιου είδους ύφους και ήθους, προσβλητική για την ίδια την πολιτική και τους πολιτικούς, συζήτηση.
Θεωρώ πως είναι αντιδημοκρατικό, ανεπίτρεπτο και απαράδεκτο, μετά από όλα όσα έχουν συμβεί στη χώρα, η οποία βρέθηκε αντιμέτωπη με το grexit, με ευθύνη του κ. Τσίπρα, να επιχειρείται από μεριάς του διάλογος αυτού του επιπέδου. Προδίδει τον πανικό και την αριστερή μελαγχολία του. Θα μπορούσα να πω πάρα πολλά πράγματα για πρόσωπα του κόμματός του, αλλά δεν θα το κάνω. Ας ασχοληθεί ο ίδιος με αυτό. Εγώ τον καλώ να αφήσει τα προσχήματα, να σταθεί επιτέλους με σοβαρότητα, ειλικρίνεια και ρητές δεσμεύσεις απέναντι στον ελληνικό λαό και την απαίτηση της κοινωνίας για ισχυρή, αποτελεσματική κυβέρνηση τετραετίας ευρείας συνεργασίας.  

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑ ΦΤΥΣΙΜΟ ΕΙΝΑΙ