slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Επίσκεψη Νίκου Μανιού στην Σέριφο


Σε πολύ καλό κλίμα και με αυξημένη προσέλευση των κατοίκων της Σερίφου, δεδομένου του γεγονότος ότι η τουριστική περίοδος δεν έχει τελειώσει και ότι δυο σημαντικά πανηγύρια ήταν σε εξέλιξη, μίλησε εχτές, Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου το απόγευμα, ο Νίκος Μανιός στο προαύλιο του Γυμνασίου της Σερίφου.
Στην ομιλία του ανέλυσε τις πολιτικές εξελίξεις που μας οδήγησαν στις πρόωρες εκλογές, τις συνθήκες της διαπραγμάτευσης, και τα αποτελέσματα της. Κατέδειξε τα επιμέρους αρνητικά σημεία της συμφωνίας, αλλά και τα εν δυνάμει θετικά της στοιχεία, που μπορούν και πρέπει να γίνουν η αφετηρία μιας νέας κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής στην Ελλάδα. Σημείωσε ότι οι νόμοι που εισηγήθηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ψηφίστηκαν κόντρα στη Ν.Δ. αποτελούν δείγματα γραφής μιας Αριστερής διακυβέρνησης με ευαισθησία προς τα κοινωνικά στρώματα που πλήρωσαν την κρίση.
Εμφάνιση ΣΥΡΙΖΑ Σέριφος.JPG


Το αγροτικό ζήτημα και ο ΕΝΦΙΑ κυριάρχησαν στην συζήτηση. Τέθηκε το ζήτημα της υψηλής ποιότητας των Κυκλαδικών αγροτικών προϊόντων και του παραδοσιακού τρόπου παραγωγής τους. Παρ’ όλα τα δύσκολα φορολογικά μέτρα της συμφωνίας ο Νίκος Μανιός υποστήριξε ότι όλοι πρέπει να αγωνιστούμε να διατηρηθεί και να αναπτυχθεί η αγροτική, ποιοτική και παραδοσιακή παραγωγή στις Κυκλάδες, η οποία με τις πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων δέχθηκε σοβαρά πλήγματα. Οι ομάδες παραγωγών, η κατοχύρωση Κυκλαδικών προϊόντων ως ΠΟΠ, και η αναδιάρθρωση του Προγράμματος Αγροτικής Πολιτικής μπορούν να γίνουν εργαλεία στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης σε μια τέτοια πολιτική κατεύθυνση.

Όσον αφορά στον ΕΝΦΙΑ, τον οποίο ναι μεν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δεσμευτεί να καταργήσει, σημειώθηκε ότι στην συμφωνία εξασφάλιστηκε η καταβολή του σε 5 αντί για 3 δόσεις, και η διατήρηση και για τρέχον έτος της έκπτωσης του 20% στα μη ηλεκτροδοτούμενα. Με την ολοκλήρωση του κτηματολογίου μέχρι τον Σεπτέμβρη του 2016, η κλιμακωτή καταβολή του ΕΝΦΙΑ με βάση και κοινωνικά και εισοδηματικό κριτήρια θα είναι δυνατή.Από την Σέριφο εστάλη εχτές ένα σαφές μήνυμα νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις Κυκλάδεςγάς, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης "έδιωξε" από το στούντιο της ΕΡΤ τον προκλητικό Πάνο Σκουρλέτη - See more at: http://naxios.blogspot.gr/2015/09/blog-post_10.html#sthash.yxGBgpOJ.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: