slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ


Την 3η μέρα του Σεπτέμβρη του 1974, σε ξενοδοχείο των Αθηνών ο Ανδρέας Παπανδρέου, όρθιος, παρουσίασε την ιδρυτική διακήρυξη του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος.
Την ημέρα εκείνη γεννήθηκε ένα Κίνημα που έμελλε να πρωταγωνιστήσει στη μεταπολιτευτική ιστορία της Ελλάδας. Η γενέθλια ημέρα του ΠΑΣΟΚ μόνο τυχαία δε θα μπορούσε να είναι. Ταυτίζεται με την επέτειο της Επανάστασης του 1843, που προίκισε την Ελλάδα με το πρώτο Σύνταγμα της Ιστορίας της, βάζοντας τέλος στην αυθαιρεσία της βαυαρικής απόλυτης μοναρχίας.
Το τρίπτυχο άλλωστε της ιδρυτικής διακήρυξης του ΠΑΣΟΚ όπως τη διάβασε ο ίδιος ο Ανδρέας, «Εθνική Ανεξαρτησία -Λαϊκή Κυριαρχία - Κοινωνική Απελευθέρωση», αποτελούσε την κωδικοποίηση των διαχρονικών διεκδικήσεων του ελληνικού λαού και των προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων.
Από το δυναμικό ξεκίνημα των εκλογών του 1974 και το διπλασιασμό των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ το 1977 φτάσαμε στην μεγάλη Αλλαγή του 1981, που σηματοδότησε το τέλος της μεταπολεμικής κυριαρχίας της Δεξιάς και την έναρξη μίας σειράς ευρύτερων προοδευτικών μεταρρυθμίσεων που οδήγησαν στην εμπέδωση και την ενδυνάμωση της Δημοκρατίας, στην άμβλυνση των κοινωνικών αδικιών, στην οικονομική ανάπτυξη και τη δυναμική εξωτερική πολιτική. Το έργο του ΠΑΣΟΚ συνεχίστηκε και μετά την επιστροφή στην εξουσία το 1993 και επικεντρώθηκε στην ένταξη της χώρας μας στο σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην είσοδο στη ζώνη του ευρώ και στον εκσυγχρονισμό των δομών της κοινωνίας και της οικονομίας. Το ΠΑΣΟΚ από το 2009 μέχρι και σήμερα, πιστό στις αρχές του ανέλαβε να σώσει τη χώρα από την άτακτη χρεοκοπία, δίνοντας άνισες μάχες,αντιμετωπίζοντας τον Αριστερό και Δεξιό λαϊκισμό και τελικά πληρώνοντας πολιτικό κόστος δυσανάλογο των ευθυνών του για την πορεία της χώρας.

Σήμερα, στην 41η επέτειο από την ίδρυσή του το ΠΑΣΟΚ είναι και πάλι εδώ. Κάνει μία νέα αρχή,ανανεωμένο συσπειρωμένο, διευρυμένο. Μπαίνει στη μάχη των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου έχοντας δικαιωθεί πολιτικά από τις εξελίξεις που σημάδεψαν την καταστροφική περίοδο διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που οδήγησε τη χώρα με το ένα πόδι εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και ευρώ και κατέληξε στο χειρότερο από τα τρία μνημόνια.

Σήμερα, που το ψευδεπίγραφο δίπολο μνημόνιο - αντιμνημόνιο έχει καταρρεύσει, που η καρικατούρα δικομματισμού ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ είναι πασιφανές ότι δεν μπορεί να δώσει υπεύθυνη και προοδευτική λύση στα σωρευμένα προβλήματα της χώρας, καλούμε όλους του προοδευτικούς πολίτες της χώρας, τις πολιτικές δυνάμεις της Σοσιαλδημοκρατίας, της Κεντροαριστεράς και της Ανανεωτικής Αριστεράς να στηρίξουν τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ώστε να την καταστήσουν τον τρίτο, ισχυρό, προοδευτικό πόλο που θα εγγυηθεί την ομαλή πορεία της χώρας μας έως την οικοδόμηση ενός σύγχρονου κράτους και την οριστική απαλλαγή από τα μνημόνια.


Δεν υπάρχουν σχόλια: