slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ


Φ.Γεννηματά: Κυβέρνηση όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων μετεκλογικά

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ προτείνει τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις εκλογές ,απ ολα τα κόμματα που επιθυμούν τη ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και ψήφισαν το τρίτο Μνημόνιο , «ώστε κανείς να μην δραπετεύσει από τίς ευθύνες του».

Διαβάστε ολόκλητη τη συνέντευξη της Φώφης Γεννηματά στον δημοσιογράφο του ΑΠΕ-ΜΠΕ Μ. Μιχαήλ παρακάτω:

Για δεύτερη φορά εντός του 2015 οι Έλληνες πολίτες καλούνται να ξαναψηφίσουν, έχοντας δοκιμάσει και τον ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση. Το ΠΑΣΟΚ, κ. Γεννηματά , τον Ιανουάριο πήρε το χαμηλότερο ποσοστό του. Γιατί να το ψηφίσουν τώρα; Τι έχει αλλάξει;
Δεν είναι η πρώτη φορά που θα έχουμε διπλές εκλογές. Θυμίζω ότι είχαμε τις διπλές εκλογές το 2012 , όταν η ΝΔ επεδίωκε την αυτοδυναμία. Ο ΣΥΡΙΖΑ του 2015 και η ΝΔ του 2012 είναι οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος. Οι προτεραιότητές τους, και του ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ δεν ήταν και δεν είναι η χώρα. Ήταν και είναι πάντα το μικροκομματικό τους συμφέρον. Σήμερα έχει αποδειχθεί ότι το μνημόνιο-αντιμνημόνιο ήταν πλαστό δίλημμα χωρίς κανένα περιεχόμενο, σήμερα που έχει αποκαλυφθεί ότι η μοναδική εθνική γραμμή ήταν η γραμμή που τράβηξε το ΠΑΣΟΚ, από το 2010, έχει έρθει η ώρα, οι πολίτες να μας ακούσουν. Και σήμερα μας ακούν. Βεβαίως πληρώσαμε πολύ μεγάλο τίμημα. Σηκώσαμε στη πλάτη μας ένα μεγάλο βάρος πολύ μεγαλύτερο απ’ αυτό που μας αναλογούσε, γιατί το ΠΑΣΟΚ ήταν και είναι πατριωτικό κόμμα. Γιατί να το ψηφίσουν; Γιατί είπαμε την αλήθεια από την αρχή της κρίσης. Οι πολίτες μπορούν να μας εμπιστευθούν. Το ΠΑΣΟΚ γνωρίζει να διαπραγματεύεται καθώς πέτυχε τη μεγαλύτερη μείωση του χρέους που έχει γίνει διεθνώς. Και αυτή τη στιγμή, δυστυχώς είναι πάλι πρώτη προτεραιότητα η μείωση του χρέους, μετά το επτάμηνο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ ξέρει να το κάνει και μπορεί να φτάσει σε μια κοινωνική συμφωνία με τις παραγωγικές δυνάμεις τους τόπου, με τους απλούς πολίτες. Το έχει κάνει και στο παρελθόν, από 1993 όταν έβαλε τις βάσεις για τη πολιτική που οδήγησε τη χώρα στην ένταξή της στην ΟΝΕ.
Μου λέτε ότι είναι χρήσιμο. Γιατί;
Γιατί η ΝΔ έχει εμμονή με συγκεκριμένα συμφέροντα του ιδιωτικού τομέα και δεν έχει κοινωνικές ευαισθησίες. Από την άλλη μεριά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε ρήξη με τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, έχει αλλεργία με κάθε τι ιδιωτικό και είναι προσδεδεμένος με τη πελατειακή λογική του πελατειακού κράτους. Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να απαντήσει και στα δυο. Και στο θέμα της κοινωνικής συνοχής και της ανάπτυξης που θα βασίζεται στις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις. Άρα είναι ο καταλύτης για τη συνεργασία.
Η κοινωνία όμως σας καταλόγισε μεγάλες ευθύνες γιατί εφαρμόσατε, και το 2010-2012 επί κυβέρνησης Παπανδρέου και το 2012- 2014 με την κυβέρνηση Σαμαρά με μεγάλες αδικίες τα μνημόνια. Ποια είναι τα εχέγγυα για να σας εμπιστευθεί;
Εμείς δεν κλείσαμε τις τράπεζες, δεν επιβάλλαμεcapital controls, δεν φέραμε 14 δις νέα μέτρα Το τρίτο και επαχθέστερο μνημόνιο που υπεγράφη από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, επιβεβαιώνει την αδυναμία όλων των άλλων να βγάλουν τη χώρα από τη κρίση. Στο τέλος του 2014 βλέπαμε ότι υπάρχει φως στο τούνελ. Είχαμε πλεονάσματα και θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης ενώ βγαίναμε σταδιακά στις αγορές. Τα αποτελέσματα δεν ήταν άμεσα αντιληπτά στην ελληνική οικογένεια, χρειαζόταν ακόμη κόπος και προσπάθεια, όμως ήταν ορατό το κλίμα και το αντιλαμβανόμασταν όλοι. Σήμερα έχουμε το πιο σκληρό μνημόνιο από μια κυβέρνηση που ξεκίνησε από πρωτογενή πλεονάσματα. Εμείς το 2010 ξεκινήσαμε από ένα τεράστιο έλλειμμα., που έπρεπε να εκμηδενιστεί, χωρίς να δοθεί χρόνος. Εμείς το λέμε ευθέως αυτή τη στιγμή. Αυτό το σκληρό μνημόνιο σε ορισμένα σημεία του πρέπει να αλλάξει. Υπάρχουν ισοπεδωτικές διατάξεις που δεν επιτρέπουν την ανασυγκρότηση της χώρας. Για να το πετύχουμε πρέπει να δείξουμε αξιοπιστία. Να δείξουμε στους εταίρους ότι είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις. Ποιο κόμμα όλα αυτά τα χρόνια εφάρμοσε μεταρρυθμίσεις στη πράξη; Εμείς το κάναμε και μέσα στη κρίση χωρίς να το απαιτεί κανένα μνημόνιο. Και ξέρουμε και μπορούμε να τους βάλουμε όλους σε ένα τραπέζι, έχουμε εμπειρία συνεργασιών και το δείχνουμε και τώρα, σ’ αυτή τη προεκλογική περίοδο με τη συνεργασία και συστράτευση ως Δημοκρατική Συμπαράταξη με τη ΔΗΜΑΡ. Δείχνουμε το δρόμο των συνεργασιών στο χώρο της Κεντροαριστεράς. Χτίζουμε με αυτό τον τρόπο τον εναλλακτικό δημοκρατικό πόλο διακυβέρνησης που έχει ανάγκη η χώρα.
Ποια κυβέρνηση, την επόμενη των εκλογών, θα αναλάβει να υλοποιήσει το μνημόνιο με τον τρόπο που είπατε;
Σωστά το ρωτάτε. Νομίζω ότι το διακύβευμα αυτών των εκλογών είναι ποια κυβέρνηση θα προκύψει έτσι ώστε με ασφάλεια να προχωρήσουμε στην έξοδο από τη κρίση και να μην ξαναβρεθούμε στο ίδιο σημείο. Ο κίνδυνος παραμένει. ΤοGrexit εξακολουθεί να είναι παρκαρισμένο στην αυλή μας. Αυτό που χρειάζεται είναι μία κυβέρνηση με την ευρύτερη δυνατή συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων, με τη ευρύτερη δυνατή λαϊκή υποστήριξη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι δεν θα συνεργαστεί, εφόσον είναι πρώτο κόμμα, ούτε με σας ούτε με το ΠΟΤΑΜΙ και τη ΝΔ παρά μόνο με τους ΑΝΕΛ ...
Για άλλη μια φορά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καθαρή γραμμή. Μόνο ο ελληνικός λαός μπορεί να επιβάλλει με το αποτέλεσμα τις συνεργασίες. Επειδή θα το επιβάλλει, γιατί όλοι πια έχουν κατανοήσει ότι κανένα κόμμα μόνο του δεν μπορεί να αναλάβει το τεράστιο βάρος, θα πρέπει να μην δραπετεύσει κανείς. Γι’ αυτό χρειάζεται ισχυρός τρίτος πόλος που θα είναι η Δημοκρατική Συμπαράταξη για να μην αποφύγει κανένας τις ευθύνες του. Θα έπρεπε να είχαμε αλλάξει τον εκλογικό νόμο και μπορούσαμε. Είχαμε τον αριθμό των βουλευτών. Εγώ πριν από το κόμμα μου έλεγα για την απλή αναλογική. Το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε πρόταση νόμου για κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Λαφαζάνης που ήταν στην κυβέρνηση αγνόησαν την πρόταση. Τι θα είχε συμβεί αν είχε αλλάξει ο εκλογικός νόμος; Θα το πω απλά. Με τον σημερινό νόμο το δεύτερο κόμμα μπορεί να δραπετεύσει από την ευθύνη διακυβέρνησης. Στέκεται απέναντι και πυροβολεί βυθίζοντας τη χώρα στο λαϊκισμό, στη δημαγωγία, στις κούφιες υποσχέσεις και συντηρούμε το πελατειακό κράτος. Για αυτό λέμε ότι είναι τροχοπέδη στην ανάπτυξη στις αναγκαίες αλλαγές στο κράτος, είναι εμπόδιο για να μπορέσει η χώρα να βγει από την κρίση. Αυτή την φορά δεν πρέπει να κρυφτεί κανείς πίσω από το δάκτυλό του. Γι’ αυτό ζητάω από τον ελληνικό λαό, στις 20 Σεπτεμβρίου, να ενισχύσει τον τρίτο πόλο, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη για να μην ξεφύγει κανείς από τις ευθύνες του.
Πως είναι δυνατόν τον Αύγουστο να μπορούμε να συνεννοηθούμε, ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το ΠΟΤΑΜΙ , ακόμη και η ΑΝΕΛ όταν είδαμε την άβυσσο μπροστά μας και τώρα ξαφνικά, ένα μήνα μετά να λέμε ΟΧΙ; Δεν είναι απολύτως μικροκομματικό αυτό; Η πραγματικότητα είναι ότι όταν ενώσαμε τις δυνάμεις μας φτάσαμε σε μια συμφωνία που εξασφάλισε την χρηματοδότηση της χώρας και αποφύγαμε την άτακτη χρεοκοπία. Η δύναμη της ενότητας των πολιτικών δυνάμεων που πιστεύουν στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας γιατί ξέρουν ότι ο άλλος δρόμος σημαίνει φτώχεια και εθνική καταστροφή είναι πολύ μεγάλη. Κι όποιος σήμερα δεν συμβάλλει θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του απέναντι στον ελληνικό λαό. Κατανοώ ότι στις εκλογές όλοι λέμε και καμιά κουβέντα παραπάνω αλλά πάθαμε και έχουμε καταλάβει.
Η συγκρότηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είπε ότι στοχεύει και πέρα από τις εκλογές. Τις αντιρρήσεις των κ. Παπανδρέου και Κουβέλη και την απροθυμία στελεχών πως θα τις ξεπεράσετε;
Η συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ έχει στρατηγικό χαρακτήρα. Το ΠΑΣΟΚ την ενέκρινε ομόφωνα. Στη ΔΗΜΑΡ, όπως σ’ όλα τα κόμματα οι αποφάσεις παίρνονται με πλειοψηφίες και μειοψηφίες. Για μένα το ελπιδοφόρο είναι η ανταπόκριση που έχουμε στην κοινωνική βάση. Γιατί την ξεκινήσαμε από κάτω, από την κοινωνία, δεν πήγαμε να κάνουμε συνεννόηση κορυφής. Αυτά τα πράγματα γίνονται όταν υπάρχει κοινωνικό αίτημα, το οποίο οι ηγεσίες είναι υποχρεωμένες να εκφράσουν. Ανταποκριθήκαμε στο αίτημα της κοινωνικής μας βάσης. Καλώ γι’ άλλη μια φορά όλους τους δημοκρατικούς πολίτες, όσους πορευτήκαμε στο παρελθόν μαζί. Το ΠΑΣΟΚ θα είναι πάντα και το δικό τους σπίτι. Τους καλούμε να δώσουμε τη μάχη όχι μόνο στις εκλογές. Αν ξαναβρεθούμε στο ίδιο σημείο δεν ξέρω αν θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε. Τώρα είναι η ώρα των αποφάσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: