slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Περιφέρεια: Ομόφωνα εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του 2016


Ομοφώνως εγκρίθηκε προχθές από τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ο προϋπολογισμός για το έτος 2016.

Όπως αναφέρεται στη σχετική εισήγηση, στον προϋπολογισμό εγγράφηκαν έσοδα που μπορούν να εισπραχθούν, ενώ έγινε και προσπάθεια μείωσης των δαπανών.

Κατά την κατάρτιση του σχετικού σχεδίου, όπως αναφέρεται στη σχετική εισήγηση, έγινε προσπάθεια για την ορθολογική διαχείριση των πόρων, τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας, την εξασφάλιση πιστώσεων για τη χρηματοδότηση όλων των έργων και την εναρμόνιση με τις γενικές οδηγίες κατάρτισης του κρατικού προϋπολογισμού.

Το ύψος του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για το έτος 2016 ανέρχεται σε 86.891.084 ευρώ. Το ύψος των εσόδων ανέρχεται σε 44.577.152 ευρώ, συνολικά για τους δύο νομούς. Πιο αναλυτικά το ύψος των εσόδων για τα Δωδεκάνησα ανέρχεται σε 19.747.588 ευρώ και 24.829.564 για τις Κυκλάδες.

Σε αυτά τα ποσά θα πρέπει να προστεθεί το ταμειακό υπόλοιπο, που για τα Δωδεκάνησα ανέρχεται σε 32.226.187 ευρώ και για τις Κυκλάδες σε 7.323.362 ευρώ.

Τα έσοδα από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους ανέρχονται σε 21.484.679 ευρώ . Από αυτά τα 5.087. 588 είναι για τα Δωδεκάνησα και τα 16.397.091 για τις Κυκλάδες. Τα έσοδα από επιχορηγήσεις για επενδύσεις ανέρχονται σε 22.182.472 ευρώ . Από αυτά τα 13.750.000 είναι για τα Δωδεκάνησα και τα 8.432.472 για τις Κυκλάδες.

Για τις δαπάνες λειτουργίας και τη μισθοδοσία των εργαζομένων με Συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου, τις αμοιβές των επάρχων, του εκτελεστικού γραμματέα, του περιφερειακού συμπαραστάτη και των ειδικών συμβούλων, έχουν προϋπολογιστεί 10.263.190 ευρώ.

Οι δαπάνες για τη μεταφορά των μαθητών ανέρχονται στο ποσό των 6.311.359€. Από αυτά τα 2.083.150 € αφορούν τα Δωδεκάνησα και τα 4.228.208 ευρώ τις Κυκλάδες. Για την καταβολή των επιδομάτων στους νεφροπαθείς έχει προβλεφθεί ποσό που ανέρχεται σε 1.380.863 ευρώ.

Για επενδύσεις, που εκτελούνται μέσω του προϋπολογισμού δημοσίων επενδύσεων, έχει προβλεφθεί ποσό που ανέρχεται σε 36.948.603 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα έξοδα εξετάστηκε, όπως αναφέρεται στην σχετική εισήγηση, η δυνατότητα πρόβλεψης ποσών χαμηλότερου ύψους σε σχέση με το προηγούμενο οικονομικό έτος. ‘Έγινε προσπάθεια να περιοριστούν οι δαπάνες υπερωριακής απασχόλησης του προσωπικού τα έξοδα για υπηρεσιακές μετακινήσεις και οι προμήθειες διαφόρων υλικών.

Τα έξοδα κατανέμονται συνολικά στους εξής τομείς:
– Πληρωμές για υπηρεσίες
– Προμήθειες αγαθών και κεφαλαιουχικού εξοπλισμού
– Μεταβιβαστικές πληρωμές
– Διάφορες σύνθετες δαπάνες
– Πληρωμές για επενδύσεις.

Να σημειωθεί πως για τον προϋπολογισμό του έτους 2016 δεν διατυπώθηκαν διαφωνίες από τις παρατάξεις της μειοψηφίας.

«Το βασικό θέμα στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής ήταν ο προϋπολογισμός του έτους 2016, ο οποίος και εγκρίθηκε ομοφώνως. Δεν υπήρχαν δηλαδή διαφωνίες, από τα μέλη» δήλωσε η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος κ. Χαρούλα Γιασιράνη.

Ομιλώντας στη «δ» ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας κ. Τ. Μακρυωνίτης δήλωσε ότι δεν θα είχε νόημα να εξέφραζε κάποια διαφωνία για το σχέδιο του προϋπολογισμού.
«Δεν διαφωνήσαμε με το σχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε προς ψήφιση στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής. Αυτό έγινε γιατί θεωρούμε πως ο προϋπολογισμός είναι μια τυπική διαδικασία.

Με αυτά τα έσοδα η περιφερειακή αρχή δεν μπορεί να κάνει αναπτυξιακή πολιτική. Δυστυχώς το φαινόμενο της μείωσης των εσόδων και των κρατικών επιχορηγήσεων υφίσταται εδώ και τρία χρόνια. Τα πάντα πλέον ελέγχονται από το κράτος. Η όποια ευελιξία για την ΤΑ έχει περιοριστεί στο ελάχιστο. Ο προϋπολογισμός συντάσσεται με βάση πολύ αυστηρές οδηγίες που δίνονται από το αρμόδιο υπουργείο», δήλωσε ο κ. Τ Μακρυωνίτης.

Στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής συζητήθηκαν και άλλα θέματα που είχαν να κάνουν με την εκτέλεση έργων στη Ρόδο και στα υπόλοιπα νησιά. Με απόφαση που έλαβε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου δεν έγινε δεκτή η εξόφληση δαπάνης για εκτός έδρας μετακινήσεις του αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου κ. Χαράλαμπου Κόκκινου.

Η Οικονομική Επιτροπή απέρριψε συγκεκριμένα την καταβολή δαπάνης του κ. Κόκκινου για την μετακίνηση του την 14η και 15η Αυγούστου 2015 σε Τήνο και Πάρο με την αιτιολογία ότι οι συγκεκριμένες μετακινήσεις έγιναν σε περιοχές εκτός της χωρικής αρμοδιότητας του κ. Κόκκινου.

Η Οικονομική Επιτροπή ανέβαλε εξάλλου την λήψη απόφασης για την έγκριση ή μη κι άλλων δαπανών που αφορούν μετακινήσεις του αντιπεριφερειάρχη μέχρι να εξεταστεί αρμοδίως αν υπηρετούνται σκοποί των αρμοδιοτήτων που έχει στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Η εξέλιξη αυτή σημειώνεται λίγο διάστημα πριν την έναρξη ελέγχου στα οικονομικά της Ενεργειακής ΑΕ από την εταιρεία «QAS Ορκωτοί Ελεγκτές – Λογιστές ΕΠΕ», που εκπροσωπείται από τους κ.κ. Δημήτριο Γανωτάκη και Παναγιώτη Βαρβιτσιώτη.

Θυμίζουμε ότι κατά τη διάρκεια γενικής συνέλευσης των μετόχων της αναπτυξιακής εταιρείας έγινε ενημέρωση από τον λογιστή της ότι επεστράφησαν ως ανοίκειες από την Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου δαπάνες ύψους 27.000 ευρώ περίπου.

Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται και δαπάνες για μετακινήσεις του κ. Κόκκινου και όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες, το θέμα αναμένεται να προσλάβει διαστάσεις το προσεχές διάστημα.

dimokratiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: