slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Β. Μεϊμαράκης: Τώρα είναι η ευκαιρία να πάμε την Ελλάδα μπροστά 12


Του Δημήτρη Γκάτσιου

Το μεγάλο οικονομικό και επενδυτικό σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας, από τη στιγμή που θα κληθεί να διαχειριστεί τις τύχες του ελληνικού λαού μετά τις κρίσιμες εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου, παρουσίασε από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Παρουσία των δύο πρώην πρωθυπουργών, των κυρίων Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρουσίασε το γαλάζιο όραμα για τη νέα ημέρα της χώρας, που θα στοχεύει στην επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας, το άνοιγμα των επενδύσεων και την ενίσχυση της απασχόλησης, μετά από επτά μήνες που η χώρα βρέθηκε ένα βήμα από το χείλος του γκρεμού, ελέω της διαπραγματευτικής και πολιτικής αβελτηρίας της συγκυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Η ομιλία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κινήθηκε σε ένα πλαίσιο θετικών μηνυμάτων για την επόμενη ημέρα της Ελλάδας. Αποφεύγοντας να μπει σε μονοπάτια ακατάσχετων προεκλογικών υποσχέσεων (σε αντίθεση με την προ ενός έτους πρακτική του τέως πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα) ο κ. Μεϊμαράκης ναι μεν σημείωσε πως τα χρόνια που έρχονται είναι δύσκολα, ωστόσο εξέφρασε την πεποίθηση πως με σταθερότητα, υπευθυνότητα και δουλεία, η χώρα μπορεί να προχωρήσει σε καινούρια μονοπάτια, αφήνοντας στη λήθη του παρελθόντος τα χρόνια της κρίσης. "Η Ελλάδα βρίσκεται σε οριακό σημείο. Η απόφαση της επόμενης Κυριακής κρίνει την πορεία μας για πολλά χρόνια. Κάλπικες ελπίδες δεν πρόκειται ποτέ να μοιράσουμε. Είμαστε υπεύθυνοι. Τα επικίνδυνα πειράματα του προηγούμενου επταμήνου απέτυχαν. Ποτέ άλλοτε δεν έγινε τόσο κακό σε τόσο σύντομο διάστημα. Οι επόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι. Τώρα είναι η τελευταία ευκαιρία μας. Για να πάμε την Ελλάδα μπροστά", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μεϊμαράκης, θέτοντας το διακύβευμα της 20ης Σεπτεμβρίου, όταν και οι πολίτες βρεθούν επάνω από την κάλπη.

"Η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμο μεταίχμιο. Εάν η χώρα συνεχίζει να πειραματίζεται θα πάμε στην καταστροφή. Καταλαβαίνω πως υπάρχουν πολίτες που ψήφισαν πρώτη φορά Αριστερά και τώρα είναι αναποφάσιστοι. Τους καλώ να σκεφτούν το κόστος που θα κληθούν να πληρώσουν από την επτάμηνη διαπραγμάτευση. Η συμφωνία που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η χειρότερη. Θέλουμε σταθερότητα ή αστάθεια με κίνδυνο το Grexit; Θέλουν επενδύσεις ή κρατισμό; Θέλουν ενίσχυση της απασχόλησης ή capital controls; Ας σκεφτούν και ας αποφασίσουν στις 20ης Σεπτέμβρη. Τους διαβεβαιώνουμε πως εμείς θα απαντήσουμε θετικά σε όλα τα διλήμματα για να πάει η χώρα μπροστά. Η τελευταία ευκαιρία δε μπορεί να την τζογάρουν οι πολίτες. Χρειάζεται σταθερότητα. Νέος τρόπος διακυβέρνησης. Να χτίσουμε μία καλύτερη Ελλάδα. Ξέρω πως δεν είναι εύκολο. Όμως, μπορούμε. Δώστε μας την εντολή. Είναι βέβαιο πως όλοι μαζί μπορούμε να πάμε την Ελλάδα μπροστά. Την επόμενη Δευτέρα η Ελλάδα αλλάζει, προχωρά μπροστά. Με κορμό τη Νέα Δημοκρατία", επεσήμανε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Διαμηνύοντας, για ακόμα μία φορά, πως οι συνεργασίες, οι συναινέσεις και οι συνεννόηση όλων των πολιτικών δυνάμεων θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος για τη σταθερότητα και την επιστροφή στην κανονικότητα και την ανάπτυξη, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης σημείωσε πως η κυβέρνηση που θα σχηματίσει την επομένη των εκλογών θα αποτελείται από άξιους και ικανούς. Παράλληλα, έβαλε στο στόχαστρό του την επτάμηνη διακυβέρνηση των κυρίων Τσίπρα-Καμμένου, η οποία, όπως ανέφερε, προκάλεσε χάος και καταστροφή.

"Το ερώτημα είναι καίριο. Θέλουμε κυβέρνηση όλων των Ελλήνων ή κυβέρνηση με συνιστώσες; Ο κ. Τσίπρας μοίρασε αφειδώς υποσχέσεις. Για κατάργηση ΕΝΦΙΑ. Για 13η σύνταξη. Για 300.000 νέες θέσεις εργασίας. Πολλοί είπαν τότε "ας το δοκιμάσουμε". Η πράξη, όμως, έδειξε ότι δεν έκανε τίποτα. Με τις πρόωρες εκλογές διέκοψε βίαια την ομαλή πορεία της χώρας προς την ανάπτυξη. Ο κ. Τσίπρας κατάφερε να υποκλέψει τις ψήφους πολλών. Παρά την ανάκαμψη του 2014, η χώρα ξεκίνησε να βουλιάζει στην ύφεση", είπε και, εστιάζοντας στο χρονικό διάστημα Ιανουαρίου - Αυγούστου παρουσίασε με τα πλέον μελανά χρώματα τα αποτελέσματα της πολιτικής των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. "Κατέφυγαν σε ένα διχαστικό δημοψήφισμα - μπλόφα και έσπρωξαν τη χώρα στο γκρεμό εν γνώσει τους. Οι εικόνες ντροπής με τις ατελείωτες ουρές συνταξιούχων θα μείνουν στο μυαλό μας μέχρι να πάμε στην κάλπη, για να θυμόμαστε τα λόγια και τα έργα της κυβέρνησης. Προκάλεσαν χάος και καταστροφή. Το κόστος της ανεπάρκειας και των πειραμάτων τους είναι πολύ βαρύ. Επιστρέψαμε στα ελλείμματα. Οι αποκρατικοποιήσεις σταμάτησαν εντελώς. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου αυξήθηκαν. Λέμε στους Έλληνες πολίτες ότι η επιβάρυνση του επταμήνου Τσίπρα-Καμμένου είναι δυσθεώρητη. Έβαλαν πρόσθετους φόρους. Μείωσαν και άλλο τις συντάξεις. Κατέστρεψαν τις τράπεζες. Φόρτωσαν τα χώρα με νέα χρέη. Τα capital controls εξακολουθούν να κλείνουν επιχειρήσεις. Μέσα σε επτά μήνες τα πράγματα έγιναν χειρότερα. Τον Ιανουάριο ελπίζαμε. Τώρα μετράμε ζημιές. Οι πληγές δεν έκλεισαν. Ο κ. Τσίπρας το μόνο νέο που έφερε είναι το Μνημόνιο", τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, χαρακτηρίζοντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ως τον "πρωθυπουργό του 60ευρου".

Όπως σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το μείζον συμπέρασμα που προέκυψε από την επτάμηνη περιπέτεια είναι πως μάθαμε επιτέλους ότι χρειάζονται συναινέσεις και προσεγγίσεις στα προβλήματα από όλους μαζί. Ότι η χώρα χωρίς υπευθυνότητα δεν πάει πουθενά. "Η πρώτη δουλειά της δικής μας κυβέρνησης θα είναι να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των εταίρων μας, των πολιτών. Η χώρα χρειάζεται ένα νέο μοντέλο σταθερότητας. Που θα βελτιώνει την πραγματική οικονομία. Που θα φέρνει επενδύσεις και νέες θέσεις δουλειάς. Να βάλουμε πάνω από όλα το "εμείς", όχι το "εγώ", που έβαζε ο κ. Τσίπρας", σημείωσε χαρακτηριστικά.

Το κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας

Παρουσιάζοντας το νέο μοντέλο διακυβέρνησης, που δεσμεύτηκε να θέσει σε εφαρμογή από την 21η Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επεσήμανε πως σχεδιάζει:

- Τη δημιουργία εθνικής ομάδας διακυβέρνησης. Μία κυβέρνηση ικανών και άξιων. Μία κυβέρνηση όλων των Ελλήνων.
- Τη δημιουργία εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης, με στελέχη που θα εκφράζουν, αν είναι δυνατόν, όλες τις πολιτικές παρατάξεις. "Ο κ. Τσίπρας οφείλει να είναι σε αυτήν την ομάδα, γιατί είναι δικό του έργο του 3ο Μνημόνιο. Η διαπραγμάτευση θα είναι συνεχής. Θα αφορά στην εφαρμογή, στις βελτιώσεις και το δημόσιο χρέος", είπε ο κ. Μεϊμαράκης.

- Τη δημιουργία ομάδας εθνικού σχεδιασμού. Αυτή θα αποτελείται από κοινωνικούς φορείς, επιστήμονες και τεχνοκράτες, με σκοπό να παρουσιάσει μέχρι την άνοιξη του 2016 ένα σχέδιο που θα αφορά σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Η ομάδα θα προτείνει προς όλους ένα σύμφωνο κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης. Που θα αποτελεί σταθερή πυξίδα για κάθε κυβέρνηση.

Εστιάζοντας στους άξονες του σχεδίου, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στάθηκε στους κρίσιμους άξονες που σχετίζονται με το μέλλον της χώρας. Τοποθέτησε στην προμετωπίδα των παρεμβάσεων την εντατικοποίηση προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. "Στόχος είναι οι νέες θέσεις δουλειάς. Θέλουμε απλούστευση φορολογικού συστήματος, με στόχο να πάρουν μπροστά οι μηχανές της ανάπτυξης. Να σταθούν στα πόδια τους οι επιχειρήσεις. Από την επομένη των εκλογών, όλοι μαζί πιάνουμε δουλειά, για να φέρουμε επενδύσεις, για να φέρουμε δουλειές, για να ανοίξουμε νέες θέσεις εργασίας. Αυτή είναι η διαφορά μας σε σχέση με τη συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Εμείς φέρνουμε δουλειές, αυτοί έκλειναν", σημείωσε.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας:

- Μίλησε για την οριστική λύση στο πρόβλημα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
- Πρόταξε τη μείωση των δαπανών.
- Έκανε λόγο για ένα εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης. "Επενδύουμε στην εκπαίδευση. Θεσμοθέτηση συντονιστή για θέματα καινοτομίας. Δίνουμε έμφαση στην αναβάθμιση του τουρισμού", είπε.

Ο κ. Μεϊμαράκης κατέστησε σαφές πως οι ρυθμίσεις για τους αγρότες, που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας δε μπορούν να γίνουν δεκτές. "Θα δώσουμε μάχη για ουσιαστικές μεταβολές. Δεν υπόσχομαι ότι θα σκίσω το άρθρο, αλλά θα δώσω μάχη, για να πάει μπροστά ο συγκεκριμένος τομέας", ανέφερε και τόνισε πως η κυβέρνηση, με κορμό τη Νέα Δημοκρατία, θα φέρει και πάλι σε πρώτο πλάνο τη ναυτιλία, επισημαίνοντας μας μαζί με τον κόσμο της ναυτιλίας, θα αναζητηθούν πολιτικές για προσέλκυση κεφαλαίων, που θα ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας.

Μεγάλο κομμάτι της ομιλίας του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας το αφιέρωσε στην αναμόρφωση του κράτους και την κοινωνική συνοχή. "Θέλουμε ένα κράτος αποτελεσματικότερο, με λιγότερους φόρους. Θέλουμε ένα κράτος φιλικό προς τους πολίτες. Θέλουμε την ενίσχυση της διαφάνειας. Πρόθεση μας είναι η δημιουργία ΚΕΠ σε όλα τα υπουργεία. Καθιερώνουμε σύστημα ηλεκτρονικών πληρωμών. Θέλουμε επίσπευση της Δικαιοσύνης, για να τονώσουμε την ανάπτυξη και την απασχόληση. Και όλα αυτά, μαζί με τους δημοσίους υπαλλήλους. Από την πρώτη ημέρα θα πιάσουμε δουλειά, για να φέρουμε επενδύσεις. Προχωρούμε στην ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ. Θα στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα των νέων. Την ενίσχυση των αριστούχων. Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στην εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, που εγκαταλείφθηκε από τη συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ", είπε και έκανε λόγο για εξορθολογισμό των δαπανών στο χώρο της Υγείας και πρόσβαση των πολιτών στους τομείς της υγείας. Όσον αφορά στις ελλείψεις σε οργανικές θέσεις, ο κ. Μεϊμαράκης σημείωσε πως η νέα κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα, για να καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότερα κενά, μέσα από διαγωνισμό.

"Θα υλοποιήσουμε τις αποφάσεις του ΣτΕ για σταδιακή αποκατάσταση των στρατιωτικών. Η ασφάλεια για εμάς είναι αδιαπραγμάτευτη. Η Νέα Δημοκρατία εκφράζει μία εξωτερική πολιτική ανοιχτών οριζόντων και επιτυχιών. Στο Αιγαίο δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω. Τα θαλάσσια σύνορα της Πατρίδας μας και τα ξέρουμε και τα προστατεύουμε", ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σημείωσε πως η γαλάζια παράταξη εμπιστεύεται και τιμά την προσφορά των γυναικών και ανδρών της Αστυνομίας και του Λιμενικού και θα είναι δίπλα τους με πράξεις και όχι με λόγια.

Αναφορικά με το μεταναστευτικό, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ήταν σαφής. "Στην Τουρκία υπάρχουν δύο εκατομμύρια μετανάστες, που θέλουν να περάσουν απέναντι. Η λύση ενός τόσου σοβαρού ζητήματος είναι ανάγκη να είναι διεθνής και να χαρακτηρίζεται από ανθρωπισμό. Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τους πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δεν πήραν οι της συγκυβέρνησης. Οφείλουμε να είμαστε αμείλικτοι απέναντι στους δουλεμπόρους. Να μην εκπέμπουμε το μήνυμα πως είμαστε ξέφραγο αμπέλι", τόνισε.

Ιδιαίτερη αναφορά πραγματοποίησε ο κ. Μεϊμαράκης και στα θέματα της θεσμικής εμβάθυνσης και της συνταγματικής αναθεώρησης. "Βασική μας προτεραιότητα θα είναι οι θεσμικές αλλαγές. Στόχος μας είναι να πάμε σε μία ευρεία συνταγματική αναθεώρηση. Υπάρχει ανάγκη να βρούμε τη διάταξη εκείνη που δε θα έχουμε κάθε έξι μήνες εκλογές. Θέλουμε να προχωρήσουμε στην αναθεώρηση του άρθρου 16 για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Στόχος μας είναι να εισάγουμε και όχι να εξάγουμε φοιτητές. Η Παιδεία είναι χώρος αριστείας και όχι ρετσινιάς", είπε και έστειλε μήνυμα προς όλους τους Έλληνες, ζητώντας εντολή για τέσσερα χρόνια, στη διάρκεια των οποίων η σταθερή κυβέρνηση, με βασικό πυλώνα τη Νέα Δημοκρατία, θα εργαστεί, για να λύσει τα προβλήματα του Τόπου.

"Έχουμε ρεαλιστικό πρόγραμμα. Δε δίνουμε ψεύτικες υποσχέσεις. Σας λέμε ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι δύσκολα. Αλλά την ελπίδα δε θα την αφήσουμε. Θα πάμε μπροστά. Και θα πετύχουμε όλοι μαζί", επεσήμανε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: