slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Περιφέρεια: Σε τροχιά υλοποίησης πέντε υδατοδρόμια


Στο στάδιο της υλοποίησης βρίσκεται η διαμόρφωση του δικτύου υδατοδρομίων σε νησιά Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, μιας κατεξοχήν αναπτυξιακής πρωτοβουλίας της περιφερειακής αρχής, που θα διαμορφώσει νέα δεδομένα στον τομέα των μεταφορών, κυρίως για τα μικρά νησιά της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος υπέγραψε τις αποφάσεις ανάθεσης των μελετών και της αδειοδότησης, για τα υδατοδρόμια της Ρόδου, της Σύμης, του Καστελλορίζου, της Καρπάθου και της Χάλκης.

Σημειώνεται ότι έχουν ήδη υπογραφεί, από τον περασμένο Απρίλιο, οι αντίστοιχες αποφάσεις και για τα υδατοδρόμια της Αμοργού, της Καλύμνου, της Λέρου, των Λειψών και της Μήλου, γεγονός που καταδεικνύει ότι η διαμόρφωση του δικτύου προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς.

Η δημιουργία του δικτύου υδατοδρομίων στα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, είναι μια από τις βασικές προτεραιότητες που ιεράρχησε η νέα περιφερειακή αρχή του κ. Γιώργου Χατζημάρκου και η οποία ξεκίνησε να υλοποιείται άμεσα, με την ανάληψη των καθηκόντων της τον περασμένο Σεπτέμβριο. Μέχρι σήμερα, ένα χρόνο μετά, οι διαδικασίες προχωρούν χωρίς καθυστερήσεις, με στόχο τα πρώτα υδατοδρόμια στο Νότιο Αιγαίο να λειτουργήσουν εντός του 2016.

Σκοπός της Περιφέρειας είναι να κατασκευαστούν υδατοδρόμια σε όσο γίνεται περισσότερα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, όπου, λόγω του πολυνησιακού χαρακτήρα τους, η χρήση υδροπλάνων είναι απολύτως αναγκαία, για την καλύτερη κάλυψη των μεταφορικών αναγκών.

Η πρωτοβουλία αυτή, αναμένεται να λειτουργήσει ενισχυτικά στο γενικότερο στρατηγικό πλάνο της Περιφέρειας για την στήριξη και περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, ειδικά στις σημερινές συνθήκες κρίσης, βασική παράμετρος του οποίου είναι η εύκολη προσβασιμότητα και στα μικρότερα νησιά της Περιφέρειας.

Ως εκ τούτου, η ίδρυση υδατοδρομίων δημιουργεί μια σημαντική αναπτυξιακή προοπτική, αφού ενισχύεται ο τομέας του τουρισμού που αποτελεί για τα νησιά βασικό πυλώνα ανάπτυξης, ενώ δημιουργείται ένα σημαντικό πεδίο επένδυσης με σημαντικά οφέλη, ιδιαίτερα για τις νησιωτικές κοινωνίες.

Το υδροπλάνο, ως πολυχρηστικό μέσο, συμβάλλει στην ενδοπεριφερειακή σύνδεση και μπορεί να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο, όχι μόνο στον τομέα του τουρισμού, αλλά και για να καλύψει πάγιες ανάγκες των μόνιμων κατοίκων των μικρών νησιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: