slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Μια…τρύπα στο νερό


Τελικά, όσοι πίστεψαν στην «ελπίδα που έρχεται» πριν τις εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, σήμερα, περίπου έξι μήνες μετά, που το κόμμα της «ελπίδας» κέρδισε τις εκλογές και κυβερνά τον τόπο, όλοι έχουν απογοητευθεί. Και έχουν απογοητευθεί, όχι τόσο για τα προεκλογικά ψέματα που ειπώθηκαν από τους σημερινούς κυβερνώντες, όσο για την πολύ χειρότερη οικονομική κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα και οι Έλληνες.

Δυστυχώς, όλες οι προσδοκίες που επενδύθηκαν στο «πρώτη φορά Αριστερά», αποδείχθηκαν φρούδες. Με τηνΑριστερή κυβέρνηση στην εξουσία για έξι μήνες τώρα, όλα πηγαίνουν απ” το κακό στο χειρότερο. Η χώρα βρίσκεται σε τραγική κατάσταση και οι Έλληνες πολίτες σε ακόμα χειρότερη. Το ανόητο Δημοψήφισμα, που είχε ως αποτέλεσμα να κλείσουν οι τράπεζες και να επιβληθεί το capital control, που κατέστρεψε τις επιχειρήσεις και οδήγησε τους πολίτες σε πρωτόγνωρες ουρές στα ΑΤΜ και στα γκισέ των τραπεζών για να κάνουν ανάληψη 60€ την ημέρα, αλλά και το «όχι» που τελικά έγινε «ναι», φανερώνουν πόσο εκτός τόπου και χρόνου βρίσκονται αυτοί που μας κυβερνούν (ευτυχώς που δεν μας έβγαλαν κι από το ευρώ).

Ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο δεν είχε ούτε το παραμικρό σχέδιο να κυβερνήσει, αλλά, δεν διαθέτει και τα στελέχη που απαιτούνται για να επανδρώσει τις θέσεις εξουσίας και τον κρατικό μηχανισμό. Όλο το εγχείρημα της κατάκτησης της εξουσίας, στηρίχθηκε στη συνθηματολογία: η ελπίδα έρχεται, σκίζονται τα μνημόνια, διαγράφεται το επονείδιστο χρέος κ.ά, στην προσδοκία των πολιτών «για καλύτερες μέρες» μετά από 5 χρόνια σκληρής λιτότητας και στη συμπόρευση των γυρολόγων της πολιτικής, που εγκατέλειψαν το ΠΑΣΟΚ και εντάχθηκαν στις τάξεις του, για να εξακολουθούν να «είναι στα πράγματα».

Σήμερα δεν υπάρχει ούτε ένας που να πιστεύει ότι η χώρα είναι σε καλύτερη κατάσταση, απ” ότι ήταν πέρυσι την ίδια εποχή. Κι όμως, πέρυσι όλοι μιλούσαν για τη μεγάλη λιτότητα, για τα σκληρά μέτρα των μνημονίων, για την έλλειψη ανάπτυξης και ένα σωρό άλλα προβλήματα. Τα οποία οδήγησαν τους ψηφοφόρους να επιλέξουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Πού να φαντάζονταν όλοι όσοι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ για «καλύτερες μέρες» και για ν” απαλλαγούν από τους προηγούμενους, ότι μέσα σε έξι μόνο μήνες, αυτά που ίσχυαν πέρυσι ήταν παράδεισος, μπροστά σε όσα ισχύουν φέτος. Αλλά, τι να περιμένεις, από ένα κατ” όνομα κόμμα, το οποίο στο εσωτερικό του περιλαμβάνει ένα συνονθύλευμα ιδεολογιών των συνιστωσών που το αποτελούν. Είναι ποτέ δυνατόν να συμφωνήσουν όλοι αυτοί σε μία κοινή γραμμή; Είναι ποτέ δυνατόν ο κάθε Λαφαζάνης που είναι εναντίον της ευρωζώνης, να συμφωνήσει με την παραμονή της χώρας στο ευρώ;
Οι εσωκομματικές διαφορές στον ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν το μεγάλο αγκάθι στην διακυβέρνηση της χώρας. Ένα κόμμα δεν μπορεί να κυβερνήσει όταν ένα μεγάλο ποσοστό του, αντιπολιτεύεται το ίδιο το κόμμα. Μ” αυτά και μ” αυτά, οι δανειστές, μας πήραν χαμπάρι και μας βάζουν τα δυο πόδια σ” ένα παπούτσι.

Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Τα πειράματα Βαρουφάκη, οι κραυγές της Κωνσταντοπούλου και οι εμμονές των Λαφαζανικών στη δραχμή, γυρίζουν τη χώρα σε πέτρινα χρόνια. Ο ΣΥΡΙΖΑ με τη σημερινή του δομή απέτυχε να δώσει λύση στα μεγάλα προβλήματα της χώρας. Μέχρι να ξεκαθαρίσει την κατάσταση στο εσωτερικό του κόμματός του, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, οφείλει άμεσα, να σχηματίσει κυβέρνηση Εθνικού Σκοπού με συμμετοχή όλων των Δημοκρατικών κομμάτων καθώς και εξωκοινοβουλευτικών προσωπικοτήτων ικανών να συμβάλλουν στη διακυβέρνηση του τόπου.
Αν ο Πρωθυπουργός δεν δείξει την πολιτική μεγαλοψυχία, που επιβάλλει η κρισιμότητα των καταστάσεων, τότε η εμπιστοσύνη προς αυτόν από τους ψηφοφόρους, θα αποδειχθεί «μία τρύπα στο νερό».

Βασίλης Σκουταράς

Δεν υπάρχουν σχόλια: