slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Υπό κατάρρευση η Παιδεία: Ο ΦΠΑ 23% «σκοτώνει» τα ιδιωτικά, «στον αέρα» η λειτουργία των ολοήμερων


 Αγχος και προβληματισμός κατακλύζει χιλιάδες γονείς που στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία με τα σχέδια για επιβολή ΦΠΑ 23% σε όλες τις δομές της ιδιωτικής εκπαίδευσης, καθώς, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας «Εθνος», τα δίδακτρα αναμένεται να εκτοξευτούν στα ύψη.

Σύμφωνα με όσα καταγράφει το ρεπορτάζ οι γονείς θα χρειαστεί να βάλουν γερά το χέρι στην τσέπη, δίνοντας επιπλέον κατ’ έτος 1.500 με 2.000 ευρώ.

«Ηδη ο ΦΠΑ 23% έχει περάσει στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης αλλά και ξένων γλωσσών, σύμφωνα με πληροφορίες όμως οι δανειστές ζητούν μα υπαχθούν στον ίδιο συντελεστή ιδιωτικά κολέγια, σχολεία αλλά και ΙΕΚ», γράφει το δημοσίευμα και συνεχίζει αναφέροντας ότι μέλη του Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολείων προειδοποιούν ότι με αυτό το καθεστώς θα αναγκαστούν πολλοί μαθητές να αλλάξουν σχολικό περιβάλλον και να φοιτήσουν στη δημόσια εκπαίδευση.

Επισημαίνεται δε, ότι τα δίδακτρα για τα ιδιωτικά σχολεία ξεκινούν από τις 4.500 ευρώ το έτος και μπορεί να φτάσουν τις 10.000 με 12.000 ευρώ. Σε όλη τη χώρα λειτουργούν πάνω από 300 σχολεία.

Την ίδια ώρα στον αέρα βρίσκονται για την καινούργια σχολική χρονιά και τα ολοήμερα δημοτικά σχολεία της χώρας, καθώς στο υπουργείο Παιδείας εξετάζεται η κατάργησή τους με στόχο την εξοικονόμηση κονδυλίων.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής», τα κονδύλια που θα δίνονταν για την κάλυψη των αναγκών στο ολοήμερο σχολείο μελετάται να αξιοποιηθούν για προσλήψεις εκπαιδευτικών για το βασικό σχολικό πρόγραμμα. Ομως, η κατάργηση των ολοήμερων θα προκαλέσει οξύτατο πρόβλημα στις οικογένειες περίπου 340.000 μαθητών.

Ειδικότερα, με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις, ο αριθμός των ελλείψεων εκπαιδευτικών σε πρωτοβάθμια εκπαίδευση θα κινηθεί μεταξύ 24.000 με 26.000. Ωστόσο, προς το παρόν έχουν εξασφαλισθεί πιστώσεις για την κάλυψη μόλις 12.000 θέσεων.

Εξαιτίας των δυσκολιών στη διαχείριση του εκπαιδευτικού προσωπικού και της εξοικονόμησης πόρων, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου εξετάζει την κατάργηση του προγράμματος των ολοήμερων δημοτικών σχολείων με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ), το οποίο ξεκίνησε με ευρωπαϊκά κονδύλια το 2010 και για το οποίο απαιτείται η πρόσληψη εκπαιδευτικών διαφόρων ειδικοτήτων (πληροφορική, καλλιτεχνικά, φυσική αγωγή κ.ά.).

Στο ολοήμερο σχολείο η έναρξη του υποχρεωτικού προγράμματος γίνεται στις 8.10 το πρωί και το βασικό πρόγραμμα ολοκληρώνεται στις 12.20 για την Α΄ και Β΄ Δημοτικού και στη 1.15 μ.μ. για τις επόμενες τέσσερις τάξεις. Βέβαια, εάν το Δημοτικό είναι ολοήμερο, το πρόγραμμά του ολοκληρώνεται στις 2 μ.μ. για όλες τις τάξεις, ενώ στην απογευματινή ζώνη ΕΑΕΠ παρέχεται η δυνατότητα πρόωρης αποχώρησης των μαθητών από 3.30 μ.μ. έως 3.40 μ.μ.

Το διευρυμένο ωράριο του ολοήμερου, εκτός από το ότι εξυπηρετεί τους γονείς, δίνει τη δυνατότητα στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα να προσφέρει νέες δραστηριότητες που έχουν ανάγκη οι μαθητές. Η αξία των ολοήμερων σχολείων καταδεικνύεται από το γεγονός ότι είναι πολύ δημοφιλή: τα σχολεία με ΕΑΕΠ καλύπτουν το 58% του μαθητικού πληθυσμού των δημοτικών σχολείων (589.000 το σύνολο).

Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2010, επί υπουργίας Αννας Διαμαντοπούλου, και έως το τέλος της προηγούμενης σχολικής χρονιάς συνολικά, από τα 4.564 δημοτικά σχολεία της χώρας τα 1.336 λειτούργησαν με ΕΑΕΠ, με τα περισσότερα να βρίσκονται στα μεγάλα αστικά κέντρα με τα πολυπληθέστερα σχολεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: