slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Το κλείσιμο της πόλης και οι αντιδράσεις στο δημοτικό συμβούλιο VIDEO


Το θέμα των έκτακτων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων για την περίοδο από 1η Ιουλίου έως 31 Αυγούστου συζητήθηκε εν μέσω αντιδράσεων στο δημοτικό συμβούλιο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων με τη μειοψηφία σύσσωμη να το καταψηφίζει.

Ο αρμόδιος για το κυκλοφοριακό αντιδήμαρχος Δημήτρης Λιανός σημείωσε ότι οι νέες ρυθμίσεις επιβάλλονται για το καλό του συνόλου των πολιτών αφού κατά την καλοκαιρινή περίοδο λόγω του τουρισμού, αυξάνονται τόσο ο πληθυσμός όσο και τα...οχήματα στο νησί. Αντιδράσεις υπήρξαν τόσο από τη μειοψηφία όσο και από πολίτες που παρέστησαν και πήραν το λόγο στη συνεδρίαση.

• Δείτε ΕΔΩ όλες τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Σύσσωμη η μειοψηφία κατά των ρυθμίσεων
"Το να κλείσεις μια πόλη είναι πολύ σημαντική υπόθεση. Έχετε προβλέψει πώς θα κινούνται οι μόνιμοι κάτοικοι;" ρώτησε ο κ. Βασίλης Βρούτσης ο οποίος παρατήρησε ότι η συζήτηση θα έπρεπε να έχει γίνει από το χειμώνα κι όχι την τελευταία στιγμή. Ο κ. Λιανός είπε ότι τα μέτρα είναι προσωρινά και γι αυτό το λόγο δεν ήρθαν νωρίτερα στο δημοτικό συμβούλιο, ενώ σε ότι αφορά τους μόνιμους κατοίκους θα μπορούν να μπαίνουν στην πόλη αφού ...θα αναγνωρίζονται από τα όργανα της τάξης.
Σχετικά με τις αντιδράσεις που υπάρχουν για το κλείσιμο της πόλης ο αρμόδιος αντιδήμαρχος σημείωσε ότι δεν μπορούν δέκα άνθρωποι να καθορίζουν τις τύχες 7.000 κατοίκων. "Εμείς εφαρμόσαμε το κυκλοφοριακό και αμέσως μετά υπερψηφιστήκαμε στις εκλογές που ακολούθησαν, κάτι που σημαίνει ότι ο κόσμος αναγνώρισε το έργο μας" είπε ο κ. Λιανός.
Ο επικεφαλής της μείζωνος μειοψηφίας Νίκος Μαϊτός συμφώνησε στο γεγονός ότι η πόλη της Νάξου έχει δομηθεί άναρχα και έχει προβλήματα: "Μια άναρχα δομημένη πόλη έχει προβλήματα. Κλείστε την αλλά πρώτα να δημιουργήσετε τις κατάλληλες υποδομές ώστε εύκολα, γρήγορα και δωρεάν να μπορούν να εξυπηρετηθούν οι πολίτες". Ο κ. Μαϊτός ζήτησε επίσης από τη δημοτική αρχή να δεσμευτεί ότι μέσα στο χειμώνα θα γίνει συζήτηση για το θέμα.
"Να μην πάμε σε αυτή την πρόχειρη ρύθμιση" ζήτησε και ο Βασίλης Βρούτσης που είπε "ναι" στο κλείσιμο της πόλης αλλά "συντεταγμένα και με μελέτη". "Αυτό που προωθείτε δεν στηρίζεται πουθενά. Θα πρέπει εγκαίρως να το συζητήσουμε από τον Οκτώβριο και να προωθήσουμε μια ολοκληρωμένη λύση".
Τα προβλήματα που υπάρχουν σε αρκετούς δρόμους της Νάξου καυτηρίασε η επικεφαλής της Λαϊκής ΣυσπείρωσηςΕυδοκία Ψαρρά: "Για περάστε από το δρόμο από την αστυνομία μέχρι την πλατεία... Δεν υπάρχει χώρος για τους πεζούς αφού τα πεζοδρόμια όπου υπάρχουν είναι κατειλημμένα από ενοικιαζόμενα οχήματα και τραπεζοκαθίσματα. Η προσωρινή λύση που δίνετε δεν λύνει αλλά δημιουργεί σοβαρά προβλήματα". 
Το λόγο πήρε και ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Μανόλης Μαργαρίτης: "Καλά θα ήταν να ζούσαμε σε μια πόλη ονειρική... Το μεγαλύτερο πρόβλημα πάντα ήταν το κυκλοφοριακό και καμία δημοτική αρχή μέχρι σήμερα δεν το έλυσε αφού πάντα υπήρχαν αντιδράσεις. Εμείς επιβάλαμε την κυκλοφοριακή μελέτη παρά τις αντιδράσεις. Στην αρχή κανένας δεν ήταν υπέρ στους κόμβους που φτιάξαμε, μέχρι και στα δικαστήρια πήγαμε γι αυτούς ... Τελικά ο κόσμος αναγνώρισε το έργο μας και ότι οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ήταν μια από τις επιτυχίες μας. Σήμερα πρέπει να εφαρμοστούν αυτές οι ρυθμίσεις μέχρι το τέλος Αυγούστου. Από τον Οκτώβρη θα ξεκινήσει ο διάλογος με ολοκληρωμένες μελέτες για το κλείσιμο της πόλης".  

Αντιδράσεις
Υπέρ των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων τάχθηκε ο πρόεδρος του Συλλόγου Μαζικής Εστίασης Αποστόλης Καρεκλάς ο οποίος ήταν παρών στη συνεδρίαση: "Υπάρχει χάος! πεζόδρομοι κλείνονται από αυτοκίνητα κ.λπ. Ακούγονται φωνές που θέλουν το αυτοκίνητο να πηγαίνει παντού. Πρέπει να αποφασίσουμε, τουρισμός ή χάος; Το κλείσιμο της πόλης πρέπει να γίνεται νωρίτερα με παράλληλη ενημέρωση των πολιτών". 
Ο κ. Νίκος Κουτελιέρης, ο οποίος έχει ταχτεί κατά του κυκλοφοριακού και μάλιστα έχει πρωτοστατήσει στη δημιουργία Επιτροπής ενάντια στις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, σημείωσε: "Κάπου υπάρχει πρόβλημα. Τουρίστες υπάρχουν σε όλη τη Νάξο... Γιατί κλείνουμε ένα δρόμο σε ένα σημείο και δεν κάνουμε πεζοδρόμια για να προστατέψουμε τους πολίτες από τα αυτοκίνητα; Υπάρχει μια αποτυχία στο θέμα του κυκλοφοριακού... Ναι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αλλά με το σωστό τρόπο". 
Σκληρή κριτική στη δημοτική αρχή για τους χειρισμούς της στο κυκλοφοριακό σε ότι αφορά την οδό Μέσης, άσκησε επιχειρηματίας της περιοχής κ. Καραμπίνης ο οποίος είπε ότι παρά το γεγονός ότι από τις 4-2-2014 το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να πεζοδρομηθεί ή να γίνει κάθοδος η οδός Μέσης και παρά την ομόφωνη απόφαση της δημοτικής κοινότητας Νάξου στις 13-7-2015 για την πεζοδρόμηση του, ο κ. Λιανός με παρεμβάσεις του δεν επιτρέπει να γίνει κάτι τέτοιο... "Είχαμε κλείσει ραντεβού να μιλήσουμε με το δήμαρχο αλλά επικοινώνησε με τον κ. Λιανό και δεν του το επέτρεψε να μας μιλήσει. Ο δρόμος είναι πολύ στενός και ανηφορικός. Τα οχήματα κάνουν εκωφαντικό θόρυβο τις περισσότερες φορές και τα καυσαέρια μπαίνουν μέσα στα σπίτια μας" είπε. Ο κ. Καραμπίνης χαρακτήρισε "μαριονέτες του Λιανού" τους δημοτικούς συμβούλους προκαλώντας την αντίδραση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Φώτη Μαυρομάτη...
Δείτε τις αντιδράσεις: 


http://www.naxostimes.gr/naxos/2923-video-to-kleisimo-tis-polis-kai-oi-antidraseis-sto-dimotiko-symvoylio

Δεν υπάρχουν σχόλια: