slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

"Ο κ. Χατζημάρκος καλά θα κάνει να είναι πιο σεμνός και να σταματήσει τα ασύστολα ψεύδη"


Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου με θρασύτατη ανακοίνωση του μετά την ψήφιση στη βουλή των πρώτωνπροαπαιτούμενων, αποδίδει τη διαδικασία μερικής κατάργησης του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στο Αιγαίο σε"εκ προμελέτης έγκλημα" της κυβέρνησης, στην οποία μάλιστα προσάπτει πολιτική χυδαιότητα καιανηθικότητα.
Καταρχήν θα συνιστούσαμε στον Περιφερειάρχη λίγη τσίπα, τη στιγμή που με απίστευτη ευκολία υποστήριξεκαθαρά για μικροκομματικούς λόγους το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα, συνηγορώντας ουσιαστικά στην κατάργησητων μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας, όπως άλλωστε πρότεινε το πακέτο Γιούνκερ της 25ηςΙουνίου.



Κατά δεύτερον, γνωρίζει πολύ καλά τις σκληρές προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης πουαπορρίπτοντας το τελεσίγραφο των δανειστών της 25ης Ιουνίου, έθεσε στην προμετωπίδα των διεκδικήσεωντης χώρας μας και σε όλες τις προτάσεις μέχρι τέλος, τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στοΑιγαίο, που ως στοιχείο νησιωτικότητας χαρακτηρίζει όλες τις νησιωτικές περιοχές των χωρών τηςΕυρωπαϊκής Ενωσης.



Ως εκ τούτου, ο ισχυρισμός του Περιφερειάρχη ότι τους μειωμένους συντελεστές δεν τους κατήργησαν οιδανειστές, αποτελεί ασύστολο ψεύδος, διότι γνωρίζει πολύ καλά και την πορεία των διαπραγματεύσεων,οπως μας εκτέθηκαν και από τον προηγούμενο υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη στη συνάντηση στογραφείο του, παρουσία και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ του Ν. Αιγαίου και φυσικά τις άκαμπτες απαιτήσειςτων δανειστών, που από την πρώτη στιγμή κατά απόλυτα δογματικό και κυνικό τρόπο, θεωρούσαν τηνκατάργηση του ειδικού καθεστώτος ως δεδομένο.



Για του λόγου το αληθές σας παραπέμπω σε κείμενο του ΔΝΤ ήδη από το 2010, με το οποίο θεωρούσαν ωςαπόλυτο προαπαιτούμενο στη φορολογική πολιτική της χώρας μας, την κατάργηση όλων των ειδικώνκαθεστώτων και φυσικά των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ στο Αιγαίο.



Προφανώς η κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά την εκβιαστική συμφωνία με τους εταίρους και τηνασφυκτική διαδικασία της ψήφισης της στη βουλή στις 15/7, δεν άφησε απολύτως κανένα περιθώριο γιαοποιαδήποτε διεκδίκηση στην κοινοβουλευτική διαδικασία σε αυτή την τελική φάση.

Η διάταξη που ψηφίστηκε υπό το βάρος της υπερψήφισης μιας εκβιαστικής συμφωνίας για την αποτροπήτης άτακτης χρεοκοπίας της χώρας, από όλους τους βουλευτές του Ν. Αιγαίου όλων των κομμάτων, καταργείσε πρώτη φάση από 1/10/2015 τους μειωμένους συντελεστές στα ανεπτυγμένα τουριστικά νησιά με υψηλόεισόδημα, σε δεύτερη φάση από 1/6/2016 στα υπόλοιπα νησιά, ενώ διατηρείτο ειδικό καθεστώς για τααπομακρυσμένα νησιά.

Η εφαρμογή της διάταξης παραπέμπεται σε ΚΥΑ Εσωτερικών και Οικονομικών, κάτι που σημαίνει ότι οαγώνας όλων μας θα συνεχιστεί για να μπορέσουμε να υπερασπίσουμε την προηγούμενη κατάσταση σεόσο γίνεται περισσότερα νησιά, που εκτός των άλλων αντιμετωπίζουν τόσο τις προβληματικές συγκοινωνίεςιδιαίτερα το χειμώνα, όσο και την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Επί πλέον η ελαστική διατύπωση της συμφωνίας ως προς τη δυνατότητα εξεύρεσης ισοδύναμων μέτρων σεσχέση με αυτά που αποφασίσθηκαν για το ΦΠΑ και επομένως η αντικατάσταση των σημερινών μέτρων στομέλλον, μας δίνει κάποια ελπίδα, στο βαθμό που θα χτυπηθεί η μεγάλη φοροδιαφυγή, να επανέλθουμεσυνολικά στο σημερινό καθεστώς για τα νησιά μας.

Συμπερασματικά και χωρίς καμιά ωραιοποίηση σε αυτή τη φάση υποστήκαμε ήττα και οπισθοχώρηση. Αυτόδεν σημαίνει ότι ο καθένας μπορεί νασπεκουλάρει στην αδυναμία μιας κυβέρνησης να επιβάλλει το δίκιοενός λαού απέναντι στο εγχώριο και πανευρωπαϊκό κατεστημένο. Σε αυτό το στόχο καλούμε όλες τιςζωντανές κοινωνικές δυνάμεις να ανασυνταχθούμε και να συνεχίσουμε. Με όλες τις δυσκολίες, ο αγώναςείναι μακρύς, διαρκής και συνεχίζεται!



Συρμαλένιος Νίκος

Βουλευτής Κυκλάδων

Υπεύθυνος ΕΠΕΚΕ Ναυτιλίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: