slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Ο κυβερνητικός εμπαιγμός, για τους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά

Του
Κοσμά Σφυρίου
Το νομοσχέδιο, που κατέθεσε χθες(σ.σ. την Τρίτη) στη Βουλή η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α-ΑΝ.ΕΛ προβλέπει την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά.

Όμως, την εβδομάδα πριν το δημοψήφισμα (δηλ. πριν 10 μέρες), καλούσαν τους νησιώτες, να ψηφίσουν «ΟΧΙ», για να μην καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές !
Και διαβεβαίωναν όλοι οι υποστηρικτές του «ΟΧΙ» και φυσικά η κυβέρνηση, που στην 47σέλιδη πρότασή της, για σύναψη συμφωνίας, έγραφε, ότι : «η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών στα
νησιά αποτελεί ζήτημα δικαιοσύνης»(!).

(Δηλαδή, δεν εννοούν να κατανοήσουν, ότι ακόμη και το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ένωσης έχει εγκρίνει τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, για μερική αντιστάθμιση του μονίμως πολύ αυξημένου κόστους μεταφορών από και προς τα νησιά, σε σχέση με την ηπειρωτική χώρα).

Άρα,  όσα έλεγαν, πριν το δημοψήφισμα, ήταν εμπαιγμός σε όλο του το μεγαλείο!
Το μόνο που αληθεύει: είναι πολιτική βούληση του ΣΥΡΙΖΑ η κατάργησή τους. Όλα τ’ άλλα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις.

Για να επικαλεστώ την κοινή λογική και να ρωτήσω: Ποιός από την «τρόϊκα των θεσμών», διαβάζοντας  να  προτείνει την κατάργηση η ελληνική κυβέρνηση (και ν’ αναφέρει και το - τεχνιτά διο-γκωμένο - ώφελος του δημοσίου), θα έλεγε : όχι να μην καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά;

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α έχει ακέραιη την ευθύνη !  Αν πραγματικά ήθελε να τους διατηρήσει:
• Δεν θα πρότεινε – γραπτώς – στην «τρόϊκα των θεσμών» την κατάργηση.
• Το δημοσιονομικό ώφελος θα το εξασφάλιζε από άλλο ισοδύναμο μέτρο.
• Δεν θα κατέθετε στη Βουλή τη σχετική διάταξη νόμου.

Δηλώνοντας σε συνέντευξή του ο πρωθυπουργός, ότι αναλαμβάνει την ευθύνη της συμφωνίας, εξυπακούεται ότι αναλαμβάνει και την ευθύνη της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά. Μην επιχειρήσουν κάποιοι, να μεταθέσουν την ευθύνη σε άλλους (π.χ στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή στην πίεση της επαπειλούμενης χρεοκοπίας). 

Γιατί:
• Το 1986,  η Ευρωπαϊκή Ένωση μας πίεζε ασφυκτικά, με το «όχι» στους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, αλλά εμείς τους θεσμοθετήσαμε στα Δωδεκάνησα.

• Το Μάιο 2010,  η χώρα μας απειλείτο – με της ίδιας έντασης απειλή – με κίνδυνο ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας (τότε που ο κ. Τσίπρας χλεύαζε, τόσο τον πρωθυπουργό της Ελλάδας ονομάζοντας τον «Τσολάκογλου», όσο και τον πρόεδρο της Γαλλίας, ονομάζοντας τον «Ολανδρέου»...), αλλά οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά δεν καταργήθηκαν.

• Τον Ιούνιο 2012,  πάλι η χώρα μας απειλείτο – άμεσα – με ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, αλλά οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά δεν καταργήθηκαν.

• Τώρα, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α θέλει να τους καταργήσει και τους καταργεί!
Και μάλιστα τη διάταξη για την κατάργηση την έχει «σακιάσει» η κυβέρνηση στο «άρθρο μόνο» (!), ώστε να μη μπορούν να την καταψηφίσουν, ούτε οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, ούτε καν οι αιγαιοπελαγίτες βουλευτές.





Πηγή : Ο κυβερνητικός εμπαιγμός, για τους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά | Η ΡΟΔΙΑΚΗ http://www.rodiaki.gr/article/315738/o-kybernhtikos-empaigmos-gia-toys-syntelestes-fpa-sta-nhsia#ixzz3gKp2qzdk 
Follow us: @irodiaki on Twitter | efimeridarodiaki on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: