slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Τα επτά Δημοψηφίσματα από το 1920 μέχρι σήμερα


Τα 7 Δημοψηφίσματα που έχουν διεξαχθεί στην Ελλάδα από το 1920 μέχρι σήμερα παρουσιάζει σε infographic το Vouliwatch σε συνεργασία με το Lawspot.gr.

Οδεύοντας προς το όγδοο Δημοψήφισμα σε 100 περίπου έτη, η Ελλάδα πήγε 7 φορές στις κάλπες για αυτό τον σκοπό, με τις 6 φορές το διακυβευμα να αφορά πολιτειακό ζήτημα και το 1 έγκριση Συντάγματος, στις 29 Σεπτεμβρίου 1968, από τη Χουντα των Συνταγματαρχών και με τους πολιτικούς κρατουμένους να μην έχουν δικαιωμα ψήφου. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις λίγο κάτω από τα μισά από τα Δημοψηφίσματα έχουν διεξαχθεί από δικτατορικά καθεστώτα.
Η κοντινότερη διαφορά μεταξύ των δύο αποφάσεων ηταν την 1η Σεπτεμβρίου 1945, αποφάσισε την επάνοδο του Βασιλέα Γεωργίου του Β’, με το ΝΑΙ ναι αποσπά το 68,4% και το λευκό ψηφοδέλτιο το 31,6%.
Το Δημοψήφισμα της Κυριακής 5 Ιουλίου, διεξάγεται για την έγκριση ή απόρριψη της πρότασης των 3 θεσμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) επί της πέμπτης αξιολόγησης του δεύτερου προγράμματος διάσωσης. Την ορθή επανάληψη της μετάφρασης της πρότασης η οποία αποτελείται από δύο κείμενα,   μπορείτε να βρείτε εδώ.  Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση που πρότεινε το Δημοψήφισμα, το παραπάνω σχέδιο κατέθεσαν οι θεσμοί στο Eurogroup της 25.06.2015 και αποτελείται από δύο μέρη, τα οποία συγκροτούν την ενιαία πρότασή τους. Το πρώτο έγγραφο τιτλοφορείται «Reforms for the completion of the current program and beyond» και το δεύτερο «Preliminary debt sustainability analysis».

Δεν υπάρχουν σχόλια: