ΓΙΩΡΓΟΣ Π. ΤΕΡΖΗΣ
Αίτημα στην Πρόεδρο της Βουλής για τη σύσταση διακομματικής επιτροπής με θέμα την εκπόνηση ενός "Ολοκληρωμένου σχεδίου για την Ανάπτυξη και την Ανάδειξη της Θράκης" κατέθεσε πριν από λίγο ο βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης. Την πρόταση υπογράφουν 56 ακόμη «γαλάζιοι» βουλευτές, με τελευταία υπογραφή αυτή του πρώην Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή.
Την εν λόγω επιστολή υπογράφει τελευταίος και ο πρώην Πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, στην πρώτη του ουσιαστικά πολιτική πρωτοβουλία (σ.σ. πλήν της προφανούς συμμετοχής του στις κεντρικές κομματικές πρωτοβουλίες όπως η πρόταση για εξεταστική για τα μνημόνια από το 1981) από το 2009 όταν και παρέδωσε την εξουσια.
Σε σχετική δήλωσή του ο Ευριπίδης Στυλιανίδης επεσήμανε:
«Σε μια στιγμή που η πατρίδα μας δοκιμάζεται και ο πολιτικός κόσμος καλείται να απαντήσει σε κρίσιμα διλήμματα για το μέλλον του Ελληνισμού, η ακριτική Θράκη που έχει υποστεί τις συνέπειες της μεγάλης οικονομικής κρίσης λόγω της ανεργίας και της δημογραφικής της απογύμνωσης, αποτελεί την καλύτερη αφορμή για να συνεννοηθούν εθνικά τα πολιτικά κόμματα και την καλύτερη αιτία για να ενωθούν δημιουργικά όλες οι δυνάμεις του Ελληνισμού, ώστε να προχωρήσουμε με επιτυχία στο επόμενο βήμα».
Το πλήρες κείμενο της επιστολής, όπως κατατέθηκε στην Πρόεδρο της Βουλής, έχει ως εξής:
Αξιότιμη κυρία Πρόεδρε,
Στη Θράκη οικοδομήσαμε τις τελευταίες δεκαετίες όλοι μαζί, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι, με πολύ κόπο και επίμονη προσπάθεια μια πρότυπη Ανοιχτή Κοινωνία που αποτελεί τον καθρέφτη της σύγχρονης Ελληνικής Δημοκρατίας στα θέματα έμπρακτου σεβασμού των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων.
Επιτύχαμε με τη διαχρονική και διακομματική βοήθεια της Πολιτείας να μετατρέψουμε τα "προβλήματα" του παρελθόντος σε πλεονεκτήματα του μέλλοντος και τις μειονότητες σε "γέφυρα" φιλίας με γειτονικούς λαούς και συνεργασίας με γειτονικές αγορές.
Η πρόσφατη οικονομική κρίση όμως δεν άφησε ανεπηρέαστη και την ευαίσθητη αυτή περιοχή της ακριτικής Ελλάδας. Οι επιπτώσεις της, συνδυασμένες τα τελευταία χρόνια με παραλείψεις, λάθος πολιτικές αποφάσεις και διοικητικές αστοχίες, φέρνουν τη θρακιώτικη κοινωνία ενώπιων ενός νέου αδιεξόδου.
Η εκτίναξη της ανεργίας κυρίως των νέων ανθρώπων οδηγεί στη μετανάστευση, με συνέπεια τη δημογραφική απογύμνωση της περιοχής, την ανατροπή της δημογραφικής ισορροπίας μεταξύ των σύνοικων στοιχείων και τη στρέβλωση ακόμα και της δίκαιης και ισόρροπης εκπροσώπησης της τοπικής κοινωνίας σε όλα τα επίπεδα, αυτοδιοικητικό και κοινοβουλευτικό.
Όλα αυτά αναζωπυρώνουν επικίνδυνους ντόπιους ή ξενοκίνητους εθνικισμούς, διευκολύνουν τη χειραγώγηση της μειονοτικής ψήφου, επαναφέρουν διαχωριστικές γραμμές μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων και επιστρέφουν τη Θράκη πολλά χρόνια πίσω.
Το αποτέλεσμα των πρόσφατων Ευρωεκλογών επιβεβαιώνει όλα τα παραπάνω και γεννά σοβαρές ανησυχίες για το μέλλον, που δεν επιτρέπουν σε κανέναν από εμάς να το προσπεράσουμε αδιάφορα.
Για τους λόγους αυτούς και μεταφέροντας την άποψη και της θρακιώτικης κοινωνίας, κυρία Πρόεδρε, σας ζητούμε την επανασύσταση της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής, όπως έγινε το 1990, με στόχο την εκπόνηση ενός "Ολοκληρωμένου Στρατηγικού Σχεδίου για την Ανάπτυξη και την Ανάδειξη της Θράκης".
Στην επιτροπή αυτή μπορούν να συνεισφέρουν όλοι οι βουλευτές της περιοχής, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι. Το Σχέδιο Δράσης αυτό, θα αποτελέσει τη βάση για την ενεργοποίηση κάθε απαραίτητου κρατικού μηχανισμού ή ιδιωτικού φορέα που υπό την επίβλεψη μιας Διϋπουργικής Επιτροπής θα πετύχει γρήγορα, μετρήσιμα και ορατά αποτελέσματα.
Κυρία Πρόεδρε,
Είναι καθήκον όλων μας να μην αδιαφορήσουμε, αλλά να δράσουμε πριν να είναι αργά. Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας, είμαστε βέβαιοι ότι θα το πράξετε άμεσα, γι αυτό και σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.
Στη διάθεσή σας για κάθε συνεργασία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου