slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Με επίκαιρη ερώτηση του Γιώργου Αμυρά το Ποτάμι ζητά : Άμεση λύση στην ακτοπλοϊκή «ομηρεία» των Κυκλάδων.

«Την άμεση εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα των ενδοκυκλαδικών δρομολογίων που έχουν μετατραπεί σε πραγματική οδύσσεια, τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες των Κυκλαδικών νησιών» ζητά ο βουλευτής Β’ Αθήνας με το Ποτάμι Γιώργος Αμυράς με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε σήμερα στον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών και Ναυτιλίας.
«Η ακινητοποίηση δύο πλοίων της ΝΕΛ έχει προκαλέσει μία χαώδη κατάσταση στη σύνδεση των ανατολικών Κυκλάδων με τη Σύρο καθώς και σε γραμμές που συνδέουν το ένα νησί με το άλλο όπως το δρομολόγιο Πάρου-Νάξου-Ίου-Σικίνου-Φολεγάνδρου-Κιμώλου-Μήλου» σημειώνει ο βουλευτής και τονίζει ότι «από τις αρχές Μαΐου μέχρι και σήμερα οι επιβάτες ταλαιπωρούνται από τις πολύωρες αναμονές και τα δυσβάσταχτα κόστη για να μετακινηθούν εντός του ίδιου νομού, και μάλιστα χωρίς καμία ορατή προοπτική αποκατάστασης μιας αξιοπρεπούς επικοινωνίας μεταξύ των νησιών»
Με αφορμή μάλιστα το γεγονός ότι σήμερα συνεδριάζει το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών με μοναδικό θέμα τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια, ο βουλευτής ζητά να μάθει γιατί δεν εισακούστηκαν οι έγκαιρες προειδοποιήσεις και προτάσεις των αρχών των κυκλαδικών νησιών.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΘΕΜΑ: Άμεση λύση στην ακτοπλοϊκή «ομηρεία» των Κυκλάδων.
Κύριε υπουργέ,
όπως πολύ καλά γνωρίζετε τα νησιά των Κυκλάδων βρίσκονται από τα μέσα Μαΐου, εν μέσω μάλιστα τουριστικής περιόδου, χωρίς ενδοκυκλαδικά ακτοπλοϊκά δρομολόγια με αρνητικές συνέπειες σε κάθε πτυχή της κοινωνικής και οικονομικής ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής, ειδικά στις μετακινήσεις ασθενών, νεφροπαθών κ.λπ.
Η μετακίνηση από το ένα νησί στο άλλο, αλλά κυρίως από και προς τη Σύρο, την πρωτεύουσα του Νομού Κυκλάδων, είναι μια πραγματική Οδύσσεια. Για τον κάτοικο της Πάρου ή της Νάξου, ο οποίος θέλει να μετακινηθεί προς τη Σύρο, δεν υπάρχει πλέον απευθείας δρομολόγιο, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να αναγκάζονται να προσεγγίσουν τη Σύρο, μέσω Μυκόνου, με αλλαγή πλοίου εκεί, πολύωρη αναμονή και δυσβάσταχτο κόστος, αλλά και μεγάλη ταλαιπωρία. Την ίδια χαώδη κατάσταση έχει επιφέρει και η διακοπή του δρομολογίου σύνδεσης των ανατολικών Κυκλάδων με τη Σύρο αλλά και η διακοπή της γραμμής Πάρου-Νάξου-Ίου-Σικίνου-Φολεγάνδρου-Κιμώλου-Μήλου.
Οι λόγοι αυτής της ταλαιπωρίας των επιβατών είναι ότι το πλοίο «Άκουα Σπίριτ» και το «Άκουα Τζιούελ» της «ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΛΕΣΒΟΥ Α.Ε.», είναι ακινητοποιημένα και το «Άρτεμις», της «Hellenic Seaways», ως πλοίο «πασπαρτού», μη έχοντας ανανεωθεί η σύμβασή του (αντικαθιστώντας προσωρινά το «Άκουα Τζιούελ») ταξιδεύει στις Σποράδες, χωρίς να έχουν προβλεφθεί εγκαίρως από τις αρμόδιες αρχές οι όποιες λύσεις κάλυψης των κενών αυτών που δημιουργήθηκαν.
Οι εκκλήσεις, προτάσεις και τα υπομνήματα τοπικών αρχών και φορέων του κυκλαδικού συμπλέγματος έπεσαν στο κενό και δεν βρήκαν καμία ανταπόκριση από τον αρμόδιο υπουργό κ. Δρίτσα με αποτέλεσμα μέχρι και σήμερα η «ομηρεία» και η ταλαιπωρία των επιβατών για να μετακινηθούν εντός του ίδιου νομού να συνεχίζεται, χωρίς καμία ορατή προοπτική αποκατάστασης μιας αξιοπρεπούς επικοινωνίας μεταξύ των νησιών που αποτελεί εν τέλει και βασικό δικαίωμα.
Επειδή την Πέμπτη 18.6.2015 συνεδριάζει το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών με μοναδικό θέμα τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια και με το ερώτημα της ενδεχόμενης κήρυξης της εταιρείας «ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΠΑΙΡΕΙΑ ΛΕΣΒΟΥ Α.Ε.» έκπτωτης από την υπ’ αριθ. 83/2009 σύμβασης ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας για την εξυπηρέτηση των δρομολογιακών γραμμών α) ΣΥΡΟΣ- ΚΥΘΝΟΣ-ΚΕΑ-ΛΑΥΡΙΟ και επιστροφή, β) ΣΥΡΟΣ-ΠΑΡΟΣ-ΝΑΞΟΣ-ΙΟΣ-ΣΙΚΙΝΟΣ- ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ-ΚΙΜΩΛΟΣ-ΜΗΛΟΣ και επιστροφή, γ) ΣΥΡΟΣ-ΠΑΡΟΣ-ΣΕΡΙΦΟΣ- ΣΙΦΝΟΣ-ΚΙΜΩΛΟΣ-ΜΗΛΟΣ και επιστροφή, δ) ΣΥΡΟΣ-ΤΗΝΟΣ-ΑΝΔΡΟΣ και την επιστροφή, κατάπτωση εγγυητικής επιστολής και επιβολή κυρώσεων, και
Επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση στηλίτευε την ακτοπλοϊκή πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, ενώ τώρα ως κυβέρνηση ακολουθεί τις ίδιες τακτικές αφήνοντας ακάλυπτους τους Κυκλαδίτες, ερωτάται ο κ. υπουργός:
1. Για ποιους λόγους έμειναν οι Κυκλάδες φέτος εντός της θερινής σεζόν χωρίς ενδοκυκλαδικά δρομολόγια και δεν εισακούστηκαν οι έγκαιρες προειδοποιήσεις και προτάσεις των αρχών και των φορέων της περιοχής;
2. Με ποιες συγκεκριμένες λύσεις και σε ποιο χρονοδιάγραμμα σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε το σοβαρό πρόβλημα των ενδοκυκλαδικών δρομολογίων;
Ο ερωτών Βουλευτής
Γιώργος Αμυράς – Β’ Αθήνας

18 Ιουνίου 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: