slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Στις Βρυξέλλες εκτάκτως ο Α. Τσίπρας – Θα του δοθεί το πλαίσιο συμφωνίας στο οποίο κατέληξαν οι δανειστές


Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει εκτάκτως την Τετάρτη ο ΠρωθυπουργόςΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ μετά από σχετική πρόσκληση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται οι εφημερίδες «Έθνος» και «Ημερησία».

Η είδηση για την έκτακτη μετάβαση του κ. Τσίπρα στις Βρυξέλλες έρχεται την ώρα που πηγές προσκείμενες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέρρεαν ότι οι δανειστές έχουν καταλήξει πλέον σε ένα γενικόΠΛΑΙΣΙΟ συμφωνίας το οποίο θα προτείνουν στην ελληνική κυβέρνηση σε μια προσπάθεια άμεσης ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων. Κατά τις πηγές αυτές, πρόκειται για ένα κείμενο που «καλύπτει όλες τις πολιτικές-κλειδιά και αντανακλά τις συζητήσεις των τελευταίων εβδομάδων».

Η ελληνική πλευρά θα ενημερωθεί, εντός των επομένων ωρών, για το πλαίσιο αυτό και σύμφωνα μάλιστα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, τον κ. Τσίπρα θα ενημερώσουν η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, πριν ο Έλληνας Πρωθυπουργός μεταβεί στις Βρυξέλλες.

Νωρίτερα οι πληροφορίες ανέφεραν ότι «αξιωματούχοι από την πλευρά των ευρωπαϊκών οργάνων και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ολοκλήρωσαν το πρωί της Τρίτης το προσχέδιο μιας συμφωνίας που θα ξεκλειδώσει τη βοήθεια για την Ελλάδα, αφότου οι ηγέτες-κλειδιά από την Ευρώπη και το ΔΝΤ συναντήθηκαν στο Βερολίνο αργά τη Δευτέρα προκειμένου να ξεπεράσουν τις διαφορές, μεταξύ Ελλάδας και δανειστών». Αυτό έγραφε ο δημοσιογράφος της αμερικανικής εφημερίδας, Wall Street Journal, Μάρκους Γουόκερ, επικαλούμενος τα λεγόμενα των δύο αξιωματούχων τους οποίους δεν κατονομάζει.

Στο άρθρο του στη Wall Street Journal τονίζει ότι «οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ συμφώνησαν να πιέσουν την Ελλάδα για να προχωρήσει σε σκληρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, ενώ σε αντάλλαγμα το ΔΝΤ έχει μαλακώσει την επιμονή του (που ήθελε) την Ευρώπη να προσφέρει ρητές δεσμεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους». Σύμφωνα με το άρθρο, πηγή πολύ κοντά στις διαπραγματεύσεις δήλωνε ότι «έχουμε σχεδόν τελειώσει» και ότι πλέον ΕΕ και ΔΝΤ οριστικοποίησαν τις τελευταίες ώρες ορισμένες λεπτομέρειες.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters που επικαλείται πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση αναφέρει ότι η αποτυχία συμφωνίας τον Ιούνιο μπορεί να οδηγήσει σε ελληνική χρεοκοπία, περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων και έξοδο από το ευρώ. Επισημαίνει δε ότι Αθήνα και πιστωτές έχουν εγκλωβιστεί σε μακρές διαπραγματεύσεις.

Την πεποίθηση ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα υπάρξει συμφωνία διατύπωσε και ο γνωστός αρθρογράφος των Financial Times Πίτερ Σπίγκελ ο οποίος υποστήριξε ότι πλέον ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ «έχουν περιορίσει τις διαφορές τους» και το τελικό κείμενο με τις απαιτήσεις τους από την Αθήνα θα μπορούσε να είναι έτοιμο και ως το τέλος της ημέρας. Ο ίδιος, επικαλούμενος αξιωματούχους, υποστήριξε ότι υπάρχει η ελπίδα ότι μια «πολιτική συμφωνία επί της αρχής» θα μπορούσε να συναφθεί ως την Παρασκευή 5 Ιουνίου, την ημέρα δηλαδή που η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει 303 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ. Η ολοκληρωμένη συμφωνία θα μπορούσε να κλείσει ως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, αναφέρουν αξιωματούχοι των Βρυξελλών, σύμφωνα με τον Σπίγκελ.

Κατά τον Σπίγκελ πάντα, το «αγκάθι» είναι τα πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ το ΔΝΤ έχει ακόμα αμφιβολίες και συνεχίζει να ζητάει διασφαλίσεις ότι οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα συμφωνήσουν σε μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους -το οποίο πλέον βρίσκεται κατά το μεγαλύτερό του μέρος στην κατοχή των πιστωτών της ΕΕ– εφόσον δεν συμφωνηθεί ένα αξιόπιστο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και οι στόχοι δεν εκπληρωθούν.

Η ελληνική πρόταση

ΟΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ, νωρίτερα την Τρίτη, είχε δηλώσει ότι η Αθήνα έχει αποστείλει, ήδη, το δικό της προσχέδιο συμφωνία, το οποίο, κατά πληροφορίες, φέρεται να είναι 47 σελίδες. Ο κ. Τσίπρας διέψευσε ότι οι δανειστές έχουν καταθέσει κείμενο συμφωνίας με την λογική του take it or leave it και κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη για το κλείσιμο της συμφωνίας οριοθετώντας ουσιαστικά και τις υποχωρήσεις που είναι διατεθειμένη να κάνει η ελληνική πλευρά. Καναμε παραχωρήσεις, διότι ένας συμβιβασμός απαιτεί παραχωρήσεις, είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στην ελληνική πρόταση προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα 0,8% για το 2015 και 1,5% για το 2016, ενώ επίσης προβλέπονται τρεις συντελεστές ΦΠΑ, 6%, 11% και 23%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: