slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Μέτα από τις έντονες αντιδράσεις των νησιωτών η κυβέρνηση φαίνεται να χαράσσει διαφορετική ρότα στο θέμα του ΦΠΑ-Δεν αλλάζει ο ΦΠΑ στα νησιά λένε οι πληροφορίες

Προσθήκη λεζάντας
Οι δυο άξονες της ελληνικής αντιπρότασης έχουν μικρές υποχωρήσεις με αυξήσεις στο ύψος του χαμηλού και του υπερμειωμένου συντελεστή, καθώς επίσης επανεξέταση της κατάργησης του ειδικού καθεστώτος στα νησιά του Αιγαίου.
Για τον υπερμειωμένο συντελεστή, στον οποίο θα υπαχθούν βασικά αγαθά, φάρμακα και βιβλία, η ελληνική πλευρά προτείνει να ανέβει στο 7% από το 6,5%. Από την άλλη ο χαμηλός συντελεστής με τον οποίο θα επιβαρύνεται το 70% των τροφίμων, η εστίαση και τα ξενοδοχεία, διαμορφώνεται στην αντιπρόταση στο 12% ή και στο 13% από το 11%.

Για την εξίσωση των συντελεστών στα νησιά του Αιγαίου με τους ισχύοντες στην υπόλοιπη χώρα, στο οικονομικό επιτελείο παραδόθηκε μελέτη, η οποία εκπονήθηκε για λογαριασμό των περιφερειών βορείου και νοτίου αιγαίου, σύμφωνα με την οποία δεν προκύπτει δημοσιονομικό όφελος. Μάλιστα στη συνάντηση τους με τον Γιάνη Βαρουφάκη, την περασμένη Πέμπτη, αιρετοί αλλά και εκπρόσωποι των επαγγελματικών φορέων αντιτάχθηκαν ακόμη και στην αρχική πρόταση να καταργηθεί η έκπτωση στους συντελεστές από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης πάντως μιλώντας στο “Πρώτο Θέμα” δήλωσε οτι «η πεποίθηση του υπουργείου είναι ότι δεν πρέπει να χαθεί αυτός ο μειωμένος ΦΠΑ για τα νησιά».

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες της Εφημερίδας Συντακτών, η απόφαση φαίνεται να είναι ειλημμένη και δεν αλλάζει ο ΦΠΑ στα νησιά. Συγκεκριμένα αναφέρεται:
Τη διατήρηση του μειωμένου κατά 30% ΦΠΑ στα νησιά Αιγαίου -πλην Κρήτης- αποδέχτηκαν οι δανειστές και κυρίως το ΔΝΤ. Το οικονομικό επιτελείο αναζητά ισοδύναμα μέτρα για να παραμείνει ο μειωμένος κατά 30% ΦΠΑ στα νησιά, καθώς οι θεσμοί έδωσαν το πράσινο φως στην κυβέρνηση. Πλέον το οικονομικό επιτελείο ψάχνει μέτρα 300 – 350 εκατ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ τη Δευτέρα οι περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου θα αποστείλουν υπόμνημα στον υπουργό Οικονομικών με προτάσεις για την αύξηση της εισπραξιμότητας.

antenna.gr/efsyn.gr


Πηγή:www.dimokratiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: