slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΔΗΛ. ΤΙ ΘΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΡΙΖΑ-Τι προβλέπει το σχέδιο των δανειστών


Σε 5,8 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα ανέλθει ο «λογαριασμός» σε περίπτωση επίτευξης συμφωνίας με τους δανειστές στις Βρυξέλλες, με το μεγαλύτερο βάρος, όπως αποκαλύτπει η Καθημερινή, να καλούνται να επωμιστούν αγρότες, νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας η πρόταση Γιουνκέρ που επανέρχεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, προβλέπει ότι οι αγρότες θα φορολογηθούν με υψηλότερους συντελεστές και συγκεκριμένα με 33% από 13% που είναι σήμερα, χωρίς, μάλιστα, η πρόταση αυτή να αποκλείεται να επεκταθεί για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες που σήμερα φορολογούνται με συντελεστή 26% για εισοδήματα έως 50.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα προτείνεται η κατάργηση των φοροαπαλλαγών που ισχύουν σήμερα, ενώ προτείνεται η αύξηση στο 100% της προκαταβολής φόρου για όλες τις επιχειρήσεις.

Ειδικότερα το σχέδιο των δανειστών, όπως αναφέρει η Καθημερινή, προβλέπει τα εξής:

Κατάργηση όλων των ειδικών καθεστώτων και φοροαπαλλαγών που ισχύουν για τις αγρότες. Την ίδια ώρα προτείνεται οι αγρότες να φορολογούνται με 33%, να καταργηθεί η επιστροφών ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης αλλά και οι επιστροφές ΦΠΑ, ενώ ταυτόχρονα συστήνουν αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΟΓΑ και εναρμόνιση με ότι ισχύει για τα υπόλοιπα ταμεία.
Στην πρόταση των δανειστών περιλαμβάνονται μέτρα για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου σε καπνό, πετρελαιοειδή και της αδήλωτης εργασίας. Παράλληλα, προτείνουν μέτρα για την είσπραξη του ΦΠΑ.
Οσον αφορά τις επιχειρήσεις συστήνουν αύξηση των συντελεστών φορολόγησης για τα κέρδη του 2015 και αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100%.
Επίσης, προβλέπει κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης.
Για την εισφορά αλληλεγγύης προβλέπει ενσωμάτωσή της και επανασχεδιασμό με προοδευτικό τρόπο. Παράλληλα, προβλέπε και θέσπιση ποινών για την διασφάλιση της αποτελεσματικής είσπραξης των εσόδων από τη φορολογία εισοδήματος.
Διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, με το στόχο των εσόδων να μένει ίδιος με αυτός του 2014, δηλαδή στα 2,65 δισ. ευρώ, ακόμα και αν αναπροσαρμοσθούν οι αντικειμενικές αξίες.
Μείωση των ορίων προστασίας μισθών και συντάξεων από τις κατασχέσεις.
Οσον αφορά στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προβλέπει την εξαίρεση από αυτή όσων δεν πληρώνουν τις τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις τους. Ακόμη περιλαμβάνει καθορισμό ορίου οφειλών για ένταξη στη ρύθμιση και αναθεώρηση του τόκου που βαρύνει τις ρυθμισμένες δόσεις στα επίπεδα της αγοράς.
Να αυξηθεί στα 25.000 ευρώ η εξαίρεση των μικρών επιχειρήσεων από τον ΦΠΑ.
Κατάργηση της προκαταβολής φόρου 26% για τις τριγωνικές συναλλαγές.
Εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν και αφορούν το νέο Ποινικό Δίκαιο για τη φοροδιαφυγή και την απάτη.
Απλοποίηση έως τον Σεπτέμβριο του 2015 του σημερινού συστήματος εφαρμογής του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος (μέσω του συστήματος tax credit).
Ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και ένταξη σε αυτήν του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.
Οσον αφορά τον ΦΠΑ η πρόταση Γιουνκέρ προβλέπει την εφαρμογή δύο συντελεστών (11% και 23%) με στόχο την αύξηση των εσόδων κατά 1,8 δισ. ευρώ. Με τον χαμηλό συντελεστή 11% θα φορολογηθούν μόνο τρόφιμα, φάρμακα και ξενοδοχεία, ενώ στην πρόταση περιλαμβάνεται κατάργηση μειώσεων ειδικά σε νησιά, καθώς και περιορισμός του αριθμού των εξαιρέσεων που υφίσταται αυτή τη στιγμή όσον αφορά τον ΦΠΑ με έμφαση στην κατάργηση των εξαιρέσεων που ισχύουν για τους αγρότες.Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: