slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

10 στελέχη του ΠΑΣΟΚ ζητούν να αλλάξει όνομα, σύμβολα και ηγεσία


Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ: ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΤΩΡΑ ή ΑΛΜΑ ΣΤΟ ΚΕΝΟ.«Στη ζωή δεν υπάρχουν λύσεις, υπάρχουν επιλογές» (Στάνσλαβ Λεμ).

Μια ημέρα πριν ξεκινήσει το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ δέκα πολιτικά στελέχη του κόμματος, εκ των οποίων δύο κυκλαδίτες, παρεμβαίνουν με κείμενο τους και καταθέτουν πρόταση για την μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ, την πραγματοποίηση Ιδρυτικού Συνεδρίου της Παράταξης και με στόχο τη δημιουργία νέου σοσιαλδημοκρατικού φορέα.
Στο κείμενο τους που φέρει τον τίτλο «Η τελευταία ευκαρία – Υπέρβαση τώρα ή άλμα στο κενό» προτείνουν καθαρές λύσεις και αποφάσεις και όχι προτάσεις που οδηγούν σε απολίτικες διευθετήσεις προσωπικών ρόλων και φιλοδοξιών.
Tα δέκα στελέχη, εκ των οποίων δύο κυκλαδίτες, που υπογράφουν το κείμενο είναι:
Βαλαβάνη Κατερίνα - Υποψήφια βουλευτής ΠΑΣΟΚ Β Αθηνών, Γιαννακοπούλου Νάντια - Μέλος Πολιτικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ, πρώην βουλευτής Μεσσηνίας, Δρούζιας Χρήστος - Μέλος Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ, Ζουλουφός Μιχάλης – Δημοτικός Σύμβουλος Σύρου-Ερμούπολης, Κεφαλίδου Χαρά - Μέλος Πολιτικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ, πρώην βουλευτής Δράμας,,Μποκέας Μενέλαος – Υποψήφιος βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ηρακλείου, Τριανταφύλλου Αγγέλα – Μέλος Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ,
Tριάντης Κώστας – Επίκουρος καθηγητής ΕΚΠΑ, Χάλαρης Μιχάλης - Μέλος Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ - Δημοκρατικής Παράταξης, υποψήφιος βουλευτής Κυκλάδων, Ψυχάλης Μάριος – Υποψήφιος βουλευτής ΠΑΣΟΚ Β Αθηνών


Μεταξύ άλλων σημειώνουν ότι:
· Το συνέδριο να αποφασίσει, μεταξύ άλλων, για τη συντεταγμένη πορεία του ΠΑΣΟΚ προς το Ιδρυτικό Συνέδριο της Παράταξης, χωρίς ηγεμονισμούς, χωρίς προαπαιτούμενα.
· Να συμφωνηθεί ένας οδικός χάρτης, ένα συγκεκριμένο σχέδιο υλοποίησης του εγχειρήματος και σαφές χρονοδιάγραμμα, που θα οδηγήσει στο Ιδρυτικό Συνέδριο της Παράταξης, σε χρόνο που επίσης θα αποφασιστεί.
· Να αποφασίσει, μεταξύ άλλων, την εκλογή/συγκρότηση μιας Ανοιχτής Εθνικής Επιτροπής, που θα προετοιμάσει πολιτικά και οργανωτικά το εγχείρημα της μετεξέλιξης. Σε αυτήν θα συμμετέχουν όλες οι δυνάμεις του ευρύτερου χώρου που εκτείνεται από το μεταρρυθμιστικό κέντρο ως την ανανεωτική αριστερά, και
· Το Ιδρυτικό Συνέδριο της νέας Παράταξης θα πρέπει να συζητήσει και να αποφασίσει για το νέο πολιτικό - προγραμματικό πλαίσιο, το όνομα, τα σύμβολα, τις δομές, τις λειτουργίες, την ανάδειξη νέας ηγεσίας.

Αναλυτικά στο κείμενο τους αναφέρουν:
Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ: ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΤΩΡΑ ή ΑΛΜΑ ΣΤΟ ΚΕΝΟ.
«Στη ζωή δεν υπάρχουν λύσεις, υπάρχουν επιλογές» (Στάνσλαβ Λεμ).
Τα τελευταία πέντε χρόνια ζούμε μέσα στην δίνη της κρίσης που έχει αναδείξει όλα τα κενά, τις παραλείψεις και τις παθογένειες του τρόπου που πορευθήκαμε όλα αυτά τα χρόνια. Την πλαστή ευημερία που απολαμβάναμε χωρίς να ρωτάμε και ενός πολιτικού συστήματος που δεν κυβερνούσε αλλά απλά διαχειριζόταν την «πελατεία» του.
Οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου θεωρητικά άνοιξαν ένα νέο κεφάλαιο για την πολιτική ζωή της χώρας. Δυστυχώς, μόνο θεωρητικά. Η χώρα μπορεί να άλλαξε κυβέρνηση, τα προβλήματα όμως παραμένουν τα ίδια και δυστυχώς οι προτεινόμενες λύσεις από την Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, βασίζονται στους δυο βασικούς άξονες της προεκλογικής τους εκστρατείας, το Διχασμό και το Λαϊκισμό. Ο ΣΥΡΙΖΑ συνειδητοποιεί βιαίως ότι δεν μπορεί ούτε να εφαρμόσει τα όσα υποσχέθηκε, ούτε να διαχειριστεί τις αυταπάτες που εξέθρεψε.
Η στρατηγική επιλογή της δημιουργικής ασάφειας αποδείχθηκε καταστροφική, χάθηκε πολύτιμος χρόνος, με αποτέλεσμα η πραγματική οικονομία να αντιμετωπίζει σήμερα την απόλυτη ασφυξία και η χώρα να πορεύεται απομονωμένη, χωρίς πυξίδα.
Ακόμη και σήμερα κ. Τσίπρας προσπαθεί να πείσει τους δικούς του ότι δεν θα υπογράψει κανένα νέο μνημόνιο, αλλά μια «έντιμη συμφωνία» ενώ ταυτόχρονα κλείνει τα μάτια του στην καταστροφική διακυβέρνηση Καραμανλή.
Το ΠΑΣΟΚ σήμερα αναμετράται με την Ιστορία. Οδηγείται στο κρισιμότερο συνέδριο της έως τώρα πορείας του. Θα διαψεύσει όλους όσους θεωρούν ότι είναι τοξικό και πλέον δεν έχει λόγο ύπαρξης ή θα βρει εκείνες τις δυνάμεις που θα το ωθήσουν στον μετασχηματισμό του σε ένα νέο, σύγχρονο, ευρωπαϊκό και μεταρρυθμιστικό σοσιαλδημοκρατικό φορέα
Σήμερα ζητούμενο είναι να κάνουμε το επόμενο βήμα. Η κρίση έχει αλλάξει πολλά και η χώρα οφείλει να ξεφύγει από τις γνωστές παθογένειες και να αλλάξει πορεία. Η αναγέννηση του χώρου μας δεν θα είναι ένας αγώνας ταχύτητας, αλλά μαραθώνιος. Αφετηρία, αυτό το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, που θα πρέπει να κινηθεί σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις:
·         Στην αποτίμηση της μεταπολίτευσης, έτσι ώστε από τη φωτιά του παρελθόντος να κρατήσει τη φλόγα και να πετάξει τη στάχτη.
·         Στην παρουσίαση ενός Εθνικού Μεταρρυθμιστικού Σχεδίου, που θα απαντά στην καρδιά των προβλημάτων και θα περιγράφει αναλυτικά το μέλλον της χώρας με γνώμονα μια ανταγωνιστική και ανεξάρτητη χώρα, με επίκεντρο πάντα τον άνθρωπο και την κοινωνική συνοχή - στηρίζοντας τους πραγματικά αδύναμους.
·         Στην απόφαση για μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ με συμφωνημένο οδικός χάρτης που θα οδηγήσει στο Ιδρυτικό Συνέδριο της Παράταξης.
Αυτή η νέα παράταξη οφείλει να απευθυνθεί με ρεαλισμό και εντιμότητα στην κοινωνία μέσα από έναν αξιόπιστο πολιτικό και προγραμματικό λόγο. Οφείλει να ξαναενώσει την κινητήριο, απελευθερωτική δύναμη της ελληνικής κοινωνίας, την Μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη. 
Γιατί η Μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη πρέπει να επινοηθεί από την αρχή.
Σήμερα, δεν χρειάζονται απλά βήματα, αλλά υπερβάσεις, χωρίς ισορροπίες, συμβιβασμούς και αμφισημίες. 
Απαιτούνται καθαρές λύσεις και αποφάσεις και όχι προτάσεις που οδηγούν σε απολίτικες διευθετήσεις προσωπικών ρόλων και φιλοδοξιών.
Για αυτούς τους λόγους προτείνουμε:

·         Το συνέδριο να αποφασίσει για την συντεταγμένη πορεία του ΠΑΣΟΚ προς το Ιδρυτικό Συνέδριο της Παράταξης, χωρίς ηγεμονισμούς, χωρίς προαπαιτούμενα.
·         Να συμφωνηθεί ένας οδικός χάρτης, ένα συγκεκριμένο σχέδιο υλοποίησης του εγχειρήματος με σαφές χρονοδιάγραμμα, που θα οδηγήσει στο Ιδρυτικό Συνέδριο της Παράταξης, σε χρόνο που επίσης θα αποφασιστεί.
·         Να αποφασίσει, μεταξύ άλλων, την εκλογή/συγκρότηση μιας Ανοιχτής Εθνικής Επιτροπής, που θα προετοιμάσει πολιτικά και οργανωτικά το εγχείρημα της μετεξέλιξης. Σε αυτήν θα πρέπει να συμμετέχουν όλες οι δυνάμεις του ευρύτερου χώρου που εκτείνεται από το μεταρρυθμιστικό κέντρο ως την ανανεωτική αριστερά, και  τέλος
·         Το Ιδρυτικό Συνέδριο της νέας Παράταξης να συζητήσει και να αποφασίσει για το νέο πολιτικό  - προγραμματικό πλαίσιο, το όνομα, τα σύμβολα, τις δομές, τις λειτουργίες, την ανάδειξη νέας ηγεσίας.

Γιατί σήμερα μια απλή αλλαγή σελίδας δεν είναι αρκετή. Πρέπει να αλλάξουμε ολόκληρο το βιβλίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: