slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Το κυβερνητικό σχέδιο για τον τουρισμό

Προσθήκη λεζάντας
Την κατάρτιση νέου αναπτυξιακού νόμου, τον σχεδιασμό του νεου ΕΣΠΑ, την ενεργοποίηση του συστήματος Δορυφόρων Λογαριασμών Τουρισμού, ώστε να υπάρχει έγκυρη πληροφόρηση, την ανάπτυξη συνεργασιών με τις περιφερειεακές και τοπικές αρχές για την αντιμετώπιση της εποχικότητας και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας εκπαίδευσης ανήγγειλε ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στις 28/5/2015 στην ανοιχτή συνεδρίαση της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΣΕΤΕ.
Ως προν τον νέο αναπτυξιακό νόμο, τόνισε ότι αποτελεί προτεραιότητα, καθώς στον προηγούμενο έχουν κατατεθεί επενδυτικά σχέδια ύψους 5 δισ.ευρώ και ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός ήταν μόλις 1,2 δισ.ευρώ, με αποτέλεσμα να εκκρεμούν οι εγκρίσεις. Το 70% των προτάσεων είναι τουριστικές.

Σύμφωα με το Δελτίο Τύπου του υπουργείου, “ο Υπουργός αναφέρθηκε σε δύο βασικά εργαλεία πολιτικής, το ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-20 και τον αναπτυξιακό νόμο. Ως προς το πρώτο ανήγγειλε την έναρξη των προγραμμάτων τον Ιούνιο, ώστε το β’ εξάμηνο να ξεκινήσουν οι εντάξεις σε αυτά. Ως προς το δεύτερο, υποστήριξε ότι ο υφιστάμενος αναπτυξιακός νόμος ολοκλήρωσε τον κύκλο του το 2014, αφήνοντας πίσω του αρκετά προβλήματα, με σημαντικότερο την υπερδέσμευση πόρων.

Ο Υπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει φορολογική ρύθμιση που θα επιδράσει αρνητικά στον κλάδο. Υπογράμμισε την ανάγκη να αντιμετωπιστούν χρονίζοντα προβλήματα διαφυγής εσόδων, στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης προκειμένου το σύστημα να γίνει δικαιότερο. Εξήγγειλε την πλήρη κωδικοποίηση και τον εκσυγχρονισμό της τουριστικής νομοθεσίας, καθώς και την αναδιοργάνωση και ουσιαστική ενίσχυση των αρμοδίων διοικητικών υπηρεσιών. Το Υπουργείο θα προχωρήσει άμεσα σε μέτρα στήριξης της φετινής τουριστικής σεζόν, ενώ μεσοπρόθεσμα βασικές επιδιώξεις αποτελούν η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, το άνοιγμα νέων αγορών και η ανάδειξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού.”

Αναλυτικά, τα σημεια της ομιλίας για την τουριστική πολιτική της κυβέρνησης:

«Η στρατηγική και συνακόλουθα η πολιτική μας, θα κινηθεί γύρω από τα ακόλουθα σημεία και ενέργειες – ενέργειες που δεν θα είναι ad hoc περιστασιακές – αλλά θα προσπαθήσουμε να έχουν θεσμικό και διατηρήσιμο χαρακτήρα.

Πρώτα απ’ όλα άμεση ανάγκη για μας είναι η συγκρότηση και η λειτουργία του όλου συστήματος των Δορυφόρων Λογαριασμών Τουρισμού, που τόσα εκατομμύρια ΕΥΡΩ έχουν δαπανηθεί μέχρι σήμερα χωρίς αποτέλεσμα.

Χωρίς τέτοια πληροφόρηση, καμία τουριστική πολιτική δεν μπορεί να εφαρμοστεί αξιόπιστα, ως προς τους στόχους που αυτή θέτει για τον εαυτό της. Ένα σύστημα, λοιπόν, Δορυφόρων Λογαριασμών Τουρισμού, το οποίο απουσιάζει στην Ελλάδα, με σοβαρότατο έλλειμμα πληροφόρησης, τόσο επί των εθνικοοικονομικών, όσο και κυρίως επί των περιφερειακών επιπτώσεων του τουρισμού, που τόσο διαφορετικές κρίνεται να είναι από περιφέρεια σε περιφέρεια.

Έχουμε την εποχικότητα που σε ορισμένες περιφέρειες είναι πάρα πολύ οξυμένη (όπως στην περιφέρεια της Κρήτης και των Ιονίων).

Η ενεργοποίηση των Δορυφόρων Λογαριασμών Τουρισμού, θα επιτρέψει και την αντίστοιχη ενεργοποίηση του εν υπνώσει τελούντος Παρατηρητήριου Τουρισμού. Εμείς θα το ενεργοποιήσουμε και η ενεργοποίηση του είναι πολύ δύσκολο έργο. Θα ξέρετε, ασφαλώς ότι η ενεργοποίηση δορυφόρων λογαριασμών στις άλλες χώρες είναι ένα από τα βασικότερα εργαλεία, όχι μόνο για τον τουρισμό τον ίδιο, αλλά για τη γενικότερη οικονομική πολιτική. Πολύ περισσότερο σε χώρες …..όπως εμείς, ο τουρισμός παίζει τόσο βαρύνοντα ρόλο για την οικονομία πια.

Δεύτερον, την θεσμικά σταθερά ανάπτυξη συνεργιών και συνεργασιών με τις κεντρικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές, για την αντιμετώπιση της εποχικότητας σε όλα τα επίπεδα και τις επιμέρους πολιτικές, δηλαδή αυτού του είδους τα ειδικά τοπικά σύμφωνα εποχικότητας, που έχουν με επιτυχία εφαρμοστεί ήδη σε άλλες χώρες.

Τρίτον, την εκ του μηδενός σχεδόν ανασυγκρότηση, την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας τουριστικής εκπαίδευσης, η οποία αυτήν την στιγμή έχει τεράστια προβλήματα και ελλείμματα.

Τέλος, χρειάζεται να έχουμε ενεργή συμμετοχή στην διαμόρφωση των επιμέρους γενικότερων πολιτικών του κράτους, που επηρεάζουν τη τουριστική ανάπτυξη και δημιουργούν το περίφημο πρόβλημα των συναρμοδιοτήτων, που ταλανίζει – δεκαετίες τώρα – τον ελληνικό τουρισμό. Για το σκοπό αυτό θα δημιουργήσουμε σταθερές δεσμικές διασυνδέσεις με τις επιμέρους συναρμόδιες αρχές.

Αναλυτικότερα, οι Στρατηγικοί Στόχοι Τουρισμού είναι:

Σχεδιασμός Εθνικής Στρατηγικής για τον Τουρισμό.

Σχεδιασμός του νέου ΕΣΠΑ

Επιμήκυνση τουριστικής περιόδου.

«Άνοιγμα» νέων αγορών.

Ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών Τουρισμού.

Στήριξη της επιχειρηματικότητας και προώθησης των Επενδύσεων.

Ρύθμιση χρεών Ξενοδοχειακών επιχειρήσεων προς τη ΔΕΗ (αίτημα ΠΟΞ)

Υποστήριξη της Τουριστικής σεζόν 2015: βελτιώσεις των εισόδων υποδοχής μας

Αναβάθμιση ποιότητας των τουριστικών προϊόντων, διαμέσου θέσπισης καθορισμένων διαδικασιών πιστοποίησης.

Αύξηση εσόδων ανά επισκέπτη.

Διαμόρφωση Στρατηγικής Προώθησης και Προβολής του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού για την τριετία αυτή, η οποία θα περιλαμβάνει ένα συνολικό πλαίσιο επικοινωνίας με διακριτές ενότητες δράσεων.

Ξ.Ε.Ε.: Κατάταξη των ελληνικών καταλυμάτων με τις νέες προδιαγραφές μέσω ενός ολοκληρωμένου συστήματος κατάταξης, που θα συνοδεύεται από ένα Ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης παραπόνων και καταγγελιών σχετικά με την κατάταξη των τουριστικών καταλυμάτων με σκοπό την προστασία του πελάτη/καταναλωτή.

Έναρξη λειτουργίας της Υπηρεσίας ΓΕΜΗ και Υπηρεσίας Μιας Στάσης στο Ξ.Ε.Ε. για τα Ελληνικά καταλύματα και επιχειρήσεις μέλη του ΞΕΕ.

Λειτουργία και υποστήριξη μητρώου διακριτικών τίτλων όλων των τουριστικών καταλυμάτων.

Μετεξέλιξη του ΞΕΕ σε τουριστικό και ξενοδοχειακό επιμελητήριο μέσα από την διεύρυνση του ΞΕΕ με την είσοδο διαφόρων μορφών τουριστικών επιχειρήσεων.

Αναβάθμιση της Διοικητικής Ικανότητας του Υπουργείου Τουρισμού:

Παρατηρητήριο Τουρισμού και Εφαρμογή Δορυφόρων Λογαριασμών Τουρισμού.

Ανάπτυξη Βιβλιοθήκης και Εθνικού Αποθετηρίου Τουριστικών Μελετών.

Αναδιοργάνωση και ενίσχυση των διοικητικών δομών και υπηρεσιών του Υπουργείου και των εποπτευόμενων φορέων ώστε να επιτευχθεί η αποτελεσματικότητα και ηανταπόκριση τους στις πραγματικές ανάγκες της διαχείρισης του ελληνικού τουρισμού.

Επανεξέταση διαφόρων ρυθμίσεων της προηγούμενης κυβερνητικής περιόδου που αναδεικνύονται προβληματικές για την ποιότητα του ελληνικού τουρισμού.

Εκσυγχρονισμός – κωδικοποίηση τουριστικής νομοθεσίας”.

O κ.Σταθάκης ζήτησε από τους φορείς να μην αποδομούν τις θετικές τάσεις στον τουρισμό, με την υπερτόνιση στιγμιαίων αρνητικών καταστάσεων, λέγοντας:

«Καλό θα είναι τις διαφαινόμενες αυτές θετικές τάσεις να μην γίνονται προσπάθειες να αποδομούνται, υπερτονίζοντας μερικές και στιγμιαίες αρνητικές του εκφάνσεις για λόγους που δεν έχουν να κάνουν με τον τουρισμό και το γενικότερο όφελος που παρέχει η εξέλιξή του στην οικονομία και την κοινωνίας μας. Ή είμαστε εταίροι στην κοινή προσπάθεια ή θα πρέπει να ξαναδούμε το ρόλο μας από την αρχή».

Πηγή: www.tornosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: