Η «δραματική κατάσταση στο χώρο της υγείας στα νησιά ενόψει της τουριστικής περιόδου» ήταν το θέμα της ερώτησης που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Υγείας και Οικονομικών οι βουλευτές του Ποταμιού Κωνσταντίνος Μπαργιώτας (Λάρισας) και Κατερίνα Μάρκου (Β’ Θεσσαλονίκης).
Σύμφωνα με τους δύο βουλευτές, τα προβλήματα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο κι ενώ η τουριστική περίοδος βρίσκεται ήδη προ των πυλών, οι υγειονομικές μονάδες των νησιών λειτουργούν με το μισό ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό από αυτό που θα έπρεπε να υπηρετεί.
Στην ερώτηση περιγράφονται, επίσης, αναλυτικά τα δεδομένα που επικρατούν αυτή τη στιγμή στα
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Εκρηκτική είναι η κατάσταση στον χώρο της Υγείας στις Κυκλάδες με τα προβλήματα να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο μέρα με την μέρα, χωρίς να διαφαίνεται κάποια λύση στο άμεσο μέλλον. Εξαιτίας της μειωμένης χρηματοδότησης των τελευταίων ετών υπάρχει αδυναμία κάλυψης ακόμα και των στοιχειωδών αναγκών των δομών Υγείας.
Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες, καθώς δεν καλύπτονται οι κενές θέσεις του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού είτε γιατί δεν προκηρύσσονται είτε γιατί δεν υπάρχουν τα κατάλληλα κίνητρα, για να εκδηλωθεί ενδιαφέρον. Και όλα αυτά, ενόψει τουριστικής περιόδου που τα νησιά κατακλύζονται από χιλιάδες τουρίστες.
Οι κενές θέσεις ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού στα νησιά έχουν ξεπεράσει το 50% και, για να καλυφθούν οι ανάγκες, οι εργαζόμενοι υπερβαίνουν εαυτούς έναντι μικρής αμοιβής, που και αυτή πολλές φορές καθυστερεί μήνες να δοθεί.
Συγκεκριμένα, παρατηρούνται περιπτώσεις νησιών που απουσιάζουν σημαντικές ειδικότητες (π.χ. παιδίατρος στην Πάρο, την Αμοργό, Κέα), Κέντρα Υγείας (Κ/Υ) ή Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία (ΠΠΙ) που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν 24ωρη εφημερία (π.χ. Κ/Υ Πάρου, Αντίπαρου, ΠΠΙ Ίου, Σίφνου, Κέας και Αμοργού), ΠΠΙ χωρίς κανένα ιατρό με 15θήμερες αποσπάσεις ενός αγροτικού ιατρού (π.χ. ΠΠΙ Σερίφου), Κ/Υ μεγάλων νησιών χωρίς προσωπικό για την λειτουργία ακτινολογικού εργαστηρίου (π.χ. Κ/Υ Τήνου και Μυκόνου) ή χωρίς προσωπικό για την λειτουργία μικροβιολογικού εργαστηρίου (π.χ. ΠΠΙ Αμοργού, Ίου) ή και μικρά νησιά χωρίς καν αγροτικό ιατρό (π.χ. Σίκινος, Ανάφη).
Ειδικότερα, το νοσοκομείο της Νάξου, ενώ διαθέτει την υποδομή για μεγάλα ορθοπεδικά και γενικής χειρουργικής χειρουργεία, στερείται αναισθησιολόγων. Ολόκληρα τμήματα Κέντρων Υγείας, π.χ. ακτινολογικά εργαστήρια, δεν μπορούν να λειτουργήσουν, όπως στην Τήνο και στην Μύκονο, και χρήζει άμεσης απάντησης το ερώτημα πώς θα αντιμετωπίζονται οι ασθενείς με κακώσεις από σοβαρά ατυχήματα. Επίσης, μικροβιολογικά εργαστήρια, όπως στην Αμοργό και την Ίο, δεν λειτουργούν. Υπάρχουν νησιά, όπως η Σέριφος, η Σίκινος και σε λίγο η Ανάφη, που δεν έχουν κανένα γιατρό και που αποσπάται κάποιος αγροτικός γιατρός από τα παραπλήσια νησιά ανά δεκαπενθήμερο, αφήνοντας προσωρινά την θέση του.
Στο μεγαλύτερο νοσοκομείο των Κυκλάδων, της Σύρου, οι συνολικές ελλείψεις σε προσωπικό (ιατρικό και νοσηλευτικό) σε συνδυασμό με την επίσχεση εργασίας των ειδικευόμενων και αγροτικών ιατρών του Γ.Ν. Σύρου, θα αναγκάσει το νοσοκομείο να λειτουργεί ως Κέντρο Υγείας.
Το ίδιο ισχύει για το έτοιμο και πλήρως εξοπλισμένο νοσοκομείο της Σαντορίνης που δεν έχει λειτουργήσει ακόμα. Ακόμα υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με την οργάνωση του ΕΚΑΒ που συνήθως δεν καλύπτονται οι βάρδιες του 24ώρου των νησιών με σημαντικότερα τα παράδειγμα της Πάρου, της Μυκόνου και της Σαντορίνης. Τέλος, άμεσης επίλυσης χρήζει το θέμα της μεταφοράς ασθενών ή σε παρακείμενα νησιά ή σε νοσοκομεία της Αττικής, καθώς μόνο ένα ελικόπτερο του ΕΚΑΒ είναι σε λειτουργία.
*Επειδή προεκλογικά, αλλά και κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων, η κυβέρνηση στηλίτευε τις οριζόντιες περικοπές στην υγεία, ενώ μετεκλογικά ακολουθεί πολιτική ανέφικτης παροχολογίας.
*Επειδή η Κυβέρνηση, ελλείψει σχεδίου διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, μέσω ΠΝΠ εξαντλεί όλα τα αποθεματικά των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης σε μια ύστατη προσπάθεια να κρατήσει τον προϋπολογισμό όρθιο για λίγες ακόμη ημέρες.
*Επειδή η έλλειψη ρευστότητας θα σημάνει το τελειωτικό χτύπημα σε ένα ΕΣΥ που ψυχορραγεί.
*Επειδή η πλειοδοσία των πρωθυπουργικών υποσχέσεων περί 4.500 προσλήψεων στο χώρο της υγείας αποδεικνύεται εν τοις πράγμασι απλή ρητορεία σε ένα κράτος που αδυνατεί να αποπληρώσει ακόμα και τις τρέχουσες υποχρεώσεις, όπως εφημερίες και προμηθευτές, και καταφεύγει σε διαρκείς παρατάσεις.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1ον Θα υλοποιηθεί η πρωθυπουργική εξαγγελία για 4.500 προσλήψεις στο χώρο της υγείας; Υπάρχει ακριβές χρονοδιάγραμμα και ποιο είναι αυτό;
2ον Ποια είναι η συνολική πίστωση για τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων για τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο; Θα υπάρξουν περικοπές; Εάν ναι, σε ποιο ποσό θα ανέρχονται και από πότε θα ισχύσουν;
3ον Μπορείτε να διαβεβαιώσετε επίσημα τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων, τις παραιτήσεις των οποίων ζητήσατε εγγράφως, ότι δεν θα υπάρξει έλλειψη ρευστότητας για τον τρέχοντα και τους επόμενους μήνες;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου