slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Εκδήλωση για το μακαριστό Ναξιώτη μοναχό π. Γεώργιο Γρηγοριάτη

Ναξιώτη μοναχό
π. Γεώργιο Γρηγοριάτη
κατά κόσμον Γεώργιο Καψάνη


Toυ Φιλόλογου Γιάννη Λογαρά
  Μια πολύ σημαντική θρησκευτική και πολιτιστική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 17 Μαΐου 2015 το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Χριστιανικού Ιδρύματος Νεότητος «Ο Παντοράτωρ» στο Παλαιό Φάληρο Αθηνών (στη γωνία των οδών Ναϊάδων και Ήβης Αθανασιάδου) αφιερωμένη στον μακαριστό εκλεκτό και σεβάσμιο ιερομόναχο Αρχιμανδρίτη πατέρα Γεώργιο Γρηγοριάτη (κατά κόσμον Γεώργιο Καψάνη) που.....
είλκε (εκ μητρός) την καταγωγή του από την Νάξο (Δαμαριώνα).
Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του κοινωφελούς και πολιτιστικού ιδρύματος αυτού που δημιουργήθηκε χάριν στις άοκνες προσπάθειες του πατρός Γεωργίου Καψάνη (όταν ήταν ακόμη λαϊκός) πολύ σπουδαίοι ομιλητές αναφέρθηκαν με εκτίμηση, θαυμασμό και συγκίνηση στην προσωπικότητα του τιμωμένου πατρός Γεωργίου. Αναφέρθηκαν στην θεολογική του κλίση από μικρή ηλικία, στη βαθειά του πίστη προς τον Θεό, αλλά και στη μεγάλη αγάπη του και κατανόηση προς τους συνανθρώπους του. Ο πατήρ Γεώργιος (1935-2014) εγκατέλειψε τη λαμπρή πανεπιστημιακή καριέρα που διανοιγόταν μπροστά του (ήταν ήδη υφηγητής) και αφοσιώθηκε στα θεία λαμβάνοντας το μοναχικό σχήμα. Διετέλεσε και Ηγούμενος της Μονής Γρηγορίου (εξ ού και το προσωνύμιο Γρηγοριάτης) του Αγίου Όρους επί σαράντα έτη.
Οι κάτοικοι του Παλαιού Φαλήρου τρέφουν μεγάλη εκτίμηση για τον π. Γεώργιο γιατί κατηύθυνε σε σωστούς δρόμους τη νεολαία της περιοχής αυτής με τις συντροφιές νέων που δημιούργησε στην ενορία του Αγίου Αλεξάνδρου Παλαιού Φαλήρου και με την όλη προσωπικότητά του, αλλά και επίσης γιατί συνετέλεσε στο να δημιουργηθεί το σπουδαίο κοινωφελές Χριστιανικό Ίδρυμα Νεότητος «Ο Παντοκράτωρ» του Παλαιού Φαλήρου. Με ενέργειές του π. Γεωργίου (τότε λαϊκού) ο αείμνηστος Αγησίλαος Σγουρίτσας παρεχώρησε δωρεάν τον χώρο, όπου σήμερα στεγάζονται (στον ίδιο χώρο) το κτίριο του ιδρύματος, το καλαίσθητο εκκλησάκι της Αναλήψεως του Κυρίου και το γηπεδάκι μπάσκετ και με τις προσφορές των κατοίκων της περιοχής και άλλων (πολλές φορές από το υστέρημά τους) δημιουργήθηκε το ίδρυμα αυτό, που προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στη νεολαία και γενικά στους κατοίκους του Παλαιού Φαλήρου και ευρύτερα.
Στην αρχή του προγράμματος της αναφερόμενης εκδήλωσης της 17ης Μαΐου 2015 απηύθυνε χαιρετισμό και έδωσε και άλλες πληροφορίες για τον πατέρα Γεώργιο ο συμπολίτης του (στο Παλαιό Φάληρο) ομότιμος Καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης του  Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του εν λόγω ιδρύματος του «Παντοκράτορος» κ. Νικόλαος Ζίας, ο οποίος και αναφέρθηκε και στο ξεκίνημα του ιδρύματος αυτού.
Για τα παιδικά χρόνια του πατρός Γεωργίου μίλησε ο αδελφός του, πρώην Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου κ. Δημήτριος Καψάνης, ο οποίος αναφέρθηκε στη θεολογική κλίση του τιμωμένου και μάλιστα από μικρή ηλικία.
Για την εξαίρετη θεολογική πορεία του πατρός Γεωργίου μίλησε με μεστό περιεχομένου λόγο ο Ιερομόναχος π. Φιλόθεος Γρηγοριάτης.
Ακολούθησε (από το μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος του «Παντοκράτορος» Παλαιού Φαλήρου κ. Γεώργιο Ορφανόπουλο) προβολή φωτογραφικού υλικού από τη τη ζωή του πατρός Γεωργίου (Καψάνη) καθώς και προβολή μαγνητοσκοπημένης ομιλίας του. Η εκδήλωση έκλεισε με σύντομη ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Νέας Σμύρνης-Παλαιού Φαλήρου κλπ. κ. Συμεών, ο οποίος και αυτός αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του τιμωμένου Γέροντα Γεωργίου (Καψάνη) και ανέφερε και στιγμιότυπα και από την προσωπική τους γνωριμία. (Η εκδήλωση έκλεισε με την μελωδική απόδοση (από τους παρισταμένους) της φήμης του Μητροπολίτη κ. Συμεών). Την εκδήλωση συντόνιζε επιτυχώς ο Διευθυντής του Ιδρύματος του «Παντοκράτορος Παλαιού Φαλήρου κ. Κων/νος Τσέπας.
Η εν λόγω εκδήλωση ήταν μια απότιση οφειλόμενης τιμής από τους συμπολίτες του κατοίκους του Παλαιού Φαλήρου και άλλους προς τη σπουδαία προσωπικότητα του μακαριστού πατρός Γεωργίου Γρηγοριάτη (Καψάνη), η προσωπικότητα του οποίου σημειωτέον περιποιεί ιδιαίτερη τιμή και για τους συμπατριώτες του (εκ μητρός) Ναξιώτες.
(Υ.Γ. Ιδιαίτερη εντύπωση στον γράφοντα το κείμενο τούτο, έκανε το γεγονός που παρακολούθησε την επομένη των Χριστουγέννων του 2014 (26 Δεκεμβρίου) στον προαναφερθέντα ναό της Αναλήψεως του Κυρίου στο χώρο του Ιδρύματος του «Παντοκράτορος» και είχε το χαρακτηριστικό ότι εκείνη την ημέρα κατά την ακαολουθία του όρθρου και τη θεία λειτουργία, το κεντρικό τμήμα του ναού είχε αδειάσει στο μεγαλύτερο μέρος του από καρέκλες  και είχε γεμίσει από καροτσάκια στα οποία επέβαιναν άνθρωποι με κινητικά προβλήματα και κατά τη θεία μετάληψη ο ιερέας που τελούσε τη θεία λειτουργία, εκινείτο στον χώρο αυτό και μετέδιδε τη θεία μετάληψη σε έναν-έναν από τους ανθρώπους αυτούς στους καθημένους στα καροτσάκια. Είναι κι αυτό ένα μικρό δείγμα της κοινωνικής μέριμνας του Ιδρύματος αυτού).
(Σημείωση: Για τη σπουδαία θεολογική και πνευματική προσωπικότητα του πατρός Γεωργίου Γρηγοριάτη (Καψάνη) μπορεί κάποιος να βρει σημαντικές πληροφορίες και στα έντυπα: α) στο τεύχος 263 Οκτωβρίου 2014 του μηνιαίου περιοδικού «Πειραϊκή Εκκλησία» που είναι όλο αφιερωμένο στον π. Γεώργιο) και β) στο τεύχος 39 του 2014 της (ετήσιας) έκδοσης «Ο Όσιος Γρηγόριος» της Ι. Μονής Οσίου Γρηγορίου του Αγίου Όρους, που κι αυτό είναι αφιερωμένο στον μακαριστό Αρχιμανδρίτη και μοναχό π. Γεώργιο Γρηγοριάτη (Καψάνη).

Γιάννης Λογαράς

       Φιλόλογος









Δεν υπάρχουν σχόλια: