Blogger Gadgets

slider

Το gmail του naxios

Στείλτε μας Ειδήσεις-Σχόλια-Παρατηρήσεις-Αρθογραφία Στο email - naxios.blogspot.com@gmail.com Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων Η φωνή της ΝΑΞΟΥ.

Δευτέρα, 25 Μαΐου 2015

Περιφερειακό Συμβούλιο Ν. Αιγαίου για κατάργηση μειωμένου ΦΠΑ: «Εχθρική ενέργεια κατά των νησιών»

Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου
Στο ακριτικό Καστελλόριζο, το νοτιοανατολικότερο άκρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνεδρίασε το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου, στέλνοντας έτσι πολλαπλά μηνύματα σε όσους επιχειρούν την περίοδο αυτή να στοχοποιήσουν και να διασύρουν τον νησιωτικό χώρο.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο της μεγαλύτερης νησιωτικής περιφέρειας της Ε.Ε. επικεντρώθηκε στην επικείμενη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου και με την απόφαση που πήρε διατράνωσε τη θέληση του να αποτρέψει με.... κάθε τρόπο τη θεσμοθέτηση μέτρων που οδηγούν το Αιγαίο - και κυρίως τα μικρά ακριτικά νησιά - στην ερήμωση και την εγκατάλειψη.

Με την απόφαση που ελήφθη, επιχειρείται η ανάδειξη της εθνικής διάστασης της νησιωτικότητας, αλλά και ο «αποχαρακτηρισμός» του Καστελόριζου ως νησί απ’ όπου η χώρα παραδόθηκε, μέσω διαγγέλματος, στα μνημόνια. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δελτίο Τύπου της Περιφέρειας, «εάν ισχύσουν τα μέτρα που έχουν τεθεί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης κυβέρνησης και δανειστών, τότε η Ελλάδα θα είναι η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τα νησιά της οποίας δεν θα υφίστανται ειδικές πολιτικές, που σκοπό έχουν να άρουν τις ανισότητες που εξ αντικειμένου διαμορφώνει η νησιωτικότητα».Η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου έχει αναλυτικά ως εξής:

Τους τελευταίους μήνες κατά τους οποίους εξελίσσεται η διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές, τα νησιά του Αιγαίου βρίσκονται μεταξύ «διασταυρούμενων πυρών», με σειρά επαπειλούμενων δημοσιονομικών, υφεσιακών και εν τέλει καταστροφικών μέτρων που σχεδιάζονται χωρίς καμία οικονομική μελέτη και τεκμηρίωση.

Διαπιστώνουμε παράλληλα ότι ο χώρος του Αιγαίου κυνικά, συστηματικά και μεθοδευμένα κατασυκοφαντείται, προκειμένου να προλειανθεί το έδαφος σε επίπεδο κοινής γνώμης, για αποδοχή των μέτρων αυτών.

Τόσο η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν ως συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των νησιών του Αιγαίου, η μοναδική πολιτική που κάνει πράξη την νησιωτικότητα, όσο και η παράλογη αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό, όταν η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να στοχεύει στην μείωση, ακόμη και σε μηδενικό επίπεδο, όπως ισχύει σε άλλα τουριστικά νησιά της Ευρώπης, συνιστούν εχθρική ενέργεια κατά του νησιωτικού χώρου και αποδεικνύουν ότι το πολιτικό σύστημα της χώρας δεν πιστεύει στην νησιωτικότητα.

Τα ισχυρά και τεκμηριωμένα επιχειρήματα που με κάθε πρόσφορο τρόπο παρουσιάσαμε όλο αυτό το διάστημα, για να αποτρέψουμε ένα ολέθριο ιστορικό λάθος, μέχρι σήμερα δεν βρήκαν αποδέκτη. Τα μέτρα που σχεδιάζονται, μόνο ωςδολιοφθορά κατά των νησιών και της μοναδικής εναπομείνασας παραγωγικής αναπτυξιακής δραστηριότητας, τουτουρισμού, μπορούν να χαρακτηριστούν.

Αδυνατούμε να αντιληφθούμε πως είναι δυνατόν να προωθούνται μέτρα περιορισμένου δημοσιονομικού οφέλους, παρά την ανήκεστο βλάβη που θα προκληθεί όχι μόνο στην οικονομία των νησιών, αλλά στην χώρα συνολικά.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου:

Επαναβεβαιώνει την ανάγκη διατήρησης πάση θυσία των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου, ανεξαρτήτως των φορολογικών αλλαγών που ενδέχεται να προκύψουν, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους δανειστές.

Οι δανειστές και το οικονομικό επιτελείο που συνδιαλέγεται μαζί τους, θα πρέπει να αντιληφθούν πως οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά, δεν αποτελούν προνόμιο, αλλά ανάγκη. Δεν παραβιάζουν, αλλά αποκαθιστούν τη δικαιοσύνη.

Δηλώνουμε ότι δεν θα ανεχθούμε άλλο καταστάσεις που διαμορφώνουν συνθήκες κατάφωρης ανισότητας των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, σε σύγκριση με την ηπειρωτική Ελλάδα και ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την άμεση αποκατάσταση των δυσμενών συνθηκών που διαμορφώθηκαν την τελευταία εξαετία της ύφεσης στα νησιά.

Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει από τη διαβούλευση τέτοιες προτάσεις.

Έχει ιστορική και εθνική ευθύνη ο πρωθυπουργός να σταματήσει την περαιτέρω στοχοποίηση του ευαίσθητου και ευάλωτου χώρου του Αιγαίου, να διασφαλίσει την βιωσιμότητα των νησιών, την προστασία και την περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τουρισμού, του βασικού πυλώνα στήριξης της εθνικής οικονομίας και της προοπτικής ανάπτυξής της.

Η χώρα μας πρέπει να πιστεύει στα θέματα που υποτίθεται ότι καλείται να υπερασπισθεί. Και σήμερα, το πολιτικό προσωπικό που μας υπηρετεί, καλείται για μια ακόμη φορά να αποδείξει αν πιστεύει στη νησιωτικότητα ή θεωρεί τα νησιά μας «βάρος».

Δεν υπάρχουν σχόλια :