slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΚΙΝΗΣΗ Η κυβέρνηση παίρνει τώρα τα λεφτά από τις πρεσβείες και τα προξενεία


Αίσθηση προκαλεί η είδηση πως η κυβέρνηση ζήτησε σήμερα με έγγραφο προς δεκάδες πρεσβείες και προξενεία της Ελλάδας να επιστρέψουν άμεσα στην εφορία τυχόν αδιάθετες δαπάνες.
Το «Βήμα» γράφει πως γνωρίζει το περιεχόμενο σχετικού εγγράφου, σύμφωνα με το οποίο οι διπλωματικές αρχές της Ελλάδας στο εξωτερικό καλούνται να επιστρέψουν αδιάθετες δαπάνες και εισπράξεις από προξενικές πράξεις (έκδοση βίζας, πληρεξούσια και άλλα), ποσά τα οποία μέχρι σήμερα εν μέρει συμψηφίζονταν με τα χρήματα για τις λειτουργικές δαπάνες που χορηγούσε το υπουργείο Εξωτερικών στις πρεσβείες και τα προξενεία, ενώ ένα ποσοστό εσόδων επέστρεφε στο ΥΠΕΞ - και όχι στις ΔΟΥ.

Το έγγραφο, συνεχίζει το ρεπορτάζ του «Βήματος» που υπογράφει ο Αχιλλέας Χεκίμογλου, καλεί τις διπλωματικές μας αρχές να επιστρέψουν άμεσα μέσω ΔΟΥ τυχόν αδιάθετες δαπάνες, που αφορούν κατά βάση έξοδα για γραφική ύλη, καθαριστικά κ.λπ. του τρέχοντος διμήνου. Έμπειροι διπλωμάτες παρατηρούν ότι ουδέποτε έχει σταλεί αντίστοιχο έγγραφο στο παρελθόν.

Μάλιστα, όπως επί λέξει αναφέρει το έγγραφο, «σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η αποστολή μέσω τραπεζικού εμβάσματος, η επιστροφή των χρημάτων (ΕΥΡΩ) μπορεί να γίνει σε μετρητά (δεσμίδες μέχρι εκατό τεμάχια ανά χαρτονόμισμα και τυχόν υπόλοιπο σε χωριστή δεσμίδα) με τον διπλωματικό φάκελλο»!

Αναλυτικά το έγγραφο, όπως δημοσιεύθηκε από το protothema.gr



Κύκλοι κυβέρνηση: Υπερβάλλων ζήλος;
Κύκλοι της κυβέρνησης, πάντως, επισημαίνουν ότι στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δεν περιλαμβάνονται πρεσβείες και προξενεία.

«Υπερβάλλων ζήλος;» σχολιάζουν χαρακτηριστικά χωρίς να ξεκαθαρίζουν αν η... ατάκα σχετίζεται με την κυβέρνηση ή τα δημοσιεύματα που έφεραν στο φως το ζήτημα.

Από την πλευρά του το υπουργείο Εξωτερικών υποβαθμίζει το θέμα και τονίζει πως πρόκειται για πάγια διαδικασία.

Ειρωνική αντίδραση από ΠΑΣΟΚ

Με ειρωνικό τρόπο απαντά το ΠΑΣΟΚ στην απόφαση της κυβέρνησης: «Τώρα μαζεύει ότι εισπράξεις έχουν οι πρεσβείες και προξενεία μας από προξενικές πράξεις. Η ενέργεια αυτή - ιδίως τις ημέρες αυτές - στέλνει σε όλο το κόσμο το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα κολλημένη στο τοίχο λόγω ταμειακών αναγκών. Βοηθάει αυτό την οποία διαπραγμάτευση; Εντάσσεται σε κάποια στρατηγική; Υπαγορεύεται από τη θεωρία των παιγνίων;» διερωτάται η Χ. Τρικούπη.

Πηγή: Η κυβέρνηση παίρνει τώρα τα λεφτά από τις πρεσβείες και τα προξενεία | iefimerida.grhttp://www.iefimerida.gr/news/206772/i-kyvernisi-pairnei-tora-ta-lefta-apo-tis-presveies-kai-ta-proxeneia#ixzz3aDkFbtNh

Δεν υπάρχουν σχόλια: