slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Ανακοίνωση του Συλλόγου Σκαδιωτών - Μεσωτών Νάξου για τη σύσκεψη των Συλλόγων ορεινής Νάξου


Την Τρίτη 28/04/2015, το Δ.Σ.
του Συλλόγου Σκαδιωτών - Μεσωτών Νάξου, προσκάλεσε σε Σύσκεψη τους Συλλόγους της Ορεινής Νάξου, με θέμα τα καίρια προβλήματα της περιοχής, τα οποία παραμένουν άλυτα. Ανέκαθεν, τόσο το επίσημο κράτος όσο και οι τοπικές αρχές είχαν την Ορεινή Νάξο παραμελημένη με επακόλουθο την ερήμωση προ των πυλών.
Τα πρωτίστης σπουδαιότητος προβλήματα είναι: 1) Ιατρική περίθαλψη, 2) Γυμνάσιο Σκαδού, 3) Ύδρευση – Αποχέτευση Μέσης, 4) Αντικειμενικές αξίες ακινήτων (στη Μέση είναι 700 € και στο Σκαδό 800 € το μ2), 5) Οδικό δίκτυο, 6) Σμυριδικό, 7) Αποκατάσταση ζημιών από τη θεομηνία στον Απόλλωνα και 8) Καθαριότητα των χωριών (τουλάχιστον τους καλοκαιρινούς μήνες).

Προσκλήθηκαν... οι Σύλλογοι και Κοινότητες: Σύλλογος Απολλωνιατών, Σύλλογος και Κοινότητα Απεράθου, Σύλλογος και Κοινότητα Δανακού, Σύλλογος και Κοινότητα Κεραμωτής, Σύλλογος και Κοινότητα Κορωνίδας, Σύλλογος και Κοινότητα Κορώνου. Επίσης ο Πρόεδρος της Ο.ΝΑ.Σ. κ. Βερνίκος Νίκος, ο Γραμματέας της Ο.ΝΑ.Σ. κ. Μαργαρίτης Μάρκος και οι Βουλευτές Κυκλάδων κ. Βρούτσης Ιωάννης, κ. Μανιός Νίκος, κ. Συρίγος Αντώνης και κ. Συρμαλένιος Νίκος.

Παρευρέθηκαν όλοι οι Πρόεδροι των Συλλόγων και της ΟΝΑΣ, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Σκαδού και εκ των Βουλευτών οι κ. Ν. Μανιός και Ν. Συρμαλένιος. (Από λάθος των διοργανωτών δεν απεστάλησαν οι προσκλήσεις στις Τοπικές Κοινότητες Απεράθου, Κεραμωτής και Δανακού). Επιστολές έστειλαν οι Πρόεδροι της Κορώνου και της Κωμιακής σημειώνοντας τόσο τα ζητήματα προς επίλυση των χωριών όσο και της ορεινής Νάξου.

Οι Πρόεδροι αναφέρθηκαν στα επί μέρους προβλήματα των χωριών τους με κύριο και κοινό για όλους το ζήτημα της υγείας, την έλλειψη γιατρών.

Ο κ. Α. Χωριανόπουλος, επίτιμος Πρόεδρος του Συλλόγου Απολλωνιατών ανέφερε: Επιθυμία όλων των Απολλωνιατών είναι να λυθεί το θέμα του βιολογικού καθαρισμού και να κατασκευαστεί ένα μικρό λιμενικό έργο, ήπιας παρέμβασης.

Ο κ. Μ. Μαργαρίτης, Γενικός Γραμματέας της ΟΝΑΣ, εστίασε στον τρόπο επίτευξης της ζητούμενης ανάπτυξης, η οποία θα πρέπει να είναι συνολική και να εμπεριέχει όλους τους τομείς παραγωγής και αξιοποίησης του πρωτογενούς τομέα, τις υποδομές, τις μεταφορές, τον πολιτισμό κλπ, με εξεύρεση πόρων από ευρωπαϊκά κονδύλια, τα οποία διατίθενται μόνο για προγράμματα συνολικά με πλήρη διευθέτηση όλων των τομέων παραγωγής, διάθεσης και αξιοποίησης πόρων και χρήσεων.

Οι κ. Φλώριος Μπάκαλος και Μανόλης Τουμπακάρης, Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος αντίστοιχα του Συλλόγου Απεραθιτών, εξέφρασαν την ανησυχία τους για την έλλειψη γιατρών και συμφώνησαν για την πρόταση ανάπτυξης με το συγχωριανό τους κ. Μ. Μαργαρίτη.

Η Κα Μαρία Βάσιλα, Πρόεδρος του Συλλόγου Δανακιωτών, επεσήμανε εκτός της έλλειψης γιατρού, την αναγκαστική απομόνωση χωρίς δρόμο προς Δανακό και Μοναστήρι, καθώς και την απουσία δημοτικής συγκοινωνίας προς Χώρα.

Ο κ. Παπαϊωάννου Ανδρέας, Πρόεδρος του Συλλόγου Σκαδιωτών – Μεσωτών σημείωσε πως η ΟΝΑΣ πρωτοασχολήθηκε με τα προβλήματα της Ορεινής Νάξου, μόνο φέτος υπό την προεδρία του κ. Ν. Βερνίκου. Είπε επίσης για την κατάσταση του οδικού δικτύου της Νάξου, το οποίο μετά τη διασταύρωση της Μονής είναι παραμελημένο έως επικίνδυνο. Επεσήμανε το οξύμωρο των υψηλών αντικειμενικών αξιών με τα ερημωμένα χωριά μας και πρότεινε να εστιάσουμε στην πρόταση του κ. Μ. Μαργαρίτη για ανάπτυξη με διαθέσιμους πόρους και προοπτικές.

Ο κ. Ν. Φυρογένης, Πρόεδρος του Συλλόγου Κεραμιωτών, δήλωσε ότι συμφωνεί κατ’ αρχήν με την πρόταση του κ. Μ. Μαργαρίτη. Πρώτο θέμα και για την Κεραμωτή η έλλειψη γιατρού. Το συγκοινωνιακό είναι επίσης μείζον θέμα, εφόσον ο δρόμος δεν περνά μέσα από το χωριό, αλλά από τον Σταυρό και δεν υπάρχει σύνδεση με τα ορεινά χωριά. Η λειτουργία ενός ξενώνα και ενός καφενείου δεν ευοδώνονται λόγω γραφειοκρατίας, κάνοντας ακόμη δυσκολότερη τη ζωή ενός μικρού χωριού 28 κατοίκων. Υψηλότατες τιμές επίσης επιβλήθηκαν στο νεκροταφείο και στην ύδρευση.

Ο κ. Γ. Κουφόπουλος, Πρόεδρος του Συλλόγου Κορωνιδιατών, επεσήμανε την έλλειψη γιατρού και στην Κόρωνο. Την απουσία τηλεοπτικού σήματος, με αποτέλεσμα την προβολή μόνο τουρκικών τηλεοπτικών σταθμών. Την έλλειψη οργανωμένης διαχείρισης της κτηνοτροφίας σε συνδυασμό με την πεδινή Νάξο, ώστε να ενισχύονται οι πόροι που θα επιτρέπουν στους συγχωριανούς να κατοικούν στο χωριό. Την επέκταση και λειτουργικότητα του λιμανιού στη Χώρα, καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα ελλιμενισμού των κρουαζιερόπλοιων.

Ο κ. Μανόλης Μουστάκας, Πρόεδρος του Συλλόγου Κορωνίδας, σημείωσε την έλλειψη γιατρού. Επεσήμανε την κατάργηση του γραφείου της αστυνομίας και του ταχυδρομείου από την Κωμιακή, μετά από εκατό χρόνια λειτουργίας. Το Γυμνάσιο θεωρεί πως έπρεπε να είναι στην Κωμιακή και όχι στο Σκαδό. Ο δρόμος προς Χώρα είναι χωματόδρομος.

Ο κ. Ν. Βερνίκος, Πρόεδρος της ΟΝΑΣ, εξέφρασε την πικρία του, επειδή δεν κλήθηκε η ΟΝΑΣ ως όργανο, η οποία βάσει του καταστατικού της συμπράττει με τους Συλλόγους για την επίλυση των προβλημάτων. Έδωσε επί προεδρίας του άλλο στίγμα με προσκλήσεις για την έκθεση των προβλημάτων, με συνεδριάσεις στα γραφεία των Συλλόγων, με σύσκεψη Συλλόγων Ορεινής Νάξου, με συμμετοχή στο ΔΣ του Δήμου Νάξου για τοπικά θέματα. Τέλος επεσήμανε πως η ΟΝΑΣ την τελευταία τριετία είναι διαρκώς παρούσα σε όλα τα προβλήματα της ορεινής Νάξου.

Ο κ. Μ. Πάσουλας, δήλωσε επίσης την αγωνία του για την έλλειψη γιατρών με το επικείμενο μάλιστα, άνοιγμα των ορυχείων το καλοκαίρι. Στο Γυμνάσιο Σκαδού επιβάλλεται η αντικατάσταση των κιγκλιδωμάτων τα οποία έχουν καταστεί επικίνδυνα. Πρέπει να μειωθεί το κόστος του νερού καθώς και οι υψηλότατες αντικειμενικές αξίες, να βελτιωθεί η συγκοινωνία με προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση των μαθητών και να προβλέπεται δημοτικός υπάλληλος για την καθαριότητα τουλάχιστον το καλοκαίρι. Επιβάλλεται επίσης να δοθούν αρμοδιότητες στους προέδρους και πόροι στις κοινότητες με βελτιώσεις και αλλαγές του «Καλλικράτη».

Ο κ. Ν. Συρμαλένιος διαβεβαίωσε πως τα προβλήματα είναι γνωστά και καταγεγραμμένα μετά τη συνάντηση που είχαν στη Βουλή οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με το Δ.Σ. της Ο.ΝΑ.Σ. και στη συνέχεια με το Δήμαρχο Νάξου κ. Μανώλη Μαργαρίτη. Εξέφρασε τη βούληση, ως Κυβέρνηση να πραγματοποιήσουν αρκετούς από τους στόχους που έθεταν ως αντιπολίτευση. Τόνισε ότι παθογένειες του παρελθόντος, όπως η ανάλωση σε άλλα θέματα και παρέκκλιση από το στόχο, πρέπει να εκλείψουν για να πάμε μπροστά. Θεωρεί την Ο.ΝΑ.Σ. ομπρέλα υπό την οποία πρέπει να τίθενται τα τοπικά ζητήματα με τον Δήμο πρωταγωνιστή της επίλυσής τους. Το πρώτο τρίμηνο, συνέχισε ο κ. Συρμαλένιος, της κυβερνητικής θητείας δεν ασχοληθήκαμε λόγω διαπραγματεύσεων, αλλά στη συνέχεια πρέπει να βρούμε τρόπους και πόρους για ανασυγκρότηση. Η ανάπτυξη της Ορεινής Νάξου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη και αλληλένδετη με την ανάπτυξη της πεδινής Νάξου. Έχουμε και στη Νάξο πρόβλημα αστυφιλίας! Όπως η Ελλάδα συγκεντρώθηκε στην Αθήνα έτσι και η Ορεινή Νάξος συγκεντρώθηκε στη Χώρα. Στο θέμα της Υγείας, προβλέπονται τρία νοσοκομεία στις Κυκλάδες, στη Νάξο, Σύρο και Σαντορίνη, με περιφερειακά ιατρεία στα Χωριά. Οι κατευθύνσεις που έχουν τεθεί, ελπίζουμε να καρποφορήσουν, σε συνεργασία και με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Καρβούνη, για να αντιστραφεί η κατάρρευση. Όσον αφορά στις αντικειμενικές αξίες, υπάρχει ο στόχος πτώσης τους, ως πλασματικές, (προσδιορίστηκαν στα πλαίσια μιας επιτροπής πριν 10-15 χρόνια), σε ποσοστό που κυμαίνεται γύρω στο 30%. Αυτό θα γίνει στα πλαίσια του νέου φορολογικού στο 2ο εξάμηνο του 2015, με αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Να συμμετάσχετε οι Σύλλογοι και οι τοπικοί φορείς, υποβάλλοντας προτάσεις. Θα γίνει διαβούλευση για τον «Καλλικράτη» μετά το Καλοκαίρι, με βάση την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων με συμμετοχή στις αποφάσεις. Το συγκοινωνιακό είναι θέμα αρμοδιότητας της περιφέρειας. Όσον αφορά τις τηλεοπτικές συχνότητες, σύντομα η ΕΡΤ θα είναι και πάροχος ψηφιακών συχνοτήτων. Εντός των προσεχών ημερών θα επισκεφτώ τον Απόλλωνα για να δω από κοντά τις ζημιές της θεομηνίας. Και μια σημείωση με νόημα : Δεν έχει σημασία που ανήκεις, αλλά πως λειτουργείς!

Ο κ. Ν. Μανιός είπε: Για όλα τα πράγματα χρειάζεται σωστή οργάνωση. Οι Φιλοτίτες π.χ. θέλουν να πωλούν αρνοερίφια το Πάσχα στου Ψυρρή. Είχα μια συνάντηση μαζί τους, πήραν άδεια από το αρμόδιο Υπουργείο και την Περιφέρεια και το έκαναν νόμιμα. Για τον ορυκτό πλούτο της Νάξου, που δεν είναι μόνο το σμυρίγλι αλλά και το μάρμαρο, χρειάζεται συζήτηση για να εξευρεθούν οι λύσεις ώστε να γίνεται με τρόπο αναπτυξιακό η εξόρυξη και η διάθεση του προϊόντος και να ωφελείται όλο το νησί και όχι ελάχιστοι εργολάβοι. Το πρόγραμμα «Καλλικράτης» είναι βαθιά πολιτικό και αντιδραστικό για να διαλυθούν οι κοινότητες. Ο κατακερματισμός της τωρινής κατάστασης καθιστά το πρόγραμμα αντιλειτουργικό και αντικοινωνικό. Πρέπει να αναβιώσουν οι μικρές κοινότητες ξανά. Υγεία: Χρειάζεται αλλαγή του νόμου περί δημόσιας διοίκησης. Έχουμε λήξη της θητείας των επικουρικών γιατρών. Γι αυτό εγκαταλείπουν τα ιατρεία. Ζητήθηκε παράταση της θητείας έως 31/12/2015 για λιγότερα κενά. Αναζητούνται κίνητρα για θητείες τριετείς. Δεν γίνονται προσλήψεις γιατί δεν υπάρχουν πόροι. Υπάρχουν απλήρωτοι γιατροί και δεν εγκρίνονται νέοι προϋπολογισμοί, εάν το ποσοστό υπέρβασης του υπαρκτού χρέους αγγίζει το 100%. Θα γίνουν διορισμοί όσων εκκρεμεί εγκεκριμένη πρόσληψη από το 2011 και η μερίδα του λέοντος θα δοθεί στην Περιφέρεια, με τη μέριμνα επιχορήγησης bonus 450€ του μισθού στις παραμεθόριες περιοχές.
Η ανάπτυξη πρέπει να είναι συνολική και να αφορά όλες τις ενότητες πόρων και υποδομών: ορυκτά, κτηνοτροφία, γεωργία, τουρισμός, δίκτυα υποδομών, λιμάνι, αεροδρόμιο, οδικό δίκτυο, χερσαίες συγκοινωνίες.

Η παρούσα γόνιμη και εποικοδομητική Σύσκεψη δεν κατέληξε σε ψήφισμα ή συμπέρασμα, επειδή διεκόπη βιαίως από τον Πρόεδρο της Κωμιακής κ. Μ. Μουστάκα.
Ο κ. Μουστάκας επιδεικνύοντας πρωτοφανή έλλειψη πολιτισμού και σεβασμού προς τους οικοδεσπότες και παρευρισκομένους, «απαγόρευσε» στον κ. Ν. Λεβογιάννη (πολιτικό μηχανικό) να πάρει τον λόγο, ενώ του επέτρεψε ο οικοδεσπότης Πρόεδρος και ο προεδρεύων της διαδικασίας.
Οι προσπάθειες όλων των παρευρισκομένων και των δυο Βουλευτών συμπεριλαμβανομένων, για να τον συνετίσουν και να τον ηρεμήσουν απέβησαν άκαρπες, με αποτέλεσμα τη διακοπή της σύσκεψης._
Για το Δ.Σ.
του Συλλόγου Σκαδιωτών - Μεσωτών Νάξου
ο Πρόεδρος
Ανδρέας Δ. Παπαϊωάννου

Δεν υπάρχουν σχόλια: