slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Ο... ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΕΝΦΙΑ!


Ρίχτερ αδικιών παρά τις μειώσεις (έως 30%) στις αντικειμενικές
Ο εφιάλτης του ΕΝΦΙΑ επιστρέφει και ίσως... σε χειρότερη μορφή για κάποιους άτυχους! Οχι μόνο δεν θα καταργηθεί φέτος το χαράτσι στα ακίνητα, αλλά είναι πολύ πιθανό να επιβληθεί χωρίς τις εξαιρέσεις που ίσχυσαν το 2014.
Μέλη της κυβέρνησης στην προσπάθειά τους να «χρυσώσουν το χάπι» σε περίπου 6.000.000 ιδιοκτήτες ακινήτων -που θα αναγκαστούν να ξαναπληρώσουν το συγκεκριμένο χαράτσι εφέτος- διαμηνύουν ότι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων (κοντά στα επίπεδα των πραγματικών τιμών της αγοράς) θα μειώσει τη φορολογική επιβάρυνση. Αυτές οι ελπίδες όμως ενδέχεται να αποδειχτούν φρούδες, αφού πρέπει να εισπραχθούν και φέτος, τουλάχιστον, όσα εισπράχθηκαν με τον ΕΝΦΙΑ του 2014, δηλαδή 2,65 δισ. ευρώ. Ετσι, υπάρχουν δύο ενδεχόμενα:
  • Οι αντικειμενικές αξίες να αναπροσαρμοστούν τον ερχόμενο Ιούλιο, όμως ο ΕΝΦΙΑ να υπολογιστεί με βάση τις τιμές των ακινήτων όπως είχαν διαμορφωθεί την 1/1/2015 (δηλαδή πριν από την αναπροσαρμογή), όπως άλλωστε προβλέπει η νομοθεσία. Είναι πιθανό μάλιστα να καταργηθούν και οι υπάρχουσες εξαιρέσεις από τον ΕΝΦΙΑ για να βεβαιωθούν περισσότερα έσοδα που θα καλύψουν -τυχόν- αστοχίες στις εισπράξεις.
  • Εάν τελικά η κυβέρνηση αλλάξει τον νόμο και υπολογίσει τον ΕΝΦΙΑ με βάση νέες αντικειμενικές αξίες (που πιθανώς θα μειωθούν έως και 30%), τότε τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ θα μειωθούν από τα 2,65 δισ. ευρώ στα 1,855 δισ. ευρώ, δηλαδή θα είναι λιγότερα κατά 795.000.000 ευρώ. Για να περιοριστούν οι απώλειες, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την κατάργηση των εξαιρέσεων και παρεμβάσεις στους συντελεστές με βάση τους οποίους υπολογίζεται ο ΕΝΦΙΑ αλλά και στον συμπληρωματικό φόρο (ο οποίος σήμερα επιβαρύνει όσους κατέχουν αστικά ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ).
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών προβλέπει:

1. Mείωση 20% κατά μέσο όρο των αντικειμενικών αξιών στις περιοχές όπου οι τιμές ζώνης που εφαρμόζει η Εφορία είναι υψηλότερες από τις εμπορικές αξίες. Αυτό συμβαίνει κυρίως σε πλούσιες περιοχές.

2. «Πάγωμα» ή και μικρές αυξήσεις στις περιοχές με τιμή ζώνης έως 500 ή 600 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Σε πολλές περιοχές της χώρας κυρίως της περιφέρειας αλλά και σε λαϊκές συνοικίες του Λεκανοπεδίου (Ιλιον, Kερατσίνι, Nίκαια) οι αντικειμενικές αξίες είναι ιδιαίτερα χαμηλές και υπολείπονται σημαντικά των εμπορικών τιμών. Στις περιοχές αυτές οι αντικειμενικές τιμές θα έπρεπε να αυξηθούν ακόμη και πάνω από 50% για να προσεγγίσουν τις τιμές της αγοράς. Ωστόσο, για να μην επιβαρυνθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται σε ισορροπημένες αλλαγές.

3.
 Aύξηση των τιμών σε πολλές περιοχές της χώρας όπου οι τιμές πώλησης των ακινήτων (νεόδμητα) παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Πρόκειται κυρίως για περιοχές που γνώρισαν ταχύτατη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, χωρίς αυτή να αποτυπώνεται και στις αντικειμενικές αξίες.
Και απαλλαγές τέλος για αδύναμους και σεισμοπαθείς
Κεραμίδα στο κεφάλι των λεγόμενων ευπαθών ομάδων θα είναι ο φετινός ΕΝΦΙΑ! H ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, στην προσπάθειά της να περιορίσει στο ελάχιστο την απώλεια εσόδων την οποία θα προκαλέσει η μείωση των αντικειμενικών αξιών, εξετάζει:
α) Να μην παρατείνει και για το 2015 την ισχύ των διατάξεων που προβλέπουν πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για όλα τα ακίνητα που βρίσκονται στην Κεφαλλονιά. Η απαλλαγή αυτή είχε θεσπιστεί πέρυσι από την προηγούμενη κυβέρνηση, με σκοπό την οικονομική ανακούφιση όσων φορολογουμένων κατέχουν σπίτια και άλλα κτίσματα τα οποία υπέστησαν ζημιές από τους ισχυρούς σεισμούς που έπληξαν την Κεφαλλονιά στις αρχές του 2014.

β)
 Να περιορίσει τους δικαιούχους ορισμένων άλλων απαλλαγών από τον ΕΝΦΙΑ. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι απαλλαγές ισχύουν ως εξής:
  • Εκπτωση 50% εφόσον το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν υπερβαίνει τα 9.000 ευρώ, με προσαύξηση 1.000 ευρώ για τον/την σύζυγο και κάθε παιδί, και το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.
  • Για τρίτεκνους, πολύτεκνους και άτομα με αναπηρία άνω του 80% εφόσον το εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ, με προσαύξηση 1.000 ευρώ για τον/την σύζυγο και κάθε παιδί και εφόσον συντρέχει το κριτήριο επιφάνειας της ακίνητης περιουσίας.
Στέλιος Κράλογλου
http://www.dimokratianews.gr/content/45375/o-aristeros-enfia

Δεν υπάρχουν σχόλια: