slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Η μεγαλύτερη πολιτική απάτη των τελευταίων δεκαετιών


Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ οικονομία έχασε εντελώς το βηματισμό της μέσα σε 100 μέρες διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., με αποτέλεσμα να απειλείται άμεσα σήμερα με επιστροφή στην άνοιξη του 2012, όταν η χώρα βρισκόταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και της στάσης πληρωμών. Ο,τι πέτυχε η κυβέρνηση Σαμαρά μέσα σε 2,5 χρόνια, υπό εντελώς αντίξοες συνθήκες και χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού, «κατεδαφίζεται» διά της απραξίας αλλά και της μαζικής φυγής των επενδυτών.
Τα στοιχεία της εαρινής έκθεσης που δημοσιοποίησε η Κομισιόν την περασμένη Τρίτη μιλούν από μόνα τους για το μέγεθος της ζημιάς που έχει προκληθεί στην οικονομία. Για το 2015 οι αρνητικές επιπτώσεις είναι δεδομένες, ενώ όσο περνάει ο καιρός και η κυβέρνηση δεν προχωρεί σε συμφωνία με τους εταίρους η κατάσταση επιδεινώνεται.


Το είπε χωρίς περιστροφές και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ: «Η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά έκανε τις σωστές κινήσεις και αυτοί που αμφισβητούσαν αυτές τις κινήσεις κέρδισαν τις εκλογές και τώρα έρχονται αντιμέτωποι με τις προεκλογικές τους υποσχέσεις», ανέφερε σχολιάζοντας με τον τρόπο αυτό τα στοιχεία της έκθεσης.


Η γενική διάγνωση της Επιτροπής είναι ότι η ελληνική οικονομία άρχισε να επιδεινώνεται στην ουσία από τη στιγμή που η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, δηλαδή στα τέλη του 2014. Εκτοτε το έλλειμμα και το χρέος επιδεινώνονται, οι επενδύσεις συρρικνώνονται, όπως και η ανάπτυξη.


Τον περασμένο Νοέμβριο η Κομισιόν προέβλεπε ότι η Ελλάδα το 2015 θα είχε τη δεύτερη ψηλότερη ανάπτυξη στην ευρωζώνη μετά την Ιρλανδία με αύξηση του ΑΕΠ 2,5%, ενώ τώρα κατεβάζει τον πήχυ στο 0,5%, δηλαδή στο 1/5 της αρχικής πρόβλεψης. Οπως είναι φυσικό, η χαμηλή ανάπτυξη στα όρια της ύφεσης περιορίζει τα έσοδα του κράτους και φυσικά έχει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος.


Ετσι, για το 2015 η έκθεση προβλέπει δημόσιο έλλειμμα 2,1% του ΑΕΠ, ενώ τον περασμένο Νοέμβριο προέβλεπε δημοσιονομικό πλεόνασμα 1,1%. Σε πραγματικούς αριθμούς η απόκλιση μεταξύ των δύο προβλέψεων πλησιάζει τα 5 δισ. ευρώ. Το χρέος από 170,2% του ΑΕΠ, που προέβλεπε για φέτος η Κομισιόν τον περασμένο Νοέμβριο, τώρα το ανεβάζει στο 180,2%, δηλαδή 10 μονάδες του ΑΕΠ πιο πάνω. Οι επενδύσεις θα καταγράψουν μείωση το 2015 της τάξης του 3,1% έναντι αύξησης 8,4% που προβλεπόταν τον Φεβρουάριο του 2014.


Οι παραπάνω δραματικές αποκλίσεις ζητούνται από τους εταίρους να διορθωθούν με πρόσθετα μέτρα, γι’ αυτό καθυστερούν και οι διαπραγματεύσεις. Η κυβέρνηση βρίσκεται ενώπιον του απόλυτου εγκλωβισμού, δηλαδή από τη μια η χώρα απειλείται με πιστωτική ασφυξία, ενώ δεν υπάρχει καμία εναλλακτική πέραν της λήψης μέτρων. Οι εταίροι δεν πρόκειται να εκταμιεύσουν ούτε ένα ευρώ εάν δεν είναι βέβαιοι ότι η οικονομία θα επανέλθει σε τροχιά.
Η κυβέρνηση βάζει τις εξαγγελίες και τις προεκλογικές υποσχέσεις βαθιά στην «κατάψυξη» και ετοιμάζει πλέον το «λογαριασμό» που θα στείλει στους πολίτες. Οι υποσχέσεις που συνέβαλαν στην εκλογική της νίκη όπως η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ πάνε… περίπατο.


Η Ελλάδα ετοιμαζόταν στο τέλος του χρόνου να βγει οριστικά από το Μνημόνιο και να πετάξει με τα δικά της φτερά χωρίς τα δανεικά των εταίρων. Ολα αυτά πλέον ανήκουν στο παρελθόν, το τρίτο Μνημόνιο βρίσκεται προ των πυλών και οι Ελληνες θα είναι τη θύματα της μεγαλύτερης πολιτικής απάτης των τελευταίων δεκαετιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: