slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Οι φόροι που έρχονται και οι φόροι που δεν φεύγουν



Σερνόμενη και παρακαλώντας τους δανειστές η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ επιδιώκει έκτακτο Eurogroup την επόμενη εβδομάδα. Ποια μέτρα φαίνεται να κλειδώνουν και τι είναι στον αέρα.

Στερνή μου γνώση, να σ’ είχα πρώτα! Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στριμωγμένη στη γωνία του καναβάτσου των διαπραγματεύσεων εκλιπαρεί για να πειστούν οι δανειστές ότι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 –περίπου 1,5% του ΑΕΠ- μπορεί να επιτευχθεί χωρίς να ενσωματωθούν ακόμη περισσότερα μέτρα στο λεγόμενο «πολυνομοσχέδιο» που αναμένεται να δοθεί μέσα στο τριήμερο. Οι εκπρόσωποι των «θεσμών» φέρονται να επιμένουν ότι με την υπάρχουσα κατάσταση, το πλεόνασμα θα είναι μηδενικό κάτι που σημαίνει ότι για να εμφανιστεί το πρωτογενές πλεόνασμα του 1,2-1,5% θα απαιτηθούν επιπλέον μέτρα της τάξεως των 2-2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η ελληνική πλευρά, επιμένει από την πλευρά της ότι ο στόχος θα επιτευχθεί και πλέον, μέσα στα επόμενα 24ωρα θα φανεί αν μπορεί να υπάρξει σύγκλιση ώστε να υπάρξει μια καταρχήν συμφωνία που θα οδηγήσει σε έκτακτο Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης εντός της επόμενης εβδομάδας.
Προκειμένου να υπάρξει σύγκλιση με τα τεχνικά κλιμάκια, στα χέρια των εκπροσώπων των θεσμών βρίσκονται οι κοστολογημένες παρεμβάσεις που προτίθεται να εντάξει η ελληνική πλευρά στο πολυνομοσχέδιο. Σε επίπεδο μέτρων μόνιμου χαρακτήρα, φαίνεται να κλειδώνουν:
1.Η αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για τα ΙΧ πολύ μεγάλου κυβισμού (πιθανότατα άνω των 2500 κυβικών εκατοστών όπου ο φόρος αναμένεται να υπολογίζεται με συντελεστή 13% αλλά και για τις πισίνες.
2. Η διεύρυνση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης ώστε να επιβάλλεται και σε άλλα περιουσιακά στοιχεία
3.Η επιβολή φόρου στα ξενοδοχεία άνω των τριών αστέρων (με συντελεστές 3% έως 6%) αλλά και σε άλλες επιχειρήσεις που λειτουργούν στα νησιά κυρίως αυτά που απολαμβάνουν χαμηλότερων συντελεστών ΦΠΑ. Το μέτρο, υποτίθεται ότι είναι η απάντηση της ελληνικής πλευράς στις πιέσεις για αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ κάτι που αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση.
Η εισπρακτική απόδοση των συγκεκριμένων μέτρων είναι αρκετά περιορισμένη καθώς αφενός η φορολογική βάση δεν είναι μεγάλη (σ.σ ο αριθμός των αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού σε κυκλοφορία έχει μειωθεί δραματικά) αφετέρου μέτρα όπως η επιβολή του φόρου στα ξενοδοχεία και σε άλλες τουριστικές επιχειρήσεις έχουν αβέβαιο αποτέλεσμα καθώς και τη φοροδιαφυγή μπορεί να τονώσουν και με την πορεία του τουρισμού συνδέονται.
 Συζητείται επίσης η αύξηση των συντελεστών της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ εξετάζει η κυβέρνηση ως ένα από τα δημοσιονομικά μέτρα που συζητάει με τους πιστωτές προκειμένου να καλύψει το δημοσιονομικό κενό του 2015.
Αύξηση κατά 50% 
Ο συντελεστής εισφοράς θα διαμορφωθεί στο 3,15% (από 2,1% που ισχύει σήμερα) για εισοδήματα από 50.001 έως 100.000 ευρώ και σε 4,2 % (από 2,8% που ισχύει σήμερα) για εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ ετησίως. Δηλαδή, αύξηση κατά 50%.
Εισπρακτικό χαρακτήρα, θα έχουν και άλλα μέτρα του πολυνομοσχέδιου όπως τα κίνητρα για τον επαναπατρισμό καταθέσεων έναντι φόρου (πιθανότατα 15%) ή η νέα ευνοϊκή ρύθμιση για την υποβολή ξεχασμένων φορολογικών δηλώσεων προηγούμενων ετών εφόσον ο φόρος που θα προκύψει πληρωθεί άμεσα. Τα μέτρα αυτά όμως, χαρακτηρίζονται ως μη μόνιμου χαρακτήρα από τους δανειστές και γι αυτό η απόδοσή τους αμφισβητείται.
Τι έχει απομείνει στο τραπέζι; Η διατήρηση των υφιστάμενων φόρων που έχουν προϋπολογιστεί να εισπραχθούν φέτος. Η επιβολή του ΕΝΦΙΑ και για το 2015 κερδίζει συνεχώς έδαφος καθώς είναι πλέον εξαιρετικά δύσκολο για την ελληνική πλευρά να βρει ισοδύναμα 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Όπως επίσης, «χαμένη υπόθεση» θεωρείται η αύξηση του αφορολογήτου στα 12.000 ευρώ για τα εισοδήματα του 2015 (κάτι που θα επηρέαζε τον κρατικό προϋπολογισμό και φέτος λόγω του ότι ο φόρος παρακρατείται μέσω του μισθού ή της σύνταξης. Προς ματαίωση, οδεύει επίσης η καταβολή της 13ης σύνταξης ενώ ανοικτό είναι το θέμα η διαδικασία αύξησης του βασικού μισθού να πάει πιο πίσω χρονικά ώστε να ισχύσει από το 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια: