slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Οι βουλευτές Νίκος Συρμαλένιος και Αντώνης Συρίγος στη Μύκονο


Εμφάνιση 17.5.2015_ΜΥΚΟΝΟΣ 2_Συρμαλένιος_Συρίγος.jpgΕμφάνιση 17.5.2015_ΜΥΚΟΝΟΣ_Συρμαλένιος_Συρίγος.jpgΣτη Μύκονο βρέθηκαν την Κυριακή 17/5 οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος και Αντώνης Συρίγος σε ανοιχτή εκδήλωση που  διοργάνωσε η νεοσύστατη οργάνωση μελών του ΣΥΡΙΖΑ Μυκόνου.  Η παρουσία των βουλευτών στο νησί σε μια τόσο δύσκολη περίοδο για την κυβέρνηση  και η έναρξη ενός ανοικτού διαλόγου με την κοινωνία εκτός προεκλογικής περιόδου, χαιρετίστηκε από το σύνολο των παρευρισκομένων.


Κατά τις τοποθετήσεις τους οι βουλευτές  αναφέρθηκαν στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει  η  κυβέρνηση μέχρι σήμερα, προωθώντας ένα πρώτο πλέγμα νόμων προκειμένου να αντιμετωπιστούν επείγοντα προβλήματα και άμεσες κοινωνικές ανάγκες.  Η κυβέρνηση σε συνεργασία με την κοινοβουλευτική ομάδα μέσα από τα πρώτα νομοθετήματα προωθούν το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και τις προγραμματικές δηλώσεις, παρόλο που συχνά οι θεσμοί αντιμετωπίζουν τα νομοθετήματα ως μονομερείς ενέργειες. Ο νόμος για την ανθρωπιστική κρίση, οι ρυθμίσεις των 100 δόσεων, η κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία, οι ρυθμίσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τους ουσιοεξαρτημένους, τους ανήλικους, το bullying, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, ο νόμος Κατρούγκαλου για την αποκατάσταση αδικιών και τη δημιουργική μεταστροφή της κινητικότητας, ο νόμος για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ και τη διαχείριση των δημόσιων τηλεοπτικών συχνοτήτων, ο νέος προς διαβούλευση νόμος για την Παιδεία, η κατάργηση της Τράπεζας θεμάτων κλπ, είναι τα πρώτα βήματα στο δρόμο για την ακύρωση των Μνημονίων στην πράξη.
Στη συνέχεια αναλύθηκε από τους βουλευτές το σύνθετο πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο δρα η κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, πλαίσιο ναρκοθετημένο εντός και εκτός Ελλάδας. Τονίστηκε με σαφήνεια ότι στα πλαίσια μιας διαπραγμάτευσης είναι αναμενόμενο να υπάρξουν αμοιβαίες υποχωρήσεις, υπάρχουν όμως σαφείς κόκκινες γραμμές, τις οποίες η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να παραβιάσει. Οι γραμμές  αυτές αφορούν τα εργασιακά, το ασφαλιστικό, τους μισθούς, τις συντάξεις και την φοροεπιδρομή κατά των μικρών και μικρομεσαίων εισοδημάτων, κατά  δηλαδή όλων των κοινωνικών ομάδων που αποτέλεσαν τα μόνιμα υποζύγια των Μνημονίων.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παρεμβάσεις και ερωτήσεις εκ μέρους των παρευρισκομένων. Στον πλούσιο διάλογο που  αναπτύχθηκε μεταξύ πολιτών και βουλευτών, αναδείχθηκαν και καταγράφηκαν σειρά προβλημάτων του νησιού, όπως η απουσία σχεδίου για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο νησί, η διάλυση όλων των δημόσιων δομών και η ανάγκη να καλυφθούν άμεσα οι ελλείψεις στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, την εκπαίδευση, την στελέχωση της ΔΟΥ Μυκόνου, κ.α., ενώ, όπως με ιδιαίτερη έμφαση αναφέρθηκε, οξύτατο πρόβλημα για τη Μύκονο παραμένει η εύρεση κατοικίας, όχι μόνο για τους εποχιακούς εργαζόμενους στον κλάδο του τουρισμού, αλλά ακόμα και για τους λιγοστούς δημοσίους υπαλλήλους στο νησί (εκπαιδευτικούς, οδηγούς ΕΚΑΒ, ελεγκτές της ΥΠΑ κλπ.),  ζήτημα για το οποίο ζητήθηκε η συνδρομή όλων των τοπικών αρχών, καθώς και των ξενοδόχων, για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: