slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Ψίθυροι για δημοψήφισμα στις 7 Ιουνίου με διχασμένα τα μέλη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ


Η πρόταση για τη διενέργεια ενός δημοψηφίσματος, σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν καταφέρει να πετύχει μια «αμοιβαία και επωφελή συμφωνία» με τους ευρωπαίους πιστωτές, επανέρχεται επιτακτικά τα τελευταία 24ωρα στο πολιτικό σκηνικό.
Μάλιστα, ακούγονται και οι ψίθυροι για πιθανές ημερομηνίες διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, με επικρατέστερη την 7η Ιουνίου. Η συγκεκριμένη ημερομηνία είναι σε 4 εβδομάδες ακριβώς, οπότε «βγαίνει» και χρονικά, αφού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκηρύσσει με διάταγμα δημοψήφισμα για κρίσιμα εθνικά θέματα μέσα σε ένα μήνα από τη λήψη της σχετικής απόφασης της Βουλής.
Οι γραμμές στο εσωτερικό της κυβέρνησης είναι έχουν μπλεχτεί, αφού όπως προκύπτει από τις δημόσιες αναφορές των υπουργών είναι μοιρασμένοι σε δύο «στρατόπεδα».
Οι... υπέρμαχοι του δημοψηφίσματος
«Η κάλπη που ζωγράφισε ο Τσίπρας προχθές στη Βουλή, όπως την είδα μου μοιάζει περισσότερο με κάλπη δημοψηφίσματος και όχι με κάλπη εκλογών» δήλωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Αλέκος Φλαμπουράρης. Ο υπουργός Επικρατείας, εξέφρασε την άποψη ότι «το δημοψήφισμα, αν θα γίνει, θα είναι συμφωνημένο και με τους εταίρους μας», ενώ συμπλήρωσε ότι δεν θα χρειαστεί να γίνει δημοψήφισμα καθώς θα υπάρξει συμφωνία η οποία θα ψηφιστεί από το 100% των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

"Η Ελλάδα διαθέτει πολλαπλές και βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις, που μπορούν να τις επιφέρουν δυσκολίες αλλά θα ανοίξουν σύντομα καινούργιους αναζωογονητικούς ορίζοντες» δήλωσε σε συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα ο εκπρόσωπος της Αριστερής Πτέρυγας Παναγιώτης Λαφαζάνης, τονίζοντας πως η κυβέρνηση χρειάζεται τώρα «γραμμή αντεπίθεσης».
Και ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στη Realnews υπεραμύνθηκε της ιδέας των εκλογών ή ενός δημοψηφίσματος σημειώνοντας πως «αν κληθούμε να κάνουμε επιλογές έξω από τα όρια της εντολής που έχουμε λάβει από το λαό, τότε η προσφυγή σε αυτόν είναι απολύτως θεμιτή».

Οι διαφωνούντες
Σε εντελώς άλλη γραμμή τάσσεται αντίστοιχα μια μερίδα υπουργών της κυβέρνησης. Μεταξύ αυτών, ο Γιώργος Σταθάκης υπεραμύνεται της συμφωνίας με τους εταίρους τα επόμενα 24ωρα, χαρακτηρίζοντας «απίθανο σενάριο την προσφυγή σε εκλογές ή δημοψήφισμα».

Στο ίδιο... στρατόπεδο και οι υπουργοί Πάνος Καμμένος και Παναγιώτης Κουρουμπλής. Αποχωρώντας από το κυβερνητικό συμβούλιο στο Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Άμυνας δήλωσε πως «η κυβέρνηση έχει φρέσκια λαϊκή εντολή και με αυτή θα προχωρήσει», ενώ και ο υπουργός υγείας εξέφρασε την αντίθεσή του στους δημοσιογράφους στο ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος υποστηρίζοντας τη νωπή λαϊκή εντολή.γραφει το iefimerida.gr
Τι προβλέπει το Σύνταγμα για τα δημοψηφίσματα
Στο Σύνταγμα προβλέπονται δύο ειδών δημοψηφίσματα:
  • Δημοψήφισμα για «κρίσιμα εθνικά θέματα»: προκηρύσσεται για ένα θέμα που η κυβέρνηση θεωρεί κρίσιμο και εθνικής σημασίας, με τη σύμφωνη γνώμη 151 βουλευτών.
  • Νομοθετικό δημοψήφισμα: προκηρύσσεται για ήδη ψηφισμένο νομοσχέδιο, που απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη της αυξημένης πλειοψηφίας των 180 βουλευτών.
Ειδικότερα, στο άρθρο 44 του Συντάγματος προβλέπονται τα εξής:
  • O Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκηρύσσει με διάταγμα δημοψήφισμα για κρίσιμα εθνικά θέματα, ύστερα από απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας του όλου αριθμού των βουλευτών, που λαμβάνεται με πρόταση του υπουργικού Συμβουλίου.
  • Δημοψήφισμα προκηρύσσεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με διάταγμα και για ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, εκτός από τα δημοσιονομικά, εφόσον αυτό αποφασιστεί από τα τρία πέμπτα του συνόλου των βουλευτών, ύστερα από πρόταση των δύο πέμπτων του συνόλου (σ.σ.: 180 βουλευτές) και όπως ορίζουν ο Kανονισμός της Bουλής και νόμος για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής. Δεν εισάγονται κατά την ίδια περίοδο της Bουλής περισσότερες από δύο προτάσεις δημοψηφίσματος για νομοσχέδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: