slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΠΑΡΟΣ 2015: Η Τοποθέτηση του προέδρου του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Νάξου Ευάγγελου Στρατούρη στο 8ο συνέδριο Εμποροεπαγγελματικών Συλλόγων Κυκλάδων

 Ευάγγελος Στρατούρης 
Aξιότιμες Κυρίες & Κύριοι, Αγαπητοί Φίλες & Φίλοι, Συνάδελφοι & Συναδέλφισσες Καλησπέρα σας
Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστούμε για την πρόσκληση σας καθώς και για το βήμα που μας παρέχετε.
Αντί εισαγωγής, θα ήθελα να ευχαριστήσω όσους και όσες στήριξαν τους Ναξιώτες επαγγελματίες στις εκλογές της Ομοσπονδίας εκφράζοντας ταυτόχρονα την παραίνεση και την ελπίδα η στήριξη αυτή να είναι ακόμη μεγαλύτερη στις επόμενες εκλογές.
Ευχόμαστε στο νέο ΔΣ της Ομοσπονδίας καλή δύναμη και επιτυχία  στο έργο, το οποίο αναλαμβάνει να φέρει σε πέρας σε...
πραγματικά δύσκολους καιρούς.
Ξεκινώντας, θέλω να σταθώ στον αγώνα που καταβάλλαμε ως Ε.Σ.Ν. ενάντια στο άνοιγμα των Υπεραγορών στο νησί μας,  ανακοινώνοντας σας από αυτό το βήμα ότι η προσφυγή μας στη Δικαιοσύνη, είχε ως αποτέλεσμα την παρεμπόδιση της λειτουργίας Γερμανικών συμφερόντων Υπεραγοράς στο νησί μας.
Τα συμπεράσματα που αποκομίσαμε από την διαδικασία είναι τα εξής δύο:
1ον Ας δείξουμε, επιτέλους, εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη, δεν είναι απλά παραίνεση αλλά υποχρέωση μας.   ΚΑΙ
2ον Η μόνη μάχη που δεν κερδήθηκε είναι αυτή που δεν δόθηκε ποτέ.
Το ( 2007) έγινε το πρώτο μας Συνέδριο στην Πάρο. 
Το (2015) λαμβάνοντας μέρος στο 8ο Συνέδριο που γίνεται εκ νέου στην Πάρο  Δυστυχώς Διαπιστώνουμε ότι τα προβλήματα που είχαν αναπτυχθεί & κατατεθεί τότε τα ίδια καταθέτουμε και σήμερα .                             Σαν να μην πέρασε ούτε ένας μήνας.
Μάλιστα περισσότερα και μεγαλύτερα από ποτέ.
Ενδεικτικά Γενικά Πανελλαδικά Προβλήματα:
Παραεμπόριο, Υπερφορολόγηση , Δυσανάλογο κόστος ασφάλισης σε σχέση με το σκοπό αυτής (παροχήαντιπαροχή), εκτελεστικά μέσα εξόφλησης εκ μέρους του Δημοσίου προς τον Εμπορικό κόσμο,                                                       Πάγωμα της ρευστότητας εκ μέρους των Τραπεζών ενώ   τα τοπικά προβλήματα είτε καραδοκούν είτε αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς.
Ενδεικτικά: Σας ΑΝΑΦΕΡΩ
ότι συζητείται η αύξηση του ΦΠΑ (επιλεκτική αρχικά σε μερικά νησιά ή σε όλα εξ΄ αρχής   ,επίσης συζητείται  για δύο ή τρία ΦΠΑ ενιαία για όλη την Ελλάδα. Για μας λοιπόν κόκκινη γραμμή είναι να μην χαθεί το πλεονέκτημα του μειωμένου Φ.Π.Α. που υφίσταται έως τώρα στα νησιά μας), Αυξημένα Ακτοπλοϊκά, Ελλιπέστατη η ακόμη και μηδενική Ενδοεπικοινωνία των Νήσων ,    Πολυεθνικές – Πολυκαταστήματα,        Αντί σύγχρονου στελεχωμένου Νοσοκομείου προβληματικό Κέντρο Υγείας,                                 Αρχαιολογικό Μουσείο Υποστελεχωμένο το οποίο μέχρι πρότινος λειτουργούσε 1 ημέρα την εβδομάδα,               ΔΟΥ- ΙΚΑ  δυσλειτουργεικά,   ΟΑΕΕ με 2 Υπαλλήλους να εξυπηρετεί ΝΑΞΟ & Μικρές Κυκλάδες, IOS, Σαντορίνη και Πάρο..
Το ΠΑΡΑΕΜΠΟΡΙΟ παραμένει «ανοικτή πληγή» για το υγιές εμπόριο,  και η αντιμετώπιση του αποτελεί επιτακτική ανάγκη, καθώς είναι αδιανόητο όταν η μοναδική πύλη εισόδου στο νησί, όλων αυτών που έρχονται με φορτωμένα τα αυτοκίνητα τους με κάθε είδους παράνομα  εμπορεύματα  είναι το λιμάνι.                 Ειδικότερα η ενδεχομένη αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά μας , θα επηρεάσει ευθέως είδη πρώτης ανάγκης ,             αυξητικά την τιμή των εισιτηρίων και την ενδεχομένη υποπλήρωση των κλινών.
    Οφείλουμε να τονίσουμε ότι η εφαρμογή τόσο της αρχής της Συνταγματικώς κατοχυρωμένης Νησιωτικότητας όσο και των Ευρωπαϊκών Αρχών που στηρίχθηκε αυτή για την προστασία και υποστήριξη των Νησιωτικών περιοχών μας, ήταν και είναι διαχρονικά Ανεπαρκής.
Τα ανωτέρω αναφερόμενα τοπικά προβλήματα έχουν αναφερθεί πολλές φορές ,  όμως η ενδεχομένη επιβολή αύξησης του ΦΠΑ θα εγκαθιδρύσει αυτά τα προβλήματα δημιουργώντας μια άνευ προηγουμένου σταδιακή ερήμωση τόσο των Νησιών μας όσο και των Επιχειρήσεων μας. 
Πέρα λοιπόν της αντιθέσης μας σ’ αυτό το ενδεχόμενο Προτείνουμε:
Α) Την δυναμική καθημερινή επί 365 ημέρες τον χρόνο αντίδραση μας και ταυτόχρονη προσπάθεια επίλυσης κάθε ζητήματος το οποίο κινείται στην σφαίρα των προβλημάτων μας , έως ότου  αλλάξουν οι πολιτικές που δημιουργούν τα προβλήματα οι αντιδράσεις μας να οξύνονται ακόμη περισσότερο.  
Β) Κλείνοντας αυτό που προτείνουμε και σήμερα σε μια πολύ κρίσιμη χρονική καμπή για το μέλλον του Εμπορικού μας κόσμου στο σύνολο του Είναι την Επανασύσταση της Συντονιστικής Επιτροπής η οποία πέραν από την διαχείριση των θεμάτων και των αποφάσεων των τοπικών φορέων θα βρίσκεται σε εγρήγορση και θα δημιουργεί λύσεις χωρίς να αγκυλώνεται σε γραφειοκρατικές καταστάσεις. 
Το συντονιστικό εισηγητικό αυτό όργανο θα αποτελεί ένα εργαλείο για την Ομοσπονδία το οποίο θα την βοηθήσει ουσιαστικά όχι μόνο να αποδείξει την πρόθεσή της για εξωστρέφεια στην πράξη, αλλά να δώσει λύση στην γρήγορη αντικειμενική και πλουραλιστική λήψη των αποφάσεων. 
Μπορούμε με την χρήση τεχνολογίας μέσω του συστήματος τηλεδιάσκεψης το οποίο υπάρχει στα γραφεία του Επιμελητηρίου σχεδόν σε όλα τα νησιά να συνεδριάζουμε και να αποφασίζουμε ώστε να προτείνεται μία λύση στην Ομοσπονδία έτοιμη η οποία θα αποτελεί το αποτέλεσμα της κοινής ιδανικής συνισταμένης.  
   Μία λύση η οποία θα έχει απορροφήσει όλες τις τριβές και τις αγκυλώσεις μεταξύ των νησιών και θα προτείνεται πλέον έτοιμη στην Ομοσπονδία για να συσκεφθεί να αποφασίσει και να προχωρήσει σε εφαρμογή.                                                                                                                                                                      Μ' αυτό τον τρόπο θα διευκολυνθεί το συμβούλιο της Ομοσπονδίας αφού δεν θα εμποδίζεται από σκόρπιες και άστατες τοποθετήσεις ή τρικλοποδιές μεμονωμένα από τα νησιά αλλά θα έχει την επίσημη θέση τους και μάλιστα εγγράφως.
Αλλά και η Ομοσπονδία θα μπορεί να ενημερώνει το συντονιστικό και εκείνο να αναλαμβάνει την ενημέρωση σε κάθε νησί ξεχωριστά χωρίς να χρειάζεται να ξοδέψει χρόνο για τον καθένα ξεχωριστά. 
Προτείνουμε να συσκεφθούν τα νησιά μεταξύ τους και να υπογραφεί η να εκσυγχρονιστεί (αν υπάρχει) το πλαίσιο λειτουργίας αυτού του οργάνου.
Σαν πρώτη σκέψη-πρόταση τα μέλη του οργάνου θα μπορούσε να είναι οι πρόεδροι των σωματείων από κάθε νησί.
 Για όλους τους παραπάνω λόγους επιβάλλεται μέσα από τις εργασίες αυτού του 8 συνεδρίου,  να καταθέσουμε την αντίθεσή μας σε όλους αυτούς που μας αντιμετωπίζουν ευκαιριακά και να δηλώσουμε προς κάθε κατεύθυνση, πέρα και έξω από κομματικές προτιμήσεις, ότι είμαστε όλοι μαζί, ενωμένοι και αποφασισμένοι ΚΑΙ ΕΤΟΙΜΟΙ  να αγωνιστούμε για ίση νομοθετική αντιμετώπιση σε ότι αφορά τον κλάδο μας.                                                                                                                                                                    Κάθε άλλη συμπεριφορά θα είναι  καταδικαστέα από όλους μας. 
Σας ευχαριστώ


Δεν υπάρχουν σχόλια: