slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Επιβολή τέλους 1 τοις χιλίοις στις αναλήψεις τραπεζικών καταθέσεων


Την επιβολή τέλους 1 τοις χιλίοις στις αναλήψεις τραπεζικών καταθέσεων εξετάζει η κυβέρνηση ως εναλλακτικό μέτρο τόνωσης των εσόδων, αλλά και ως δημοσιονομικό ισοδύναμο στα μέτρα που απορρίπτει η τρόικα.
Από τη συγκεκριμένη παρέμβαση, που έχει ήδη τύχει επεξεργασίας από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, προβλέπεται πως το Δημόσιο μπορεί να εισπράξει σε ετήσια βάση έως και 180 εκατ. ευρώ. Το τέλος θα παρακρατείται τόσο κατά τις συναλλαγές στο γκισέ της τράπεζας, όσο και στις συναλλαγές που διεκπεραιώνονται μέσω ΑΤΜ και ηλεκτρονικής τραπεζικής (phone banking, web banking, κ.α.).

Σύμφωνα με τη λογική του μέτρου, σε κάθε 1.000 ευρώ ανάληψης, ανεξαρτήτως συναλλαγής, είτε για μισθοδοσία, είτε για εμπορικό σκοπό, θα επιβάλλεται παρακράτηση 1 ευρώ. Για 10.000 ευρώ θα παρακρατούνται 10 ευρώ, για 100.000 ευρώ το τέλος θα είναι 100 ευρώ και για 1 εκατ. ευρώ, η επιβάρυνση θα είναι 1.000 ευρώ.

Το τέλος δεν θα επιβαρύνει την κατάθεση χρημάτων στις τράπεζες, αλλά μόνον την ανάληψη. Ωστόσο δεν έχει διευκρινισθεί ακόμη τι θα συμβαίνει στην περίπτωση που καταθέτης μεταφέρει χρήματα μεταξύ λογαριασμών που είναι ο ίδιος δικαιούχος (αυτά δεν φεύγουν από την τράπεζα).

Επίσης, καθώς για τις συναλλαγές που ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ το τέλος ανάληψης καταθέσεων λειτουργεί ως «χαράτσι» εξετάζεται είτε να υπάρξει πλαφόν στο ποσό πάνω από το οποίο θα εφαρμόζεται το τέλος, ή περιορισμός στις συναλλαγές που αυτό αφορά (συναλλαγές δημοσίου, ενδοτραπεζικές συναλλαγές, επενδύσεις, κ.α..)
Μέχρι και χθες το βράδυ η Ελληνική Ένωση Τραπεζών δήλωνε μέσω των αρμόδιων στελεχών άγνοια για τις κυβερνητικές προθέσεις.

Πάντως, τραπεζικά στελέχη υποστήριζαν πως το συγκεκριμένο μέτρο θα πρέπει να λάβει το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πριν εφαρμοσθεί, καθώς εμπίπτει στους νέους κανόνες εποπτείας των τραπεζών. Κατά τα ίδια στελέχη το τέλος είναι ισχνού ύψους για να λειτουργήσει ως αντικίνητρο στις εκροές καταθέσεων και δεν θεσπίζεται για το σκοπό αυτό, αλλά έχει αποκλειστικά δημοσιονομική στόχευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: