slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

O υπουργός Εξωτερικών:Δεν έχουμε καύσιμα...στο τέλος θα συμβιβαστούμε

Συνέντευξη στο Reuters του κ. Νίκου Κοτζιά, υπουργού Εξωτερικών. Γιατί δεν σέβεται τη γερμανική πολιτική, η πεποίθηση για συμβιβασμό και η συνεργασία με τη Ρωσία.

Συζητήσεις αναμένεται να προκαλέσει συνέντευξη του Νίκ.Κοτζιά στο Reuters όπου δείχνει να ομολογεί πως ελλείψει καυσίμων (σσ ρευστότητας) τελικώς θα επέλθει ο συμβιβασμός με τους ευρωπαίους.
«Αυτό που οι φίλοι μας ξεχνάνε είναι δεν έχουμε καύσιμα να κινηθούμε»
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς δηλώνει ότι σέβεται τη Γερμανία αλλά όχι τη γερμανική πολιτική, ούτε τον τρόπο με τον οποίο το Βερολίνο βλέπει το θέμα της ελληνικής οικονομίας η οποία αντιμετωπίζει την προοπτική να μείνει από χρήματα αν δεν μπορέσει να συμφωνήσει σε νέους όρους διάσωσης με τους πιστωτές της.
Ο Ελληνας ΥΠΕΞ, αναφέρει το Reuters είπε ότι «η Ελλάδα και οι εταίροι της Ευρωζώνης πρέπει να συμβιβαστούν με τη δημιουργία πολιτικών που θα υιοθετούν την ανάπτυξη και θα επιτρέψουν στη χώρα να πληρώσει τα χρέη της».
Ερωτηθείς εάν απλώς ζητά από η υπόλοιπη Ευρώπη να εμπιστευτεί την Ελλάδα είπε: «Οχι. Η εμπιστοσύνη είναι ένα πολύ σημαντικό πράγμα αλλά πρέπει να είναι ρεαλιστική».
Και ρωτά ο Νίκος Κοτζιάς «Θέλουν να μας υποστηρίξουν να έχουμε ανάπτυξη ή έχουν αποφασίσει να έχουν την Ελλάδα να παλεύει, για να τιμωρήσουν την Ελλάδα και να δημιουργήσουν ένα παράδειγμα του τι συμβαίνει σε μια χώρα που έχει κυβέρνηση αριστεράς», δήλωσε μετά την τετραήμερη επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον και τη Νέα Υόρκη.
«Είναι σαν το chicken game, αλλά δεν είναι το είδος του παιχνιδιού που γνωρίζετε. Αυτό που οι φίλοι μας ξεχνάνε είναι δεν έχουμε καύσιμα να κινηθούμε... Θέλουμε να καταλήξουμε σε ένα συμβιβασμό και στο τέλος θα το κάνουμε», δήλωσε ο Νίκος Κοτζιάς.
«Επομένως, δεν δίνετε μια λύση στην Ελλάδα, πιέζετε την ελληνική κυβέρνηση; Ποια μπορεί να είναι η λύση;" διερωτάται, τονίζοντας ότι "η Χρυσή Αυγή έρχεται. Κανέναν δεν συμφέρει αυτό, για αυτό θα βρουν μια λύση".

Οι αγωγοί 

Αναφερόμενος στη συνεργασία με τη Ρωσία για την κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου που θα περνά από την Τουρκία, την Ελλάδα, την ΠΓΔΜ, τη Σερβία και την Ουγγαρία, περιλαμβάνοντας ενδεχομένως και την Αυστρία, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι μια ομάδα θα συναντηθεί τον Μάιο για να συζητήσει τεχνικά και χρηματοδοτικά θέματα. Με βάση τους ρωσικούς υπολογισμούς, η επένδυση στο ελληνικό τμήμα του αγωγού αυτού θα μπορούσε να ανέρχεται στα 2-2,5 δισ. δολάρια, συνέχισε, υπογραμμίζοντας ότι η χρηματοδότηση θα μπορούσε να προέλθει από δυτικές εταιρείες και τράπεζες αντί για τη ρωσική κυβέρνηση.
Όσον αφορά τα χρήματα που θα μπορούσε να λάβει η Ελλάδα ως προκαταβολή για τα μελλοντικά κέρδη του αγωγού αυτού, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι οι Ρώσοι είπαν ότι πρόκειται για ένα ποσό παραπλήσιο με αυτό που θα εισέπραττε η Βουλγαρία από τον αγωγό South Stream. «Δεν είμαι βέβαιος αλλά είναι περίπου 5 δισ. δολάρια», σημείωσε.
Τέλος ο κ. Κοτζιάς διευκρίνισε, ότι ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για ενεργειακά θέματα Έιμος Χοκστάιν θα βρίσκεται στην Αθήνα σε δύο εβδομάδες για να παρουσιάσει ένα εναλλακτικό και δυνητικά ευρύτερο σχέδιο κατασκευής φυσικού αγωγού που θα μπορούσε να περιλαμβάνει επίσης την Αλβανία και τη Βοσνία.


Δεν υπάρχουν σχόλια: