slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Χ. Κόκκινος για αποθεματικά: «Εκεί που μας χρωστούσαν… μας πήραν και το βόδι!»

 
Για ισχυρό πλήγμα του θεσμού της Αυτοδιοίκησης κάνει λόγο ο Χαράλαμπος Κόκκινος, σχολιάζοντας την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης με την οποία δεσμεύονται τα ταμειακά διαθέσιμα των Περιφερειών και των Δήμων.
Ο αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου θεωρεί δίκαιες τις διαμαρτυρίες της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και τονίζει ότι συγκεκριμένη υπόθεση δεν αφορά μόνο τους αιρετούς, αλλά ολόκληρη την κοινωνία, καθώς τα χρήματα αυτά αποτελούν «περιουσία του ελληνικού λαού και μόνο αυτού!».
Αναλυτικά, η δήλωση του κ. Κόκκινου έχει ως εξής:

«Με πρακτικές που καταγγέλλονταν στο παρελθόν (Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου) η κυβέρνηση επικαλείται σήμερα “έκτακτη περίπτωση εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης” και δεσμεύει τα ταμειακά διαθέσιμα των Περιφερειών και των Δήμων της χώρας, και αφού προηγήθηκε η υποχρεωτική δέσμευση και των διαθεσίμων των Ασφαλιστικών Ταμείων!!!

Η κυβέρνηση με αυτό τον τρόπο βάζει χέρι στον “κουμπαρά” της Αυτοδιοίκησης, την οποία και αποδυναμώνει, αντί να την ενισχύει με πόρους που είναι απαραίτητοι και που ήδη έχουν περιοριστεί με τις περικοπές στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός μας: “Εκεί που μας χρωστούσαν … μας πήραν και το βόδι”! Πρόκειται για πράξη η οποία δεν συμβάλλει στην Ανάπτυξη και στην στήριξη του Κοινωνικού Κράτους καθώς η Αυτοδιοίκηση πρέπει να αντιμετωπίζεται ως σύμμαχος και όχι ως αντίπαλος της κυβέρνησης στα μεγάλα ζητήματα που αφορούν τον τόπο.

Είναι δίκαιες οι διαμαρτυρίες τόσο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.) όσο και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε.) και καθίσταται επιβεβλημένη η προσφυγή στην Δικαιοσύνη καθώς η υπόθεση δεν αφορά μόνο τους αιρετούς στις Περιφέρειες και στους Δήμους αλλά ολόκληρη την κοινωνία, γιατί τα χρήματα που θα λείψουν από τις Περιφερειακές και τις Δημοτικές Αρχές είναι περιουσία του ελληνικού λαού και μόνο αυτού!

Με μέτρα - ασπιρίνες τέτοιου είδους (που συνιστούν στην ουσία πράξεις αναποτελεσματικής δημοσιονομικής διαχείρισης) δεν λύνεται το πρόβλημα της ρευστότητας στο Δημόσιο για την καταβολή των μισθών και των συντάξεων.

Η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της και να αντιληφθεί ότι πλήττει ευθέως την ανεξαρτησία του θεσμού των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) στους οποίους δημιουργεί λειτουργικά προβλήματα που θα έχουνάμεσο αντίκτυπο στην ελληνική κοινωνία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: