slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Αγώνας δρόμου με ανοικτά ολα τα σενάρια για τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ


Αγώνα δρόμου ξεκινά η κυβέρνηση Τσίπρα/Καμμένου/Βαρουφάκη προκειμένου είτε στο Eurogroup στην Ρίγα της Λετονίας, την άλλη Παρασκευή, 24 Απριλίου, είτε σε έκτακτο Eurogroup, τέλη Απριλίου, να επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές και να εξασφαλιστεί - έστω και σε κάποιο βαθμό - η ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας.
Ωστόσο, ουδείς μπορεί να προβλέψει το τέλος της διαπραγμάτευσης, εφόσον οι δανειστές επιμείνουν σε μέτρα που αποτελούν «κόκκινες γραμμές» για την Αθήνα, μέτρα υφεσιακά, που η νέα κυβέρνηση δεν συζητά να ψηφίσει, ενώ - κάποια από αυτά, έστω και μέσω της προσφυγής στις κάλπες - δεν έλαβε ούτε καν η προηγούμενη συγκυβέρνηση.
Πρωτοβουλίες στο εξωτερικό ο Αλ. Τσίπρας
Ο Αλέξης Τσίπρας, επιστρέφοντας από το τριήμερο των πασχαλινών διακοπών του, αναμένεται από σήμερα να αναλάβει πρωτοβουλίες προς το εξωτερικό, προκειμένου η πολιτική ηγεσία των δανειστών να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του αδιεξόδου.
Οι πληροφορίες του Real.gr επιμένουν πως υπάρχουν εισηγήσεις στον πρωθυπουργό ακόμα και για καθυστέρηση των πληρωμών εντός και εκτός της χώρας, προκειμένου και οι δανειστές να κατανοήσουν πως η νέα κυβέρνηση εννοεί τις «κόκκινες γραμμές» ως προς τα υφεσιακά μέτρα, αλλά και τις εισηγήσεις για ένα συμβιβασμό έστω και στο «παρά ένα», έστω και για έναν συμβιβασμό που δεν θα είναι ακριβώς... έντιμος, αλλά σίγουρα θα είναι πολύ καλύτερος από τις συμφωνίες της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου.
Ξεχωριστά brussels group
Στην κυβέρνηση, πάντως, επικρατεί αισιοδοξία ότι τελικά θα επιτευχθεί συμφωνία έως την Πέμπτη 23 Απριλίου. Για το σκοπό μάλιστα αυτό , σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr θα υπάρχουν ξεχωριστές θεματικές συνεδριάσεις του Brussels group , όπως π.χ. για τα δημοσιονομικά, το χρηματοδοτικό κενό και τις διαρθρωτικές αλλαγές.
Βαρουφάκης με Σόιμπλε και Σύνοδος ΔΝΤ
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, πάντως, αναμένονται οι ομιλίες, επίσης, την Πέμπτη σε οικονομικό Συνέδριο των υπουργών Οικονομικών Ελλάδας και Γερμανίας Γιάννη Βαρουφάκη και Β. Σόιμπλε, ενώ και οι δύο υπουργοί Οικονομικών έχουν περάσει στη «δεύτερη γραμμή» μετά τη συνάντηση στο Βερολίνο Αλέξη Τσίπρα και Άνγκελα Μέρκελ, προκειμένου να διευκολυνθεί η προσπάθεια συμφωνίας. Ταυτόχρονα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη χώρα έχει η Σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στις ΗΠΑ, καθώς στο παρασκήνιο θα είναι «παρών» το ελληνικό πρόβλημα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πέραν της κατ' ιδίαν συνομιλίας με τον Σόιμπλε, ο Γ. Βαρουφάκης θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ, άλλους διεθνείς παράγοντες που θα βρίσκονται στη Σύνοδο του ΔΝΤ, αλλά και με παράγοντες της αμερικανικής κυβέρνησης.
Η ανησυχία και η διάψευση των πρόωρων
Οριστικές αποφάσεις, πάντως, δεν φαίνεται να έχουν ληφθεί και υπ' αυτήν την έννοια όλα είναι ανοιχτά, ενώ έκδηλη είναι η ανησυχία για τις δυνατότητες πληρωμής του ελληνικού κράτους και στο εσωτερικό από ένα σημείο και μετά, ανησυχία δηλαδή για ολόκληρους μισθούς και συντάξεις, γεγονός που θα δημιουργήσει έντονη πολιτική αντιπαράθεση, ίσως και ρευστότητα.
Το Μέγαρο Μαξίμου διέψευσε χθες κατηγορηματικά τα σενάρια των πρόωρων εκλογών, που επανήλθαν μετά από σχετικό δημοσίευμα της Bild.
«Για ακόμα μια φορά επανέρχονται σενάρια περί εκλογών. Η λαϊκή νομιμοποίηση που τυγχάνει η πολιτική της κυβέρνησης αποτελεί και την καλύτερη απάντηση σε αυτά τα σενάρια. Συνεχίζουμε απρόσκοπτα την αναζήτηση μιας αμοιβαία επωφελούς λύσης, τηρώντας τη λαϊκή εντολή, και αφήνουμε τους άλλους να απεργάζονται ό,τι σενάρια τους κάνουν να νιώθουν καλύτερα», αναφέρει χαρακτηριστικά σε non paper το Μαξίμου.
Οι εικασίες και η επαναφορά του Grexit
Στο Μαξίμου, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, εκτιμούν πως οι δανειστές δεν κάνουν πίσω όχι απλώς από ιδεοληπτικούς λόγους για συνέχιση μιας ακραίας νεοσυντηρητικής πολιτικής, αλλά και γιατί ως τελικό στόχο έχουν την «ασφυξία» και εν τέλει την ανατροπή της κυβέρνησης Τσίπρα.
Στο σκοπό αυτό εντάσσουν τόσο το δημοσίευμα της Bild, όσο και τις δηλώσεις του συνεργάτη του Σόιμπλε, Κλέμενς Φούεστ, ότι η ίδια η νέα ελληνική κυβέρνηση δείχνει να επιδιώκει την έξοδο από την ευρωζώνη, καθώς και άλλες δηλώσεις που προέρχονται από το εξωτερικό.
Η ηγεσία της κυβέρνησης, μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό παρακολουθεί με ενδιαφέρον και τα σενάρια περί «οικουμενικής κυβέρνησης» στη χώρα, κατά τα πρότυπα προφανώς της κυβέρνησης Λουκά Παπαδήμου, εξέλιξη για την οποία - και υπό προϋποθέσεις - εμφανίστηκε ανοιχτός πρόσφατα και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.
Τριμερής για τα εργασιακά
Η κυβέρνηση, πάντως, επιδιώκει στο παρασκήνιο να προωθήσει ότι μέρος του προγράμματός της δεν θεωρείται ευθέως «μονομερής ενέργεια» από τους δανειστές. Έτσι, την Τετάρτη ξεκινά στο υπουργείο Εργασίας, υπό τον αρμόδιο υπουργό Π. Σκουρλέτη, η πρώτη τριμερής συνάντηση για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα εργασιακά.
Ξεκινά ο κοινωνικός διάλογος για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων
Απάντηση στους FT: "Περιμένουμε το άρθρο τους στις 25 Απριλίου¨!
Εν τω μεταξύ σκληρή απάντηση έδωσε χθες το Μέγαρο Μαξίμου σε δημοσίευμα των FT ότι η ελληνική κυβέρνηση επεξεργάζεται σενάρια χρεοκοπίας.
Σε non paper του Μεγάρου Μαξίμου τονίζεται: «Η Ελλάδα, θα τους απογοητεύσουμε για μια ακόμα φορά, δεν προετοιμάζεται για καμιά χρεοκοπία –το ίδιο ισχύει και για τους δανειστές. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς με στόχο μια αμοιβαία επωφελή λύση.
Η 24η Απριλίου θα αποδειχθεί μια ακόμα ημερομηνία που δεν θα συμβεί το «τέλος του κόσμου». Έχουν προηγηθεί η 25η Ιανουαρίου [εκλογές], η 28η Φεβρουαρίου [ημερομηνία λήξης της συμφωνίας Σαμαρά], η 9η Απριλίου [δόση προς ΔΝΤ].
Αυτό που φαίνεται να ενοχλεί είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλει τέλος στις πολιτικές λιτότητας βάζοντας ψηλά στην ευρωπαϊκή ατζέντα το ζήτημα της ανάπτυξης. Περιμένουμε με ενδιαφέρον το άρθρο των FT της 25ης Απριλίου»! Γραφει το real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: