slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΔΙΕΘΝΗ ΜΜΕ: Η ασόβαρη κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου-Βαρουφάκη είναι μυωπική και κάνει κακό στην Ελλάδα

Ανώτερος Έλληνας αξιωματούχος δηλώνει στους Financial Times ότι η κυβέρνηση θα καλύψει χωρίς κανένα πρόβλημα τις διεθνείς της υποχρεώσεις αυτόν τον μήνα, αλλά θα πιεστεί να συγκεντρώσει τα χρήματα για τις εσωτερικές πληρωμές του δεύτερου μισού του Απριλίου.
Όπως προσθέτει, «ο επόμενος μήνας είναι άλλο ζήτημα – θα ξεμείνουμε από λεφτά εκτός αν νομοθετηθούν μεταρρυθμίσεις ώστε να αποδεσμευθούν κάποια κεφάλαια διάσωσης».

Για την κάλυψη των υποχρεώσεων αυτών τον περασμένο μήνα, γράφει η εφημερίδα, η κυβέρνηση χρησιμοποίησε αποθεματικά κρατικών οργανισμών. Αυτόν τον μήνα το Υπουργείο Οικονομικών στοχεύει να χρησιμοποιήσει με τον ίδιο τρόπο περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ από κρατικά συνταξιοδοτικά ταμεία και οργανισμούς που έως τώρα ήταν διστακτικά να παραδώσουν τα χρήματά τους.

Η πρακτική αυτή έχει επεκταθεί και στους πόρους από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία, γράφει η εφημερίδα, με περίπου 260 εκατομμύρια ευρώ από χρήματα για κατασκευαστικά έργα να έχουν παρακρατηθεί τον Μάρτιο, σύμφωνα με εργολάβους.
Άλλο δημοσίευμα των Financial Times αναφέρει ότι το φάσμα του Grexit έχει επανέλθει καθώς το ρευστό στερεύει, με τον όρο πλέον να είναι στα χείλη όλων στην Ευρώπη. Όπως αναφέρεται, δικηγόροι και οικονομολόγοι προειδοποιούν πως τυχόν αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα είναι πολύ πιο σύνθετη και άτακτη από όσο πίστευαν ορισμένοι. Βρετανός δικηγόρος επισημαίνει ότι δεν υπάρχει μηχανισμός εξώθησης της Ελλάδας στην έξοδο και το πιο πιθανό είναι σταδιακά η χώρα να ξεμείνει από ευρώ.
Σύμφωνα με τον συντάκτη, ένα σενάριο είναι η παραμονή της Ελλάδας στη νομισματική ένωση αλλά υπό καραντίνα σε μια «γκρίζα ζώνη», πιθανώς με την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων και έκδοση υποσχετικών τίτλων προς πιστωτές και δημοσίους υπαλλήλους, με όλο το πιθανό «χάος» που μπορεί να συνοδεύει μια τέτοια πολιτική επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης, όπως σημειώνει οικονομολόγος της UniCredit.
Η εφημερίδα Times, εξάλλου, αναφέρεται σε προετοιμασίες που κάνουν η Τράπεζα της Αγγλίας, το Υπουργείο Οικονομικών και η εποπτική αρχή του Σίτι για να περιορίσουν τη ζημιά στο βρετανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Το δημοσίευμα επικαλείται τα πρακτικά της τελευταίας συνάντησης της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας της χώρας.
Σε αναφορά στην «αμφιλεγόμενη» επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα, η εφημερίδα Guardianσχολιάζει ότι το πώς θα συμπεριφερθεί ο Έλληνας πρωθυπουργός στη ρωσική πρωτεύουσα «είναι πιθανό να παίξει κρίσιμο ρόλο στο πώς οι πιστωτές και οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν την Ελλάδα τις προσεχείς ημέρες».
Μεταξύ άλλων η εφημερίδα γράφει πως δυτικοί διπλωμάτες κάνουν λόγο για «επικίνδυνο παιχνίδι ακροσφαλούς διπλωματίας» από την ελληνική κυβέρνηση σε μία εξαιρετικά ευαίσθητη χρονική στιγμή. «Είναι σαν όλοι οι πρωταγωνιστές σε αυτή την κυβέρνηση να οδηγούν και να στέλνουν γραπτά μηνύματα την ίδια στιγμή. Αυτό που θα ήταν εντυπωσιακό, θα ήταν αν δε συνέβαινε σύντομα ένα ατύχημα», δηλώνει ένας εξ αυτών των διπλωματών.
Μιλώντας εξάλλου στην Independent, ο Γιάννης Μπαλάφας λέει ότι η ιδιότητα του μέλους της ΕΕ δεν συγκρούεται με τους διμερείς δεσμούς με τη Ρωσία. «Πολλοί ίσως θέλουν να επικρίνουν την Ελλάδα λέγοντας ότι οι συναντήσεις θα έρθουν σε σύγκρουση με τη σχέση μας με την Ευρώπη, αλλά αυτό είναι ψέμα. Δεν παίζουμε με την εξωτερική μας πολιτική, απλώς αξιοποιούμε τα γεωπολιτικά μας πλεονεκτήματα», προσθέτει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος λέει επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δε θεωρεί τα εμπάργκο και τις κυρώσεις λύση. «Αντίθετα η διπλωματία είναι (η λύση)», συμπληρώνει.
Αναφερόμενη στο ίδιο θέμα, τέλος, η Times σχολιάζει ότι «ο Τσίπρας παίζει ρώσικη ρουλέτα με το ελληνικό χρέος», σε μια προφανή απόπειρα να χρησιμοποιήσει τη Ρωσία ενάντια στην ΕΕ.
Μάλιστα στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα με τίτλο «Ελληνική αφέλεια», σχολιάζει πρέπει να καταλογιστεί ενοχή στον Αλέξη Τσίπρα για την αφέλεια που επιδεικνύει προσεγγίζοντας το καθεστώς Πούτιν. Για την εφημερίδα η επίσκεψη στη Μόσχα υπάγεται στον «ηρωικό αγώνα» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ «να παρουσιάσει τους νόμους της αριθμητικής ως καπιταλιστική παγίδα».
Το άρθρο απορρίπτει την κίνηση του Έλληνα πρωθυπουργού ως «παράλογη παντομίμα που δε θα επιτύχει απολύτως τίποτα ως προς την ελάφρυνση της οικονομικής δυστοκίας της Ελλάδας», η οποία επιπλέον «θα τείνει ηθική στήριξη σε ένα ρεβανσιστικό καθεστώς που επιδιώκει να αλλάξει τον χάρτη της Ευρώπης με απειλές, βία και στόμφο».
Αυτή η τακτική, γράφουν οι Times, «στερείται αρχών και είναι μυωπική», ενώ παράλληλα στρέφεται κατά των συμφερόντων του ελληνικού λαού. «Η ζημιά γίνεται στην Ελλάδα και μόνο στην Ελλάδα από μία ασόβαρη κυβέρνηση», προσθέτει το άρθρο αποτιμώντας την τακτική της Ελλάδα έναντι των εταίρων και πιστωτών.
«Το να βρίσκεται στο έλεος των οικονομικών ιδιοτροπιών ενός καταπιεστικού καθεστώτος αντί να είναι ενσωματωμένο μέλος δυτικών θεσμών που διέπονται από συνθήκη, θα καθιστούσε την Ελλάδα κράτος ικέτη, αν όχι δορυφόρο.
Εν τω μεταξύ, η ΕΕ είναι πολύ συγκρατημένη έναντι της επιδεικτικότητας του κ. Τσίπρα.

Οι αλυτρωτικές πολιτικές του κ. Πούτιν έναντι του κυρίαρχου εδάφους της Ουκρανίας είναι εξοργιστικές. Παραβιάζουν τα ευρωπαϊκά στάνταρ δικαιοσύνης και συνταγματισμού.
Ο κ. Τσίπρας θα έπρεπε να το αναγνωρίσει αυτό και μετά να σιωπήσει», καταλήγει το δριμύ άρθρο των Times.

Δεν υπάρχουν σχόλια: